Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prekvapí vás, čo môže za vysoký krvný tlak: Tohto sa okamžite zbavte!

Pozor na stres, ktorý môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku!
Pozor na stres, ktorý môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku! (Zdroj: profimedia.sk)

Ak máte vysoký krvný tlak, znamená to, že nemáte v poriadku obehový systém, teda srdce a krvné cievy. Vyvolať ho môže tak ako depresia a stres, tak aj zlý spánok.

Vysoký krvný tlak je ochorením, ktoré postihuje množstvo ľudí. Trpí ním približne každý šiesty človek. Na otázku, čo všetko môže spôsobiť vznik hypertenzie, je podľa internistu v Nemocnici Malacky MUDR. Dávida Prokopa ťažké odpovedať.

"V 90-95% prípadov sa totiž jedná o tzv. primárnu alebo esenciálnu hypertenziu, čo znamená, že jej príčina nie je známa. V ostatných prípadoch hovoríme o hypertenzii sekundárnej, ktorá sprevádza rôzne obličkové, metabolické,  srdcovocievne, neurologické, alebo endokrinologické ochorenia," upozorňuje MUDR. Dávid Prokop.

Niekoľko výskumov prišlo na zaujímavé zistenia, čo všetko môže spôsobiť vznik vysokého krvného tlaku.

Depresia

Jednoznačnými príčinami vysokého krvného tlaku sú depresie a stres. Mnohí ľudia, ktorí trpia depresiami, prežívajú úzkosť, čo je duševná porucha úzko súvisiaca so stresom. Kombinácia depresie a prežívania úzkosti zvyšuje riziko vzniku vysokého krvného tlaku.

Zlý spánok

Nedostatok spánku alebo jeho znížená kvalita dokáže tiež ovplyvniť výšku krvného tlaku. V jednej štúdii analyzovali vedci vzťah medzi spánkovými návykmi a krvným tlakom u viac ako 500 osôb stredného veku. Ukázalo sa, že kratší spánok bol významným predpovedným faktorom výskytu hypertenzie o päť rokov neskôr.

Zvyšoval sa systolický (horné číslo krvného tlaku), ale aj diastolický krvný tlak (dolné číslo krvného tlaku). Poriadne sa vyspite a prospejete tak okrem iného aj svojmu krvnému tlaku!

Káva a alkohol

Pozor aj na alkohol a kávu! Dve štúdie prišli na to, že znižovanie dávok týchto nápojov môže pomôcť pacientomznížiť krvný tlak.

Medzinárodný tím vedený Dr. Klagom z Johns Hopkins University v Baltimore v USA, že pravidelná konzumácia veľkého množstva kávy môže byť impulzom k zvýšeniu krvného tlaku. Dr. Klag urobil detailný prehľad výsledkov jedenástich štúdií, ktoré sa zaoberali konzumáciou kávy.

Tieto štúdie zahrňovali viac ako 500 účastníkov, ktorí konzumovali v priemere päť šálok kávy denne po dobu takmer dvoch mesiacov.

"Zistili sme, že pitie kávy bolo spojené so vzrastom systolického tlaku o 2,4 mm Hg a so vzrastom diastolického tlaku o 1,2 mm Hg," povedal v závere štúdie Dr. Klag.

Vysoký príjem soli

Príčinou vzniku hypertenzie môže byť aj konzumácia jedál, ktoré obsahujú veľa soli. Vysoká miera sodíku v tkanivách spôsobuje, že sa naňho viaže voda. Tak vznikajú opuchy a zároveň sa zvyšuje krvný tlak. Srdce sa tak musí viac namáhať.  Hypertenziou trpia hlavne Japonci, keďže Japonsko patrí medzi krajiny s najväčším príjmom soli na svete. Najčastejšou príčinou smrti v Japonsku je mŕtvica, ktorú spôsobila hypertenzia.

"Nízky krvný tlak sa jednoznačne vyskytuje u tých ľudí, ktorí konzumujú málo soli. A platí to aj naopak, vysoká konzumácia soli predchádza častému výskytu hypertenzie," tvrdí Dr. Lot Page, uznávaný odborník na hypertenziu.

Hormón estrogén

Tento hormón, ktorý sa nachádza v antikoncepčných tabletkách, a ktorý sa používa aj pri liečbe problémov v období prechodu žien, spôsobuje zadržiavanie soli v organizme. So soľou sa zadržujú tekutiny, a to môže vyvolať zvýšenie krvného tlaku.

Obezita

Takmer každý, kto je obézny, sa skôr či neskôr "dočká" vysokého krvného tlaku. Je len otázkou času, kedy ochorenie prepukne.

Aká je najvhodnejšia liečba?

Vysoký krvný tlak sa síce dá liečiť liekmi. Ale na čo do seba dávať chémiu, keď je preukázané, že jednoduché zmeny v životnom štýle dokážu zvrátiť väčšinu prípadov hypertenzie v priebehu niekoľkých týždňov?

"Hypertenzia patrí medzi civilizačné ochorenia. Veľký vplyv na vznik hypertenzie majú stravovacie návyky (dá sa hovoriť o zvýšenom príjme soli, hlavne skrytej v potravinách ako sú údeniny či fastfoody),  pohyb či chronický stres," zhrnul MUDR. Dávid Prokop.

Stačí len zaradiť do jedálnička nízkotučnú, na vlákninu bohatú stravu. Dôvodom je pravdepodobne nižší obsah tuku, ktorý pôsobí, že krv je redšia. K zníženiu krvného tlaku prispejete aj pravidelným cvičením, ktoré navyše podporuje celkové zdravie a pocit spokojnosti.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9