Komplikácia, ktorej sa bojí väčšina diabetikov: Nohy môže zachrániť nová účinná metóda!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-27 06:00:00

Počet ľudí, ktorým musia v dôsledku ochorenia na cukrovku amputovať časť končatiny, je podľa odborníkov na Slovensku neprimerane vysoký. A to aj napriek tomu, že existuje liečba, ktorá by väčšine pacientom s tzv. diabetickou nohou dokázala efektívne pomôcť.

Kým v roku 2012 lekári amputovali nohu alebo časť nohy 3 093 pacientom, v roku 2016 číslo narástlo na 3 886. Podľa odborníkov sa počet amputácií v dôsledku diabetickej nohy na Slovensku každým rokom zvyšuje. Pre porovnanie, v susednom Česku nastáva opačný trend a amputáciu podstupuje čoraz menej pacientov – v roku 2012 sa výkon týkal 10 425 ľudí, ale o štyri roky neskôr číslo kleslo na 9 969 amputácií. Štatistiky hovoria v neprospech Slovenska.

Čítajte viac: Choroba, pri ktorej musíte myslieť na JEDNU dôležitú VEC: Toto hrozí až polovici pacientov!

„Dovolím si tvrdiť, že toto číslo je na 21. storočie strašné,“ uviedol na stretnutí s novinármi Vladimír Mičieta, predseda Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+Med) s tým, že pacienti s diabetickou nohou u nás nedostávajú adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Tá by mala pozostávať z kauzálnej liečby (revaskularizácie) a následného hojenia rany.

Čítajte viac: Zlomenina, ktorá nemusí bolieť: Neprehliadnuteľný príznak prezrádza závažnú chorobu

„U pacientov, ktorí majú diabetes v pokročilejšom štádiu, dochádza k cievnemu poškodeniu a keď nie je včas odhalené, vznikajú u nich dva zásadné problémy – chronické, pomaly sa hojace rany a horšie prekrvenie končatín s následkom odumierania periférnych častí (napr. prstov),“ upozornil Mičieta.

Otupené vnímanie bolesti

Prvé známky problému vie podľa Mariána Rošáka, chirurga z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach odhaliť už angiológ. Aj preto by starostlivosť o pacienta s cukrovkou mala byť komplexná. Pri diabetickej nohe dochádza k postupnej neuropatii, resp. poškodeniu nervových zakončení. Jedným z prejavov je otupené vnímanie bolesti. Pacient môže napríklad stúpiť na klinec bez toho, aby pociťoval bolesť. Medzičasom môže vzniknúť infekcia, ktorá sa rozrastá a postupuje ďalej. Typickým príznakom diabetickej nohy je černenie tkaniva spojené s jeho odumieraním.

Ako ďalej doplnil Rošák, diabetes poškodzuje aj tie najmenšie cievy. Výsledkom je preto horšie prekrvenie a zvýšené riziko infekcie, ktorá sa môže objaviť aj pri zastrihnutí nechtov. Ďalším bežným problémom je tvorba otlakov. Kým u zdravého človeka sa otlak bez problémov zahojí, u diabetika môže byť príčinou vzniku infekcie.

Revaskularizácia zachraňuje pred amputáciou

„Na Slovensku trpí cukrovkou takmer 350-tisíc pacientov. Aj preto dnes môžeme toto ochorenie nazvať civilizačným ochorením s výrazným spoločenským a ekonomickým dopadom,“ hovorí Katarína Danková zo združenia SK+ MED. „Dôležitá je najmä osveta a informovanosť pacienta o možnostiach liečby tzv. diabetickej nohy. Zefektívnením prístupu pacientov k zdravotníckym pomôckam a inováciám, dôslednými preventívnymi opatreniami či včasnou diagnostikou základných faktorov diabetických faktorov je možné u diabetikov zredukovať počet amputácií končatín,“ Tibor Balázs, intervenčný rádiológ a primár endovaskulárneho programu kliniky CINRE v Bratislave.

Moderným riešením diabetickej nohy sú endovaskulárne metódy, tzv. revaskularizácia. V princípe ide o vystuženie cievy stentom či cievne rekonštrukcie, ktoré dokážu zachrániť končatinu pred amputáciou až v 92 percentách prípadov. „Práve včasné zachytenie zdravotného problému a správne indikovaná liečba hojenia rán môže výrazne napomôcť pacientom stabilizovať ich zdravotný stav a minimalizovať riziká vzniku ťažkých infikácií na končatinách,“ dodáva Marián Rošák.

Podľa odborníkov však na Slovensku neexistujú štandardy pre liečbu diabetickej nohy a chýba efektívne nastavený manažment pacientov tak, aby sa ich ochorenie zachytilo včas a prostredníctvom dostupných zdravotníckych pomôcok bol ich zdravotný stav zastabilizovaný. V prípade, že je pacient v pokročilom štádiu ochorenia, je dôležité, aby bol jeho zdravotný stav posúdený cievnym chirurgom.

Fotogaléria


Tagy:
cukrovka diabetes diabetická noha amputácia končatiny

2019-02-27 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: tlačová správa SK+MED

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia