Aby kúpanie neskončilo tragicky: Viete, ako zachrániť topiaceho sa?

Letné kúpanie má svoje nástrahy, ľahko sa môže niekto utopiť.
2013-08-05 09:00:00

Každý rok vyhasne na slovenských kúpaliskách a jazerách desiatky životov z dôvodu utopenia. Nástrahám leta môžete ľahko čeliť aj vy. Môže sa stať, že sa kúsok od vás v jazere začne niekto topiť. Viete, čo robiť, ak topiaci volá o pomoc? Podrobný návod, ako zachrániť život, nám poskytol hlavný inštruktor prvej pomoci Bc. Miroslav Nagy, dipl.z.z. z Falck Academy, s.r.o.

Dovolenková sezóna má už svoje obete. Tragédie sa stali napr. v Turecku, kde sa 59-ročný Miroslav utopil pred zrakom svojej manželky či na kúpalisku v Krtíši, kde vyhasol život len 14-ročného Danka. Nebezpečenstvo utopenia číha na každého z nás, ako sa však zachovať, ak spozorujeme, že sa niekto topí? Ako prezradil hlavný inštruktor prvej pomoci Bc. Miroslav Nagy, záchrana topiaceho pozostáva z dvoch hlavných činností, technickej pomoci a poskytnutiu prvej pomoci.

Topiaci nás môže ľahko utopiť

Záchranca by si mal v prvom rade uvedomiť, že úplne v bezpečí nie je ani on, keďže je nutné fyzicky zachrániť topiaceho a vytiahnuť ho z vody. Ten ho totiž môže ľahko utopiť.

Záchranca si musí uvedomiť, že hrozí aj jemu nebezpečenstvo utopenia. Vo všeobecnosti je známe a často sa to tak aj hovorí, že „topiaci sa aj slamky chytá“, takže v tomto prípade to presne platí a topiaci nás môže veľmi ľahko utopiť,“ zdôraznil Bc. Miroslav Nagy.

Neskáčte „hlavičku“

Keď zbadáte, že sa niekto topí, dôležité je, ako skočíte do vody, aby ste mu pomohli. Nikdy neskáčte „hlavičku“ tak, ako to vidíte napr. v seriály Baywatch. Idete predsa do neznámej vody, preto pri záchrane skáčte na nohy, pričom posledné, čo sa má ponoriť, je hlava.

Skočte do vody na nohy a roztiahnite ruky, aby ste eliminovali ponorenie tela a snažte sa dostať ku topiacemu zozadu – prichytiť ho za hlavu, dostať ho čím skôr do bezpečia a vytiahnuť ho z vody,“ upozorňuje Bc. Miroslav Nagy.

Takto poskytnete prvú pomoc

Ak sa vám podarí dostať topiaceho do bezpečia, snažte sa mu vyčistiť a spriechodniť dýchacie cesty. Následne, ak topiaci sa nedýcha, zahájte resuscitáciu – oživovanie. Pred tým však ešte zavolajte pomoc.

„Je veľmi dôležité, aby ste nezabudli na volanie pomoci, hlavne ak ide o dospelého, keďže nevieme čo mohlo byť príčinou celého topenia. Po zavolaní zahájte oživovanie, ktoré sa skladá z efektívneho stláčania hrudníka – v strede hrudníka do hĺbky viac ako 5 cm rýchlosťou viac ako 100-krát za minútu. Oživovanie vykonávame na tvrdej podložke. Stlačenie a uvoľnenie má byť 50:50, musíte nechať srdce nasať novú krv, aby ste realizovali kľúčovú činnosť resuscitácie, čo je celková obnova srdcovej činnosti. Následne realizujeme dva vdychy z úst do úst. Pomer stláčania a dýchania je 30:2,“ povedal Bc. Miroslav Nagy.

Dôležitý je obeh i dýchanie

„Niektorí ľudia majú predsudky dýchať/nedýchať do pacienta – treba si uvedomiť, že oživovanie sa skladá z oboch činností: stláčanie hrudníka, ale aj z dýchania. Dôležité je nahradzovať životné funkcie -  obeh a dýchanie. Ak máte predsudky alebo dýchanie neviete realizovať správne, sústreďte sa na kľúčovú činnosť a tou je obnova obehu efektívnym stláčaním hrudníka,“ povedal Bc. Miroslav Nagy.

Pozor na to, ako dlho topiaci strávi v studenej vode. Hypotermia, nízka teplota okolia, znižuje metabolické nároky buniek na kyslík, takže samotné oživovanie aj napriek dlhšiemu času stráveného pod vodnou hladinou môže priniesť efekt. No treba ho zahájiť okamžite.

Neskáčte do vody, ak ste rozhorúčení

Poslednou radou je, aby ste sa vyhli skákaniu do vody, ak ste rozhorúčení. Môže to vyvolať veľký šok vo vašom organizme, čo môže viesť ku kŕču, zľaknutiu a následne aj k topeniu. Buďte preto opatrní pri vstupe do vody, najprv sa radšej ovlažte. Dôležité je, aby rozdiel medzi horúcim telom a studenou vodou bol postupný. Nerozvážne skákanie do vody neraz skončilo tragicky...

2013-08-05 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia