Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nový kľúč k liečbe veľkého civilizačného problému: Neuveríte, čo dokáže známy hormón!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Jeho účinky poznajú najmä zamilované páry a čerstvé mamičky. Prehlbuje vzájomnú dôveru a navodzuje príjemné emócie. Oxytocín, známy aj pod názvom hormón lásky, by mohol mať doposiaľ netušené pôsobenie na ľudské telo.

Mali ste už niekedy také „motýle v bruchu“, že ste sa zabúdali najesť alebo vám chuť na výdatný pokrm ani nezišla na um? Hovorí sa, že z lásky sa nenajete, ale podľa vedcov láska predsa len môže aj zasýtiť.

Čítajte viac: Najjednoduchšia metóda, ako vzkriesiť libido: Zmení váš život za dverami spálne!

Nový endokrinologický výskum priniesol dôkaz, že hormón oxytocín ovplyvňuje oblasti mozgu, ktoré pomáhajú kontrolovať stravovacie návyky, píše Medicalnewstoday.com. Najviac oxytocínu sa v tele tvorí počas milostných aktivít alebo počas pôrodu či dojčení dieťaťa.

Ovplyvňuje vzťah k jedlu

Vedci navrhujú, že by oxytocín mohol byť súčasťou liečby obezity, pretože ovplyvňuje aj náš vzťah k jedlu a metabolizmus. Výskumníci to dokázali prostredníctvom experimentu s nazálnym sprejom s obsahom oxytocínu na 10 obéznych dobrovoľníkoch. Niektorí z nich dostali oxytocín a časť len placebo. Po hodine od aplikácie spreja sa všetci mali pozerať na obrázky s vysoko kalorickými potravinami, nízko kalorickými potravinami a na obrázky s inými objektmi, na ktorých nebolo jedlo. Následne vedci pomocou magnetickej rezonancie skúmali, aká oblasť v ich mozgu je stimulovaná.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

U tých, ktorí dostali oxytocín, došlo k zníženej stimulácii mozgovej oblasti, ktorá súvisí uspokojením a motiváciou dosiahnuť odmenu pomocou jedla. Keď však obézni dobrovoľníci dostali len placebo, rovnaké oblasti v ich mozgu boli podľa vedcov pri pohľade na kalorické jedlo hyperaktivované.

Na základe pozitívnych výsledkov experimentu vedci dúfajú, že by obéznym pacientom v budúcnosti mohli pomáhať aj prostriedky s oxytocínom. Benefitom takejto liečby by podľa nich mohlo byť aj to, že nemá žiadne zistené vedľajšie účinky.

Viac o téme: OxytocínHormón lásky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9