Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KÁVA povzbudí nielen myseľ: Takto VYRIEŠI najčastejší problém u mužov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Žeby sme mali k dispozícii najlepšiu kúru na vypadávanie vlasov? Šálka čierneho moku je nielen skvelým ranným životobudičom, ale vzkriesi aj korunu krásy! 

Vypadávanie vlasov je často výsledkom určitým prirodzených procesov v tele. Preto sa môže zdať, že pokusy o zastavenie vypadávania sa môžu javiť ako zbytočné. Nehádžte všetku flintu do žita. Predpokladá sa, že kofeín môže obnoviť rast vlasov tým, že zablokuje určité mechanizmy. 

Čítajte tiež: NAJEFEKTÍVNEJŠÍ spôsob prípravy RYŽE, pri ktorom nehrozí OTRAVA: Minimálne nebezpečenstvo!

Čo je za plešatosťou? 

Na vypadávaní vlasov sa podieľa mnoho vonkajších a vnútorných procesov. Môže to byť reakcia napr. na stresové situácie alebo je za tým genetika, ktorá zohráva významnejšiu úlohu. Práve tá je dôvodom, prečo mužom vypadávajú vlasy, čo vedie až k plešatosti.

Vedci sa domnievajú, že mužská plešatosť, známa tiež ako androgénna alopécia (AGA), je výsledkom toho, že vlasové folikuly poškodzuje pohlavný hormón dihydrotestosterón (DHT). Predpokladá sa, že tento proces uľahčuje testosterón, ktorý vedie k plešatosti. V konfrontácii so silou genetiky sa vypadávanie vlasov tejto povahy môže javiť ako neriešiteľný problém, ale dá sa minimálne zmierniť.

Výskum naznačuje, že na to, aby ste ho zastavili, nemusíte podstúpiť invazívny zákrok alebo sa rozhodnúť pre drahé lieky s negatívnymi vedľajšími účinkami. Aplikácia kofeínu sa ukázala ako sľubná v stimulácii rastu vlasov a zastavení vypadávania vlasov mužského typu! Predpokladá sa, že blokuje mechanizmus DHT inhibíciou testosterónu.

KÁVA povzbudí nielen myseľ:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stimuluje rast

V štúdii vedci použili vzorky biopsie pokožky hlavy od mužských pacientov s AGA, ktoré sa kultivovali použitím rôznych koncentrácií testosterónu a/alebo kofeínu po dobu 120 - 192 hodín. Zistilo sa, že pridanie kofeínu v koncentráciách 0,001 a 0,005 percenta pôsobilo proti potlačujúcim účinkom testosterónu na rast vlasov, pričom v porovnaní s kontrolnou skupinou bolo pozorované vyššie predĺženie vlasového hriadeľa (stredná časť vlasu) až 120 hodín po podaní kofeínu. Vedci dospeli k záveru, že „to jasne dokazuje, že kofeín je stimulátor rastu ľudských vlasov, ktorý môže mať význam pri liečbe AGA“.

Rýchlejšia absorpcia kofeínu

Nedávna štúdia hodnotila „prenetráciu kofeínu do vlasových folikulov“ a zistila, že ide o rýchlejšiu cestu ako „sa vyliečiť z plešatosti“, resp. aspoň zmierniť stav. Na podporu tohto tvrdenia ďalšia štúdia hodnotila folikulárnu penetráciu kofeínom pri aplikácii vo forme šampónu počas dvoch minút a ukázala, že penetrácia cez vlasové folikuly bola rýchlejšia a vyššia v porovnaní s interfolikulárnou cestou (medzi folikulmi) a že išlo o jediný spôsob rýchlejšej absorpcie kofeínu počas prvých 20 minút po aplikácii. Jednoducho povedané, takéto účinky má kofeín aplikovaný na povrchu pokožky hlavy. 

Iné spôsoby liečby

Podľa NHS sú finasterid a minoxidil hlavnou liečbou mužskej plešatosti. Minoxidil sa môže použiť aj na liečbu plešatosti u žien, no finasterid už nie je pre jemnejšie pohlavie vhodné. Existuje však niekoľko nevýhod, ktoré je potrebné vziať do úvahy pred začatím liečby týmito liekmi. Napríklad liečba nemusí fungovať u každého alebo môžu byť pre mnohých veľmi drahé. Reč je hlavne o takých spôsoboch liečby ako je napr. transplantácia vlasov, liečba svetlom, imunoterapia, steoidné injekcie a pod. 

Viac o téme: KávaZdraviePlešatosťKofeínVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9