Znaky, že môžete mať zrazeninu v krvi: Tieto faktory zvyšujú riziko!

Na Slovensku je čoraz viac a viac cukrovkárov.
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-28 22:00:00

Venózny tromboembolizmus. Pod týmto názvom sa skrýva stav, keď krvná zrazenina zablokuje žilu. Ako poukázala angiologička profesorka Viera Štvrtinová, v tomto prípade najprv vznikne krvná zrazenina v žilovom systéme. Keď sa odtrhne, môže spôsobiť upchatie napríklad pľúcneho riečiska a človek tak nemôže dýchať.

Krvné zrazeniny najčastejšie vznikajú v dolných končatinách, ale môžu sa vytvoriť v ktorejkoľvek žile. Na zrazeninu môže upozorniť bolesť v lýtku a následný opuch, k odtrhnutiu zrazeniny však môže dôjsť aj veľmi rýchlo. Krvnými zrazeninami v žilách sú ohrození napríklad pacienti podstupujúci chirurgický zákrok, rovnako aj pacienti, ktorí sú prijatí do nemocnice pre akútny zdravotný stav. Za rizikové faktory sa považujú aj vysoký vek či obezita.

Čítajte tiež: Opačný efekt nízkeho cholesterolu, o ktorom vie málokto: Výstraha pre ženy!

Môže viesť až k mŕtvici

Krvná zrazenina sa môže vytvoriť aj v tepne, keď dochádza k arteriálnemu tromboembolizmu. Ten sa vyskytuje vtedy, keď sa krvnou zrazeninou preruší prúd okysličenej krvi zo srdca do inej časti tela. Ak sa to stane v cieve dodávajúcej krv do mozgu, môže to viesť k mŕtvici. Ak sa to stane v srdcovej tepne, môže to viesť napríklad k infarktu. Zrazeniny v tepnách ohrozujú napríklad pacientov s fibriláciou predsiení či pacientov, ktorí trpia zúžením tepien.

Na preventívnu liečbu zrazenín sa používajú antikoagulačné látky.


Tagy:
choroba liečba prevencia pacienti Venózny tromboembolizmus

2019-05-28 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia