Riziká kuchynského riadu: Tieto predstavujú toxikologickú hrozbu

Nie všetok kuchynský riad je bezpečný, niektorý môže byť rakovinotvorný.
2014-01-27 06:00:00

Ako postupujete pri výbere kuchynského riadu do svojej domácnosti? Pravdepodobne tomu neprikladáte význam a jednoducho si kúpite ten, ktorý sa vám páči.

Preto môžete mať doma množstvo nebezpečných výrobkov, z ktorých sa uvoľňujú rakovinotvorné látky do jedla počas varenia. Ak vám záleží na zdraví, mali by ste dávať pozor pri výbere kuchynského riadu a vyhnúť sa nasledovným výrobkom.

Medzi toxikologické hrozby, podľa knihy Doba jedová, patria nasledovné výrobky:

Výrobky z čierneho polyamidu a nylonu

Možno budete prekvapení, ale tieto výrobky môžu ovplyvniť váš imunitný systém alebo hormonálnu sústavu. Na vine sú aromatické amíny, ktoré uvoľňujú naberačky a lyžice. Aby toho nebolo málo, sú rakovinotvorné a materiál po nich zapácha.

Melamínový riad a príbory

Tento riad nie je vhodný na kontakt s potravinami. Príčinou je fakt, že môžu uvoľňovať melamím i väčšie množstvo formaldehydu. Vyvolávajú totiž bolesti hlavy, zápaly slizníc, podráždenie očí a slzenie. Pozor hlavne na formaldehyd, ktorý je karcinogénny.

Dekorácie na hrnčekoch a pohároch

Bohužiaľ, i nevinná dekorácia na pohároch ohrozuje zdravie človeka. Mnohé z nich obsahujú olovo a kadmium, ktoré sa môžu dostať do organizmu spolu s nápojom. Kadmium sa viaže na pečeň čím prispieva v dlhodobej prezistencii v obličkách. Čo sa týka karcinogénnych účinkov, u človeka sa zaznamenáva zvýšený výskyt zhubných nádorov obličiek a prostaty.

Farebné glazúry keramického kuchynského riadu

Skladujete potraviny v keramických nádobách? Tieto nádoby môžu obsahovať ťažké kovy – toxické chemikálie, ktoré sa môžu uvoľňovať do potravín vo veľkých množstvách, kedy sú už veľmi nebezpečné. Toxické chemikálie sa pritom môžu uvoľňovať z glazúry pri kontakte s potravinami v závislosti od teploty, dĺžky styku s potravinami a akosti.

Teflónový riad

Pri vystavení teflonových nádob vysokým teplotám sa teflon nielenže rozkladá, ale i uvoľňuje nebezpečné fluorované uhľovodíky. Pozor na perfluorisobuén, čo je plyn, toxickejší ako fosgén. Môže vyvolať toxický opuch pľúc.

2014-01-27 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: z knihy Doba jedová

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia