Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Netušená úloha estrogénu v organizme: Ochrana metabolizmu pred známou chorobou

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nie je len hormónom plodnosti. Estrogén ovplyvňuje fungovanie organizmu na viacerých úrovniach. Chráni kosti, reguluje metabolizmus a podľa najnovšieho výskumu sú jeho normálne hladiny v krvi prevenciou čoraz bežnejšieho civilizačného ochorenia.

Najznámejší ženský hormón má pozoruhodný metabolický efekt. Podľa vedcov estrogén ovplyvňuje produkciu glukózy a teoreticky by mohol pomôcť ľuďom s inzulínovou rezistenciou. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v magazíne Diabetes, podľa ktorej by estrogén mohol byť prevenciou vzniku cukrovky 2. typu.

Čítajte viac: Zápasíte s vysokým krvným tlakom? Možno vám v tele chýba aj tento minerál!

Kým premenopauzálne ženy reagujú na inzulín citlivejšie, po menopauze sa riziko rozvoja cukrovky zvyšuje aj v dôsledku poklesu hormonálnych hladín. Vzťah medzi nedostatkom estrogénu a zvýšeným rizikom metabolických porúch potvrdili už predchádzajúce výskumy na zvieratách.

Nový výskum na americkej univerzite Texas A&M University, ktorý viedol Shaodong Guo, preukázal priaznivé účinky subkutánne implantovaného estrogénu u myší s inzulínovou rezistenciou. Terapia pomocou estrogénu by mohla eliminovať zdravotné riziko aj u ľudí, odborníci však varujú pred jej vedľajšími účinkami, medzi ktoré patria trombóza, mŕtvica, infarkt či rakovina prsníka. Kým bude môcť byť estrogénová forma terapie uvedená do praxe, budú nevyhnutné ďalšie výskumy, ktoré na molekulárnej úrovni ozrejmia mechanizmus účinku estrogénu vo vzťahu k metabolizmu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: ObezitaMetabolizmusEstrogénCukrovka 2. typu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9