Poobedným odpočinkom proti vysokému krvnému tlaku: Koľko minút zdriemnutia má takúto silu?

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-16 06:00:00

„Šlofík“ robí priam zázraky! Čo konkrétne dokáže s telom, ak si po obede pospíte? Nielenže sa budete cítiť odpočinutí, má i jednu veľkú výhodu. Vplýva na krvný tlak!

Každý to už zažil. Z nejakého dôvodu sa dostanete do postele neskôr, ako ste pôvodne chceli a od odporúčaných osem hodín to má ďaleko. Po obede, keď telo venuje energiu spracovaniu potravy v žalúdku a mozog sa odkrví, ste úplne mimo, ospalí a otupení. V tom zistíte, že si potrebujete oddýchnuť. Chceli by ste si zdriemnuť. Hoci od „šlofíka“ očakávate oddýchnutie, má ešte jeden príjemný bonus. 

O koľko znižuje krvný tlak? 

Odborníci tvrdia, že poobedný „šlofík“ má veľkú silu na naše zdravie! Hoci za zdriemnutím vidíme len možnosť odpočinúť si, je za tým niečo oveľa viac. Vplýva na krvný tlak a tým pádom na riziko srdcového infarktu!

Čítajte tiež: Nenávidíte zvuk žuvania či hlasné dýchanie? Nezvyčajný návyk má na svedomí toto!

Vedci zistili, že ak si doprajete každý deň „šlofíka“, prospejete tým svojmu zdraviu. Údajne je rovnako dobrý, ako niektoré medicínske postupy pri znižovaní krvného tlaku. Hodinový odpočinok spôsobil, že hladiny krvného tlaku klesli o priemerne päť bodov – podobný účinok má užívanie liekov alebo obmedzenie soli z jedálnička. Spánok po obede môže viesť k výraznému zníženiu rizika srdcového infarktu! Takúto silu má konkrétne 49 minút odpočinku. 

Účinné ako iné zmeny životného štýlu

Toto zistenie majú na svedomí lekári z Grécka z nemocnice Asklepieion General Hospital vo Voule, ktorí sledovali 212 ľudí s priemerným systolickým krvným tlakom 130 mm/HG, čo je hodnota, ktorá sa považuje za nezdravú hranicu. Ich zistenia, ktoré sa budú prezentovať na výročnej konferencii American College of Cardiology v New Orleans ukázali, že tí, ktorí mali každý deň „šlofíka“ zaznamenali pokles krvného tlaku o 5 mm / HG.

"Zdá sa, že spánok okolo obeda znižuje hladiny krvného tlaku rovnako ako iné zmeny životného štýlu. Napríklad redukcia soli a alkoholu môže znížiť hladiny krvného tlaku o 3 až 5 mm/Hg," povedal výskumný pracovník Dr. Manolis Kallistratos.

Lieky na krvný tlak s nízkym dávkovaním zvyčajne znižujú hladiny krvného tlaku o 5 až 7 mm/Hg. Ako dodal odborník, tieto zistenie sa považuje za dôležité, pretože zníženie krvného tlaku o 2 mm/Hg môže znížiť riziko kardiovaskulárnych príhod, ako je srdcový záchvat až o 10 percent.

"Na základe našich zistení, ak má niekto možnosť zdriemnuť si počas dňa, môže to mať prínos pre vysoký krvný tlak. Poobedný odpočinok je jednoduchý spôsob bez akýchkoľvek nákladov ako prospieť svojmu zdraviu. Čím vyššie sú hladiny krvného tlaku, tým výraznejšia je snaha znížiť ho. Zvyčajne nechceme povzbudzovať ľudí, aby spali počas dňa celé hodiny, ale na druhej strane by sa nemali cítiť vinní, ak si doprajú krátky spánok vzhľadom na potenciálne prínosy pre zdravie. Aj keď obidve skupiny dostávali rovnaký počet liekov a krvný tlak bol dobre kontrolovaný, medzi tými, ktorí spali počas poludnia, došlo k výraznému poklesu krvného tlaku," povedal na záver Dr. Kallistratos. 

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie spánok vysoký krvný tlak

2019-03-16 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia