Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dajte sušeniu rúk pod teplým vzduchom rázne stop: Pozrite sa prečo

Sušenie rúk pod horkým vzduchom nie je práve najlepší nápad.
Sušenie rúk pod horkým vzduchom nie je práve najlepší nápad. (Zdroj: profimedia.sk)

Ak ste si doteraz na verejných toaletách po umytí ruky vysušili pod teplým vzduchom z elektrického sušiča, nabudúce tak nerobte. Jedna štúdia totiž prišla na zaujímavé zistenie, po ktorom budete elektrické sušiče rúk obchádzať oblúkom.

Tie údajne dramaticky zvyšujú počet baktérií na rukách po ich umytí a navyše aj zvyšujú pravdepodobnosť ich prenosu.

Výsledky výskumu

Vedci z University of Westminster prišli k týmto záverom v priebehu štúdie, v ktorej porovnali počet baktérií na ľudských rukách pred a po tom, čo sa umyli a osušili pomocou papierových vreckoviek a teplého vzduchu zo sušiča.

Výskumníci prišli na to, že:

  • Po umývaní a sušení rúk teplým vzduchom z elektrického sušiča bol celkový počet baktérií zvýšený v priemere na bruškách prstov až o 194 percent a na dlaniach o 254 percent.
  • Po umývaní a sušení rúk papierovými vreckovkami bol celkový počet baktérií znížený na bruškách prstov o 51 percent až 76 percent a na dlaniach o 48 percent až 77 percent.

Šíria mikroorganizmy

Aby toho nebolo málo, štúdia tiež prišla na to, že teplý vzduch zo sušiča šíri mikroorganizmy do vzdialenosti 0,25 m, zatiaľ čo u papierových obrúskov nebolo zaznamenané šírenie baktérií.

Nezabudnite dať preto na verejných toaletách prednosť radšej papierovým obrúskom, ktoré sú najlepšou zárukou, že tak zamedzíte šíreniu baktérií. Jednoducho si nimi po umyti ruk utrite ruky a zahoďte. Dávajte si však pozor aj na to, aby boli suché. Vlhké ruky šíria 1000-krát viac choroboplodných zárodkov ako suché ruky.

Prečítajte si na Vyšetrení, ako si správne umývať ruky. Dozviete sa, ako a kedy je vhodné venovať sa hygiene rúk.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9