Chorvátske zdravotníctvo: Čo by ste mali vedieť pred vycestovaním?

Do Chorvátska už budete môcť vycestovať s európskym zdravotným preukazom.
2013-07-08 09:00:00

Chorvátsko je jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií u Slovákov. Krásna krajina, čisté more, príjemná cena. Chorvátsko si získalo srdcia mnohých dovolenkárov. Pred vycestovaním sa oplatí vedieť, aká je tam zdravotná starostlivosť.


Chorvátsko má dobrú úroveň zdravotnej starostlivosti, vo veľkých mestách sa nachádzajú nemocnice a polikliniky a v menších lekárske ambulancie. Samozrejmosťou sú lekárne, ktoré sú v každom meste. Počas dovolenky máte nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť.

Nezabúdajte na európsky zdravotný preukaz

Keďže Chorvátsko vstúpilo 1. júla 2013 do Európskej únie, platí tu európsky preukaz poistenca, ktorý si určite pred odchodom vybavte u svojej zdravotnej poisťovni. Tá vám ho vydá najneskôr do 30 dní odo dňa podania žiadosti. Ak si ho nestihnete vybaviť, môžete požiadať o náhradný certifikát k európskemu zdravotnému preukazu. Bude vám zaslaný obratom alebo vystavený na počkanie. Pozor, tento certifikát je iba náhradný, mal by sa vydávať v nevyhnutných prípadoch a platí maximálne 3 mesiace, zatiaľ čo európsky zdravotný preukaz vám bude platiť aj nasledujúce roky.

Lekárske ošetrenie

Majte pri sebe európsky zdravotný preukaz, ten vám zabezpečí liečbu a ošetrenie v chorvátskych nemocniciach. Vďaka nemu budete mať rovnaké práva, ale aj povinnosti, ako majú domáci pacienti. Ak sa za niektoré úkony alebo lieky dopláca, aj vy ich budete musieť zaplatiť z vlastnej peňaženky. Nezabúdajte, že preukaz platí vo verejných zdravotníckych zariadeniach, nie u súkromníkov.

Rovnako ako u nás, tak aj v Chorvátsku vás na ošetrenie k špecialistovi odporúča všeobecný lekár. Do nemocnice vás môže poslať ošetrujúci lekár, alebo sa tam dostanete na základe európskeho zdravotného poistenia. To sa môže stať v akútnych prípadoch. Ak ste sa ocitli na pohotovosti, v odôvodnených prípadoch vám ošetrenie preplatí HZZO (Chorvátsky fond zdravotného poistenia).

Nezabúdajte na náhradu výdavkov

Museli ste si zdravotnú starostlivosť v Chorvátsku zaplatiť? Vypýtajte si od lekárov potvrdenie o zaplatení, kde bude jasne zreteľne uvedené, aké výkony vám lekári robili. Slovenská zdravotná poisťovňa potom rozhodne, či a koľko vám preplatí.

Hrozia nejaké zdravotné riziká?

Našťastie Chorvátsko je bezpečnou krajinou, kde vám nehrozia závažné ochorenia, kvôli ktorým by ste sa pred odchodom museli dať zaočkovať. Očkovanie by mali však rodičia zvážiť v prípade svojich detí, ktoré majú slabšiu imunitu oproti dospelým.

V každej krajine číha nebezpečné slnečné žiarenie, proti ktorému by ste sa mali chrániť. Nenechajte sa oklamať vetrom či zamračenou oblohou – aj vtedy vám hrozí úpal. Preto je dôležité používanie kvalitných opaľovacích krémov a mlieka po opaľovaní. Nezabúdajte na pokrývku hlavy a slnečné okuliare. Ak sa predsa len spálite, môžete využiť prírodnú lliečbu, ktorú si zabezpečíte ešte pred odchodom.

Najväčším rizikom v Chorvátsku sú ostré kamene v mori a morskí ježkovia, ktorí majú radi čisté more chorvátskeho Jadranu. Majte k dispozícii pri vstupovaní do mora obuv vhodnú do vody, napr.: umelohmotné topánky sú ideálne. Ak vstúpite bosou nohou na ježka, v prvom rade odstráňte úlomky tŕňov a ranu ošetrite bežným antiseptikom.

Štipka opatrnosti sa vám hodí i v prípade, ak sa nachádzate vo vnútrozemí, kde sa môžu byť hady. Nielen v destinácii, ale i počas cestovania nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín, taktiež majte k dispozícii lieky ako Endiaron, ktorý je dobrý v prípade črevných problémov.

Dôležité telefónne čísla v Chorvátsku

Polícia : 92
Hasiči: 93
Záchranná služba: 94
Informácie o miestnych a medzimestských telefónnych číslach: 988
Informácie o medzinárodných telefónnych číslach: 902
Všeobecné informácie: 981
Poskytnutie pomoci na cestách: 987
Predpoveď počasia a stav na cestách: 060 520 520  

2013-07-08 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: hzzo-net.hr

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia