Metóda preverená stáročiami alebo pochybný prežitok? Liečba pijavicami lepšia ako fyzioterapia!

Zdroj: gettyimages.com
2019-04-15 15:00:00

Metóda, stará už tisícky rokov zažíva svoj „comeback“! Výskumníci upozorňujú na pijavice, ktoré by sa nemali podceňovať. Sú totiž účinným spôsobom, ako sa zbaviť bolestí chrbta a uľaviť svojím svalom. Dokonca fungujú viac než fyzioterapia!

Bolesti chrbta trápia mnohých ľudí. Boj s nimi je ako beh na dlhú trať. Hoci fyzioterapia sa považuje za skvelý spôsob, ktorým sa bolestí môžete zbaviť alebo aspoň zmierniť, je tu iná metóda, ktorá je ešte účinnejšia. Pijavice!

Čítajte tiež: Opačný efekt nízkeho cholesterolu, o ktorom vie málokto: Výstraha pre ženy!

Na prvý pohľad nechutné, no v skutočnosti naozaj pomáhajú. Stačí stráviť hodinu týždenne s pol tucta parazitmi na svojom tele a dostavia sa výsledky! Aspoň to potvrdila nemecká štúdia na základe svojich výsledkov. Účastníci štúdie hlásili už o polovicu menej bolestí chrbta po jedinej liečbe s pijavicami. Taktiež znížili užívanie liekov proti bolesti o dve tretiny, ako hlási štúdia o liečbe prostredníctvom pijavicami pri chronickej bolesti dolnej časti chrbta. 

Účinnejšia ako iné terapie

Nemeckí vedci tvrdia, že sliny pijavíc fungujú ako liek proti bolesti a sú dobré na relaxáciu svalov. Ich sliny obsahujú viac ako 100 biologicky aktívnych chemikálií! Výsledky štúdie ukazujú, že táto stredoveká liečba prostredníctvom pijavíc je efektívnejšia ako fyzioterapia, cvičenie, joga alebo akupunktúra pri liečbe bolesti chrbta.

Každý rok je postihnutý približne jeden z troch Britov bolesťami chrbta, čo je jedna z hlavných príčin vzniku invalidity. To znamená, že až 20 miliónov ľudí zápasí s bolesťami ročne.

Vedúci výskumník Dr. Andreas Michalsen z nemocnice Immanuel v Berlíne povedal, že pijavice by mohli ponúknuť potenciálne riešenie: „Zdá sa, že liečba pijavíc je lepšia ako cvičenie a väčšina iných nefarmakologických terapií. Keďže chronická bolesť v dolnej časti chrbta je bežnou sťažnosťou u ľudí a väčšina pacientov, ktorí boli podrobení výskumu, profitovala z liečby pijavice, existuje významný potenciál pre túto liečbu. Zdá sa, že prevládajúcim mechanizmom sú sliny parazitov a ich farmakologický účinok. “

Symptómy choroby klesli

Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 44 pacientov, bola zverejnená v lekárskom časopise Deutsches Ärzteblatt International. Približne polovica účastníkov štúdie mala jednu hodinu trvajúcu liečbu, pričom mali na tele štyri až sedem pijavíc. Druhá skupina mala štyri hodiny cvičenia do týždňa.

Po mesiaci klesli príznaky choroby u 46% pacientov, ktorí podstúpili terapiu pijavicami, ale len u 7% u tých, ktorí cvičili. Užívanie liekov proti bolesti zase kleslo až o 70% u tých, ktorých krv bola odsatá parazitmi, v porovnaní s 11% u tých, ktorí cvičili. Fyzioterapeut Ashley James však upozorňuje, že liečba pijavicami nie je vhodná pre každého a každý na ňu môže reagovať inak. 

Fotogaléria


Tagy:
bolesti parazity pijavice bolesti chrbta

2019-04-15 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia