VIDEO Expert vyvrátil mýtus o transplantácii orgánov: Kto sú najčastejší darcovia?

MUDr. Martin Chrastina, PhD., hlavný transplantačný koordinátor MZ SR. Foto: Ján Zemiar
Zdroj: Jan Zemiar
2019-06-13 06:00:00

Od roku 1990 sa na Slovensku vďaka darcovskému a transplantačnému programu podarilo zachrániť viac než 4-tisíc ľudí. Jediný darca orgánov dokáže pomôcť až siedmim pacientom, ktorým zlyháva životne dôležitý orgán.

Podľa Ľubomíra Beňu, prezidenta Slovenskej transplantologickej spoločnosti SLS, sa v Európe vykonáva približne 34-tisíc orgánových transplantácií ročne. Na Slovensku sa takýmto spôsobom darí zachraňovať zhruba 200 ľudí ročne. Väčšinu transplantovaných orgánov tvoria obličky.

Čítajte viac: Transplantácia im zmenila život: Príbehy Slovákov, ktorí žijú s darovaným srdcom

Transplantácie orgánov sú realizované v štyroch špecializovaných pracoviskách – v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a v Košiciach. Na čakacej listine je v súčasnosti evidovaných 327 pacientov: 272 z nich čaká na transplantáciu obličky, 34 ľudí potrebuje zdravé srdce, 21 chorých pečeň a dvaja pacienti pľúca.

Efektívnejší transplantačný program

Ministerstvo zdravotníctva aktuálne predstavilo novelu transplantačného zákona s novým nastavením systému identifikácie potenciálnych darcov pre zdravotnícke zariadenia. Jeho súčasťou je Akčný plán Národného transplantačného programu na roky 2019 – 2020 s vyhliadkou do roku 2022. „Všetky tieto kroky majú viesť k tomu, aby sme mali na Slovensku ešte efektívnejší transplantačný program, s cieľom zachrániť viac ľudských životov, pre ktorých je transplantácia jedinou možnosťou liečby,“ hovorí ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Téma darcovstva orgánov a orgánových transplantácií je veľmi aktuálna nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, kde každý deň zomiera 12 pacientov v dôsledku toho, že sa nedožijú  transplantácie. Už štyri roky u nás prebieha kampaň Sedem životov, v rámci ktorej sa Slovenská transplantologická spoločnosť snaží vzdelávať verejnosť o téme darcovstva a transplantácií orgánov.

Na Slovensku máme plne funkčný transplantačný program pre obličky, srdce a pečeň a od januára tohto roka sa v banskobystrickom transplantačnom centre otvoril priestor pre realizáciu transplantácií pankreasu. Transplantačný program na Slovensku prebieha v súlade s platnou legislatívou. Na Slovensku odoberáme orgány od mŕtvych darcov, u ktorých bola potvrdená smrť mozgu. Napriek princípu predpokladaného súhlasu, podľa ktorého sú darcami všetci, ktorí nie sú v registri nedarcov, lekári vždy komunikujú s pozostalou rodinou a informujú ju o zámere odberu,“ hovorí Zuzana Žilinská, hlavná odborníčka MZ SR pre transplantácie. „Upriamili sme pozornosť aj na transplantácie obličiek od živých darcov, ktorých na Slovensku vykonávame len približne 10 percent z celkového počtu transplantácií obličiek. Naším cieľom je priblížiť sa k dvadsiatim percentám, čím sa priblížime k aktivitám vyspelých európskych krajín a najmä zvýšime dostupnosť tejto liečby vyššiemu počtu pacientov,“ hovorí Ľuboslav Beňa, prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti SLS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​S rodinou intenzívne komunikujú

Ako pre Vyšetrenie uviedol Martin Chrastina, hlavný transplantačný koordinátor MZ SR, darcom môže byť mŕtvy (človek s mozgovou smrťou), ale aj živý darca. Orgán v prípade živého darcu môže poskytnúť len absolútne zdravá osoba, a to jednu obličku alebo časť pečene, ktorá u darcu postupne zregeneruje, alebo tiež časť pľúc.

Jeden mŕtvy darca môže pomôcť viacerým ľuďom – môže darovať obličky, pľúca, pečeň, srdce a pankreas. Pred odberom lekári s rodinou o citlivej téme vždy komunikujú: „S rodinou veľmi intenzívne komunikujeme... oznámime im, čo plánujeme, čo ideme robiť, ich názor je pre nás dôležitý,“ doplnil Chrastina s tým, že jednou z noviniek, ktorú priniesol transplantačný zákon, je zabezpečenie transportu telesných pozostatkov z nemocnice na miesto pohrebu.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
darovanie orgánov transplantácia orgánov

2019-06-13 06:00:00  |  Foto: Ján Zemiar Video: Ján Zemiar  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: tlačová správa MZ SR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia