Osudové zistenie? Vyskúšali známy liek na rakovinu, v ich mozgu nastali úžasné zmeny

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-21 10:00:00

Parkinsonova choroba patrí k najznámejším neurodegeneratívnym ochoreniam. Jej liečba je zdĺhavá, bez možnosti vyliečenia. Lekári však neprestávajú dúfať, že šťastena stojí na ich strane. Ukazuje sa totiž, že prejavy diagnózy by mohol zmierňovať liek, ktorý už dlho poznajú.

Liečivo, ktoré lekári predpisujú pacientom s leukémiou, by mohlo pomáhať aj pri Parkinsonovej chorobe, navrhuje štúdia zverejnená v odbornom magazíne Pharmacology Research & Perspectives. Nilotinib by podľa výskumníkov z Georgetown University vo Washingtone mohol potláčať zápalové procesy v mozgu a zvyšovať v ňom zároveň hladiny dopamínu, dôležitého neurotransmiteru, ktorý podporuje správne motorické a kognitívne funkcie.

Čítajte viac: Mrazivá príčina skazonosného ochorenia?! V jedle číha skrytá nástraha

Pri Parkinosnovej chorobe v mozgu dochádza k hromadeniu alfa-synukleínu, proteínu s toxickým pôsobením na tkanivá. Zhluky alfa-synukleínu bránia využitiu dopamínu, čo má v mozgu za následok patologický degeneratívny proces.

Detoxikácia mozgu

V rámci klinického skúšania na ľuďoch vedci nasadili nilotinib dobrovoľníkom s prekvapivým výsledkom – liek u nich zredukoval množstvo toxického alfa-synukleínu v mozgu, pričom tiež došlo k zvýšeniu hladiny dopamínu.

Podľa vedcov sú účinky liečiva fascinujúce a viacnásobné, pretože v mozgu znižuje zápalový proces a zlepšuje metabolizmus dopamínu. Nakoľko však klinické skúšanie nie je ukončené, vedci ešte nevedia s istotou povedať, či je použitie liečiva bezpečné a naozaj účinné. Doteraz si kládli za cieľ zistiť najmä to, ako liek mení biochemické procesy v mozgu, píše Medicalnewstoday.com.

Príčinu vedci stále hľadajú

Parkinsonovu chorobu charakterizuje nielen známy tras, zlá koordinácia tela a problémy s chôdzou, ale tiež zmeny v emocionálnych prejavoch, myslení a správaní. Medzi rizikové faktory jej vzniku patrí nezdravý životný štýl, ale svoju úlohu zohráva aj dedičnosť či enviromentálne vplyvy. Presnú príčinu vzniku ochorenia lekári nepoznajú.

Príznaky ochorenia sa môžu objaviť aj niekoľko rokov pred jeho prepuknutím. Medzi počiatočné prejavy Parkinsonovej choroby patrí napríklad RBD porucha spánku. Vedci sa však domnievajú, že by zápalovú reakciu v mozgu mohli vyvolávať aj kvasinky Candida albicans.

 

Fotogaléria


Tagy:
Parkinsonova choroba nilotinib

2019-03-21 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia