Očkovanie detí: Pozrite sa, čo by ste o ňom mali vedieť (2. časť)

Je veľa rodičov, ktorí odmietajú svoje dieťa zaočkovať.
2013-05-07 09:00:00

Nikto z vás si určite nepamätá smrteľné infekčné epidémie. Viete o nich len z rozprávania, učebníc či filmov. Práve za to môže okrem iného očkovanie, ktoré je v súčasnosti "neviditeľnosti" infekčných ochorení zdrojom mnohých otázok. Sú vakcíny skutočne škodlivé? Môžu spôsobiť u detí nežiaduce účinky?

Vakcíny nie sú škodlivé

Veľa rodičov má strach zaočkovať svoje deti kvôli zdravotným problémom, ktoré môžu vzniknúť. Je to pochopiteľné, keďže sa ich snažia chrániť. Avšak v skutočnosti vakcíny nie sú škodlivé. V ojedinelých prípadoch sa môžete stretnúť s nežiaducimi účinkami, čo je však riziko takmer pri každom lieku. Navyše, nedá sa porovnať výhoda očkovania pred vedľajšími účinkami, ktoré sú často krátkodobé. 

„Očkovacie látky prejdú dlhodobým skúšaním, kým sa dostanú na trh. Tak ako každý iný liek, ktorý je u nás schválený a registrovaný. Vakcíny sú prípravky, ktoré majú ochranný účinok, nie škodlivý. Preto ich tu máme. Avšak v každom príbalovom letáku je informácia o možných nežiaducich účinkoch. To neznamená, že tento liek je škodlivý, a že ho nemáme užívať. Aj pri očkovaní sa v ojedinelých prípadoch môžeme stretnúť s lokálnymi alebo aj celkovými reakciami. Benefit z očkovania je neporovnateľný s možnými nežiaducimi reakciami, ktoré sú krátkodobé a dočasné. Boli robené dlhoročné štúdie na celom svete a žiadne trvalé následky ako napr. autizmus alebo cukrovka neboli vedecky potvrdené,“ povedala všeobecná lekárka pre deti a dorast MUDr. Jana Snopková.

Veľa rodičov číta články o tom, ako veľmi sú vakcíny škodlivé a prečo by sa nemali deti očkovať. Niet sa čomu čudovať, ak to napokon odmietnu, pritom by sa stačilo na to len spýtať odborníkov, ktorí sa v tom vyznajú.

„Mrzí ma, že rodičia si čítajú články iných rodičov a laikov (nepriateľov očkovania) na internete o škodlivosti vakcín, no nepýtajú sa tých, ktorí s očkovaním denne pracujú, vzdelávajú sa a majú naozaj odborné vedomosti,“ povedala MUDr. Jana Snopková.

Ako zabrániť nežiaducim reakciám?

Obavy z nežiaducich účinkov vakcín sú najčastejšou príčinou odmietania očkovania. Aby sa zabránilo vzniku nežiaducich reakcií, je potrebné dodržiavať tieto opatrenia:

  • Vakcíny môže podávať len osoba s potrebným vzdelaním a skúsenosťami.
  • Očkujúca osoba musí byť dôkladne oboznámená s konkrétnou vakcínou a so zdravotným stavom očkovaného. Na základe toho rozhodne o vhodnosti podania vakcíny. Pred podaním očkovacej látky je potrebné lekára upozorniť na prípadné alergie a ochorenie dieťaťa,
  • Pri podávaní vakcín je potrebné oddržiavať pokyny výrobcu.
  • Očkovaný musí dodržiavať pokyny očkujúcej osoby.
  • Pri očkovaní musí byťdostupná liečba pre prípadnú alergickú reakciu. Zaočkované dieťa by malo ostať 30 minúťňt po podaní očkovacej látky pod dohľadom očkujúceho lekára, ktorý vie nežiaduce reakcie zvládnuť priamo v ambulancii.

Nezabúdajte, že riziko závažného ochorenia pri nezaočkovaní je však vždy vyššie než riziko prípadného závažného nežiaduceho účinku vakcíny.

Ako sa orientovať v mori protichodných strán?

  • O otázkach zdravia sa vždy poraďte s medicínsky vzdelanými osobami.
  • Informácie na internete a v bulvárnych médiách starostlivo vyhodnocujte, nepovažuje ich automaticky za "pravdivé".
  • Zistite, aký postoj k očkovaniu majú oficiálne zdravotnícke autority (napr: Štátny ústav pre kontrolu liečiv má na svojom webe užitočné informácie vrátane príbalových informácií o liekoch a vakcínach; môžete sa obrátiť na príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva; môžete sa obrátiť na Európsku liekovú agentúru, ktorá sa zaoberá európskou autoritou pre registráciu a dohľad nad bezpečnosťou liečiv a vakcín).Predstava, že by všetky tieto odborné skupiny klamali alebo sa zásadne mýlili vo význame a bezpečnosti očkovania je veľmi nepravdepodobné.
  • Pred očkovaním sa oboznámte s vakcínou. Informácie naájdete v Písomnej informácii pre používateľa, tzv. príbalovom letáku. Nájdete ho na internete alebo vám ho poskytne váš lekár.

Sú na pochybách

Skúsenosti s mamičkami, ktoré odmietli očkovanie svojho dieťaťa, má MUDr. Jana Snopková. Ako povedala pre Vysetrenie.sk, nebolo ich veľa, skôr sa uisťovali, či je očkovanie bezpečné.

„Mám aj ja skúsenosti s mamičkami, ktoré odmietli očkovanie, no našťastie ich zatiaľ nie je veľa. Viac je tých, ktorí sú na pochybách a pýtajú sa na bezpečnosť očkovania. Som rada, že sa pýtajú u mňa, a nie niekde na ihrisku iných mamičiek. Vždy sa snažím im venovať čas a odpovedať im na otázky tak, aby pochopili, že my – detskí lekári máme taký istý záujem o zdravie ich detí ako oni sami, len máme tú výhodu, že máme viac informácií,“ povedala MUDr. Jana Snopková.

Čo odkazuje lekárka mamičkám?

„Milí rodičia, pýtajte sa u svojich lekárov. Nehľadajte iné neoverené zdroje informácií. Chráňte svoje deti očkovaním, využite tú jedinečnú možnosť,“ odkazuje na záver všetkým mamičkám MUDr. Jana Snopková.

2013-05-07 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: red, brožúra GSK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia