Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hyperaktivita ako vážny PROBLÉM: Na najznámejšiu chorobu z detstva zaberá populárny NÁPOJ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O kofeíne je známe, že je silný stimulant. Účinkuje na únavu, dodá stratenú energiu a zlepší náladu. Ukázalo sa však, že funguje na najčastejšie diagnostikovanú duševnú poruchu počas detstva.

Vedci zistili, že kofeín pomáha pri liečbe niektorých symptómov ADHD. Je totiž podobný niektorým liekom, ktoré zvyknú lekári predpisovať, a ktoré sú tiež na báze stimulantov. Práve kofeín dokáže normalizovať hladinu dopamínu a zlepšiť pozornosť u ľudí s ADHD. Popíjanie kávy však nie je pre všetkých pacientov. Závisí od veku, jeho zdravotného stavu a miery ochorenia, ako sa píše na medicaldaily.com.

Kávou na pozornosť a pamäť

Výskum sa uskutočnil na zvieratách, pričom vedci skúmali účinky kofeínu na symptómy podobné ADHD. Zistili, že u niektorých došlo k zlepšeniu príznakov diagnózy. 

Čítajte tiež: Dali ste si KÁVU z automatu? PRAVDA o tom, čo sa stane s NÁPOJOM po naliatí

„Výsledky ukazujú, že liečba kofeínom zvyšuje pozornosť a zlepšuje učenie, pamäť a rozlišovanie čuchu bez toho, aby sa zmenil krvný tlak a telesná hmotnosť," uvádzajú vo svojej štúdii vedci.

Terapeutický potenciál sa ukázal pri týchto konkrétnych symptómov ADHD, najmä počas dospievania. Výsledky však boli protichodné, pokiaľ išlo o ďalšie charakteristické znaky choroby, ako je hyperaktivita a impulzívnosť.

„Závery sú veľmi pozitívne, ale musíme byť opatrnejší, keď predpisujeme kofeínovú liečbu na tieto symptómy," konštatoval jeden z hlavných autorov štúdie Javier Vázquez z Universitat Oberta de Catalunya. 

Hyperaktivita ako vážny PROBLÉM:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako vysvetlil, pri diagnózach, kde je problém v pozornosti, môže byť kofeín vhodnou terapiou, ale ak existuje symptomatologická prítomnosť hyperaktivity alebo impulzivity, treba byť obozretní.

O akú chorobu ide? 

ADHD je neurovývojová porucha, ktorá sa vyznačuje hyperaktivitou a nepozornosťou. Ide o najčastejšie diagnostikovanú a liečenú duševnú poruchu počas detstva. Postihuje 5 percent detí a 2,5 percenta dospelých. Do roku 2019 bolo ADHD postihnutých približne 84,7 milióna ľudí z celého sveta.

Hoci sa liečba tohto stavu môže líšiť v závislosti od krajiny, lieky, ktoré lekári predpisujú, sú kontroverzné kvôli ich možným vedľajším účinkom. 

Zaujme vás: Vypitie bežného ČAJU sa rovná VYFAJČENIU 100 cigariet: Ktorý NÁPOJ je za tým?

„Terapeutický arzenál na zmiernenie ADHD je obmedzený a okolo používania niektorých typov liekov a stimulantov, najmä počas detstva a dospievania, sa vedú neustále spory," uviedol Vázquez.

Podľa neho je dôležité preskúmať aj vplyv iných látok, ako je napríklad kofeín. Vedci nie sú proti liekom na ADHD, len hľadajú iné cesty na zlepšenie symptómov tohto stavu.

Viac o téme: ZdravieChorobaPrevenciaKofeínADHD
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9