Aj Slováci už môžu vyskúšať inovatívnu liečbu psoriázy: Zápal v tele liečia aj tabletky!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-11 22:00:00

Liečba psoriázy dosiahla za posledných pätnásť rokov veľký pokrok. Na trhu vznikli nové účinné lieky, ktoré výrazne pomáhajú psoriatikom liečiť toto náročné ochorenie. Biologická liečba v injekčnej forme a moderná tabletková liečba predstavujú v súčasnosti jedny z najmodernejších terapeutických trendov v humánnej medicíne a pre pacientov so psoriázou znamenajú novú nádej.

 

Obe terapie, injekčná a tabletková, sa navzájom líšia z viacerých hľadísk, preto si pacient s lekárom môžu vybrať tú, ktorá je najprimeranejšia.

Čítajte viac: Zlyhanie imunity, ktoré si odnesie koža: Seboroická dermatitída pripomína psoriázu

Biologická liečba

Biologiká sú veľké molekuly bielkovinovej podstaty, ktoré sa vyrábajú metódou génového inžinierstva. „Takmer vo všetkých prípadoch ide o podkožne podávané injekcie či perá, ktoré si zvyčajne podáva samotný pacient doma v rôznom časovom intervale v závislosti od preparátu (každých 1 - 12 týždňov). Liečba je nielen pohodlná, ale aj veľmi dobre a dlhodobo účinná. Jedným z najpodstatnejších parametrov je, že je aj relatívne bezpečná,“ hovorí doktor Peter Kozub, primár Dermatovenerologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.

Čítajte viac: Prichádza nečakane, mýlia si ju s bežným ekzémom: Alergia, ktorá ohrozuje kožu aj zuby

Keďže sa liečba nemôže pri niektorých chorobách nasadiť, jej predpísaniu predchádzajú viaceré vyšetrenia a odbery – ako napríklad vyšetrenie na možné infekcie, vyšetrenie na TBC a iné. Ich cieľom je zmonitorovanie stavu pacienta, aby mohol lekár zhodnotiť jeho spôsobilosť na túto liečbu v súvislosti s inými ochoreniami. Biologická liečba sa nasadzuje len v prípade stredne ťažkej a ťažkej psoriázy, keď musia byť vyčerpané všetky dostupné možnosti liečby (lokálna terapia, iná systémová terapia, fototerapia) a prejavy psoriázy napriek tomu stále pretrvávajú. Táto terapia je viazaná na špeciálne centrá biologickej liečby.

Nová tabletková liečba

Ďalšou modernou terapiou je tabletková liečba. „Jej látky selektívne zasahujú do zápalových buniek, pričom ale zachovávajú jej ochranné vlastnosti. Priamo v bunke upravujú produkciu prozápalových a protizápalových látok, ide teda o komplexnejší účinok na prebiehajúci zápal v organizme,“ vysvetľuje prednostka Dermatovenerologickej kliniky v Bratislave, profesorka Mária Šimaljaková. Liečivá sú určené na liečbu stredne ťažkej ložiskovej psoriázy a psoriatickej artritídy u dospelých. „Táto liečba pôsobí priamo v bunkách organizmu, neovplyvňuje celkovú imunitu pacienta ani nevplýva negatívne na metabolizmus a jednotlivé životne dôležité orgány,“ dopĺňa.

Keďže liečba nepotláča imunitný systém, len reguluje zápalové pochody v organizme, je vhodná aj pre pacientov, u ktorých nesmie byť biologická liečba z rôznych dôvodov podávaná. Do tejto skupiny patria napríklad onkologickí pacienti, ktorých organizmus by nezvládol pridanú náročnú terapiu. Dôkazom toho, že liečba je šetrná k orgánom v tele pacienta, je aj skutočnosť, že pred ani počas liečby nie je potrebné robiť žiadne vyšetrenia či odbery.

Aj táto terapia je cenovo náročnejšia, preto je tiež viazaná na schválenie revíznym lekárom zdravotnej poisťovne. Žiadosť na liečbu podáva ošetrujúci lekár z niektorého zo špeciálnych centier liečby, ktoré sa nachádzajú v ôsmich mestách Slovenska - v Bratislave, Trenčíne, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach.

Inovatívnu tabletkovú liečbu môžu užívať aj pacienti s menším rozsahom ochorenia, ktoré však výrazne znižuje kvalitu života pacienta, teda pacienti s postihnutím vlasatej časti kože, chodidiel a dlaní či len nechtov.

Rozhoduje klinický efekt

Misku váh pri rozhodovaní o liečbe neraz ovplyvní aj forma podania lieku: mnohí pacienti uprednostnia tabletkovú formu pred injekčnou z pragmatického dôvodu – obávajú sa injekcií. Užívajú tak tabletky každý deň ráno a večer. A aké skúsenosti má pani profesorka s tým, či sa pacienti s touto liečbou vzoprú psoriáze natrvalo? „Pokiaľ sa nevyskytnú nežiaduce účinky a je dobrý klinický efekt, tak musím povedať, že moji pacienti zotrvávajú pri tabletkovej liečbe. Správnou liečbou predchádzame zhoršovaniu ochorenia, ktoré vždy príde po nejakom čase, ak sa pacient prestane liečiť,“ dodáva profesorka Šimaljaková.

Cieľom je liečiť zápal v tele

Možností liečby psoriázy je viacero, inovatívnych moderných liečebných postupov tiež. „Odporúčame vám prediskutovať ich s vaším lekárom a vybrať si takú, ktorá vám najviac vyhovuje. V prípade, že vám liečba bude sedieť, pomáhate vlastnému organizmu nielen tým, že budete mať vyčistenú kožu, ale aj tým, že si liečite silný zápal v tele, ktorý vám psoriáza spôsobuje,“ tvrdí Ľubica Bergmannová, viceprezidentka Spoločnosti psoriatikov a atopikov Slovenska. Takto pomáhate vášmu telu i vašej duši, a tým pádom aj sebe samým žiť plnohodnotný život v kruhu vašich blízkych.

Fotogaléria


Tagy:
psoriáza tabletková liečba injekčná biologická liečba

2019-07-11 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa, SPaA SR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia