Čo sa nami môže spraviť zima? Neskutočné, ako sa organizmus správa počas chladu!

Ženy majú citlivejší organizmus, preto im skôr začne byť zima v chladnom počasí ako mužom.
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-02 19:00:00

Ak je organizmus vystavený výrazne nižšej teplote, než je teplota tela, začína sa doslova boj! Predstavuje veľkú záťaž, kedy sa v tele aktivujú rôzne procesy, ktorými sa telo snaží vysporiadať so zimou.

Ženy prežívajú mrazy horšie

Telo ženy sa skladá približne z 25 percent svalov a rovnakého množstva tuku a telo muža tvorí v priemere 40 percent svalov a iba 15 percent tuku. Aj keď tuk môže teplo izolovať, nevyrobí ho na rozdiel od svalov. Z toho dôvodu budú počas tuhej zimy drkotať zubami viac ženy ako muži, ktoré majú menej svalov. Navyše, ženy majú tenšiu kožu ako muži. V chlade sa krvné vlásočnice zúžia a koža je slabo prekrvená. K tomuto stavu dôjde skôr pri tenšej koži. Keď je telo ženy vystavené mrazom, povrch tela je približne o tri stupne chladnejší ako u muža.

Kto je ohrozený?

Mrazy sú nebezpečné hlavne pre deti, ľudí so zvýšeným krvným tlakom a u kardiakov. Keď sa pacienti so srdcovými problémami nadýchnu ľadového vzduchu, pľúcne komôrky sa stiahnu, čím sa môže poškodiť krvný obeh. Kardiaci by mali obmedziť pobyt počas chladného počasia na minimum a dávať si pozor na prechody z vyhriateho prostredia na mráz. Nebezpečná je treskúca zima aj pre malé deti a dojčatá.

Čo sa deje s našim telom?

- 1 stupeň Celzia

Cievy vedú do končatín menej tepla, preto vzniká tzv. husia koža. Takáto zima už privedie do pohybu kostrové svalstvo. Človek začne drkotať zubami a triasť sa od zimy.


Mokré vlasy v zime? Tento zvyk z leta by sme mali rozhodne prehodnotiť!


- 4 stupne Celzia

Dochádza k stiahnutiu ciev, čo má za následok zlé prekrvenie. Pozor na uši, nos, tvár, bradu a prsty na rukách a na nohách.

Viacerí odborníci sa zhodujú, že omrzliny môžu vznikať už pri teplote mínus štyri stupne Celzia, pričom to závisí od sily vetra a odolnosti každého človeka. Ohrozené sú najmä malé deti. Bábätká do prvého roku by v mrazoch nemali radšej vychádzať von.

- 7 stupňov Celzia

Mráz pod sedem stupňov Celzia ohrozuje pokožku a sliznice malých detí. Vysušuje ich a dráždi a tým oslabuje proti prípadnej infekcii. Dokonca to platí aj pre niektorých dospelých. Pozor by si mali dávať hlavne ľudia s chorým srdcom. Horšie sa im prekrvujú cievy, majú horšiu tepelnú reguláciu a sú náchylnejší na omrzliny.

- 10 stupňov Celzia

Mráz môže spôsobiť nebezpečné omrzliny, ktoré spoznáte podľa zblednutia pokožky. Nechránené tkanivá vám postupne odumierajú, cievy sú stiahnuté a nedochádza k presunu živín a energie.

- 15 stupňov Celzia

Dochádza k vážnemu stavu. Krvný tlak klesá a kvôli zlému zásobovaniu mozgu kyslíkom dochádza k vzniku halucinácií.

- 20 stupňov Celzia

Telo sa snaží s mrazmi bojovať zo všetkých síl. Dýchanie sa postupne spomaľuje, čo sa týka dokonca aj srdcovej činnosti.

- 25 stupňov Celzia

Človek má veľké problémy sa nadýchnuť. Keď teplota vzduchu dosiahne -30 stupňov Celzia, môže prísť stav bezvedomia.

- 40 stupňov Celzia

Pri tejto teplote už človeku zlyhávajú telesné orgány. Ak nie je pred mrazom chránený, postupne umiera.

Čítajte tiež: Ochránia pred krutou zimou: O pančuchy by ste sa mali starať, inak vám hrozí toto!

2016-01-02 19:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia