Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chráňte lieky pred horúčavami: Ako ich bezpečne skladovať?

Nezabúdajte na správne skladovanie liekov počas horúčav.
Nezabúdajte na správne skladovanie liekov počas horúčav.

Dostatočný pitný režim, stravovanie viackrát za deň a voľnejšie oblečenie – to sú odporúčania, keď nás vonku trápia vysoké teploty. No myslíte aj na svoje lieky? Ich skladovanie pri vysokých teplotách môže spôsobiť, že sa fyzicky zmenia a výrazne sa zhorší ich účinnosť. V tom prípade vám vôbec nemusia zabrať.

Strácajú účinnosť

Odporúča sa, aby sa väčšina liekov skladovala pri izbovej teplote, čo je približne 25 stupňov Celzia. Pozor však na to, aby lieky neboli vystavené teplotám viac ako 30 stupňov Celzia. V inom prípade sa nedá zaručiť ich stopercentná účinnosť. Preto, ak napríklad užívate lieky na alergiu a skladujete ich na mieste, kde priamo svieti slnko, nemusia vám vôbec zabrať.  

„Počas horúčav, ale i keď je extrémne zima, môže zlé umiestnenie liekov spôsobiť, že sa budú fyzicky meniť a zníži sa ich účinnosť . Vtedy dokonca môžu ohroziť aj vaše zdravie,“ upozorňuje Dr. Skye McKennom, klinický odborný asistent na Univerzite Washington School of Pharmacy.

Ktorých liekov sa to týka?

Pre pacientov s chronickými chorobami, ako je cukrovka alebo choroby srdca, môžu byť poškodené lieky - inzulín alebo nitroglycerín až životu ohrozujúce. Ako povedala Janet Engle, bývalá prezidentka Americkej asociácie lekárnikov, môže sa to týkať aj niektorých bežných liekov, ale na to sa treba spýtať svojho lekára.

Niektoré antibiotiká, poškodené zlým skladovaním, spôsobujú žalúdočné problémy a poškodenie obličiek.  Aj keď sa to nezdá, obyčajný aspirín môže spôsobiť i vážnejšie problémy ako podráždenie žalúdka. Krém Hydrokortizón sa tiež môže stať nepoužiteľným. Akýkoľvek typ diagnostického testovacieho prúžku, napr. na testovanie hladiny cukru v krvi, tehotenstva alebo ovulácie, je veľmi citlivý na vlhkosť. Vlhkosť sa môže udržať na prúžku a výsledok nakoniec nebudete vedieť ani prečítať.

Lieky na štítnu žľazu, antikoncepcia a ostatné lieky, ktoré obsahujú hormóny, sú obzvlášť citlivé na zmeny teploty. Tie sú často na báze bielkovín a keď sa proteín zahrieva, mení svoje vlastnosti. Zvláštna pozornosť by mala byť venovaná aj liekom ako inzulín a antikoagulanciá. I malé dávky týchto liekov, ktoré boli zle umiestnené, môžu mať zlý vplyv na vaše zdravie.

Ani extrémne chladno nie je dobré

Pre lieky nie je dobré, ak ich skladuje aj v extrémnom chlade. Lieky ako inzulín môžu stratiť svoju účinnosť. Týka sa to aj iných liekov, ktoré sa musia pred každým použitím pretrepať.

Ak chcete, aby vaše lieky ostali v bezpečí, je tu niekoľko rád, ktoré sú od lekárnikov a ďalších odborníkov:

Uchovávajte ich na suchom mieste

Množstvo ľudí má lieky uložené v kúpeľni. Lenže, kvôli vysokej vlhkosti je to najhoršie miesto, kde ich môžete skladovať. Navyše, vlhkosť je hrozbou hlavne pre tabletky, ktoré sa rozpúšťajú. Uchovávajte lieky na chladnom a suchom mieste. Dobre urobíte, ak ich budete mať v skrinke v spálni a najlepšie na vyššej polici, aby sa k nim náhodou nedostali deti.

Zabudnite na špeciálny obal

Nikdy sa nenechajte nahovoriť na špeciálne drahé obaly, ktoré majú údajne ochrániť lieky, ako napr. bublinkový obal alebo fóliová krabička. Neexistuje žiadny dôkaz, že tieto obaly chránia liek lepšie ako štandardný obal od tabletiek. Preto nikdy nevyberajte lieky z originálneho obalu, inak sa vám môžu poškodiť. Ak ste na cestách a potrebujete mať lieky stále pri sebe, opýtajte na vhodný obla svojho lekára.

Cestovné opatrenia

Teploty v aute môžu ľahko vyletieť hore, čo je dôvod, prečo by ste mali mať lieky v kabelke alebo v samostatnom vrecku, keď cestujete. Keď opustíte auto, v žiadnom prípade tam nenechávajte lieky. Priame slnečné žiarenie by mohlo spraviť doslova pohromu. Vezmite si lieky so sebou. Tiež je dobré, ak po tom, čo idete počas letných mesiacov z lekárne, si to nemierite rovno domov.

Ak idete z lekárne, nerozptyľujte sa ničím iným, nechoďte do obchodu a povedzte slušne kamarátovi, ktorého ste po ceste stretli, že sa s ním nemôžete rozprávať. Ľahko sa vám tak cesta môže predĺžiť o hodinu až dve, čo v extrémne horúcom počasí nie je dobré. Lieky potom môžete rovno zahodiť,“ povedal Dr. Vivian Fronseca, lekár a zvolený predseda Americkej diabetologickej asociácie.

Ak cestujete lietadlom, majte lieky pri sebe. Priestor v lietadle, kde sa uchováva batožina, nie je kontrolovaný a teda nemeria sa v ňom teplota.

Tip na bezpečné skladovanie

Vhodným miestom, kde môžete skladovať svoje lieky, je napr. kartónová škatuľa z topánok. Tá udrží relatívne stabilné prostredie.

Poškodené lieky

Nikdy neužívajte lieky, ktoré zmenili farbu alebo konzistenciu, bez ohľadu na dátum vypršania platnosti. Skontrolujte ich tiež pre neobvyklú vôňu. Zlikvidujte pre istotu pilulky, ktoré majú vonkajší obal poškodený alebo sú tvrdšie alebo mäkšie, než je obvyklé.

Pred likvidáciou každého lieku, ktorý bol poškodený kvôli extrémnym teplotám, môžete kontaktovať svojho lekárnika. Niektoré lieky vám ihneď nahradí. Ak bol liek pokrytý poisťovňou, obráťte sa na ňu. Takisto môžete požiadať o pomoc aj výrobcu lieku, ktorý vám môže nahradiť niektoré poškodené lieky. Do záchoda ich nevyhadzujte, namiesto toho ich zmiešajte s ďalším jedlo, ktoré vyhadzujete a zmes vyhoďte do koša.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9