Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

TOP medicínu robíme aj na Slovensku: VIDEO Takto vyzerá najmodernejšia operácia kĺbov!

Foto: SITA/Diana Černáková Zobraziť galériu (5)
Foto: SITA/Diana Černáková (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Šetrnejšie a rýchlejšie operácie ramien, kolien či členkov s využitím najmodernejších artroskopických operačných techník vykonávajú aj slovenskí lekári z Univerzitnej nemocnice v Bratislave a nemocnice v Ružomberku. Pacienti sa vďaka nim vracajú do normálneho života oveľa skôr a s menšími rizikami.

Menej invazívne zákroky, nižšie riziko a oveľa kratšia rekonvalescencia. To sú výhody operácií, ktoré sú vďaka školiacim kamiónom s vbudovanou operačnou sálou spoločnosti Arthrex dostupné aj pre slovenských poistencov. Lekári si najprv osvojujú prácu s novými metódami v mobilných tréningových laboratóriách, a kým sa dostanú k pacientovi, postup si musia niekoľkokrát vyskúšať aj na humánnych preparátoch.

Čítajte viac: Ortopéd Tomáš Jakubík o liečbe menisku: Trendom je zachovať to, čo je telu prirodzené

K novým metódam patrí voperovanie tzv. vnútornej ortézy, ktorá dokáže nahradiť sadrovú fixáciu. To znamená, že sa kĺb spevní zvnútra, poranené tkanivá sa môžu zahojiť a pacient sa zaobíde bez sadry. Súčasne sa rýchlejšie vráti do práce, pretože sa výrazne skráti doba jeho práceneschopnosti. Vnútorná ortéza - InternalBrace - je veľmi pevné špeciálne vlákno z polyesteru, ktoré členok či iné kĺby spevní. Pre bližšiu predstavu, vlákno je ešte pevnejšie ako rovnako hrubý oceľový drôt.

Vybavenie operačnej sály v kamióne Arthrex. Foto: SITA/Diana Černáková
Zobraziť galériu (5)
Vybavenie operačnej sály v kamióne Arthrex. Foto: SITA/Diana Černáková  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„Nie je to len európska, ale svetová úroveň. Operácie, ktoré vykonávame, majú jednu spoločnú vec - pacient je zotavený a uzdravený oveľa skôr ako pri bežných štandardných operáciách,“ uviedol docent Boris Šteňo, prednosta II. ortopedicko-traumatologickej kliniky LFUK a UNB.

Vybavenie operačnej sály v kamióne Arthrex. Foto: SITA/Diana Černáková
Zobraziť galériu (5)
Vybavenie operačnej sály v kamióne Arthrex. Foto: SITA/Diana Černáková  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Ako ďalej dodal, nové artroskopické postupy zefektívňujú najmä operácie ramien, kolien a členkov. Príkladom môže byť pacient, ktorý má 50 až 60 rokov, zlyhal mu sval alebo šľacha v oblasti ramena, nevie sa najesť, učesať, nevie dvihnúť ruku, a tým pádom vykonávať bežné aktivity. Využitím nových operačných metód už nemusí byť odkázaný napríklad na umelý kĺb. Lekári mu vedia nefunkčné svaly či šľachy nahradiť pomocou vlastného štepu a špeciálneho materiálu, ktorý je kompatibilný s telom.

Operačný kamión Arthrex

Už po mesiaci môže pacient športovať

Kým v minulosti musel pacient podstúpiť otvorenú operáciu vrátane dlhej rehabilitácie a rekonvalescencie, dnes môže už do mesiaca vykonávať bežné úkony, dokonca aj športovať. Preto sú moderné operácie kolien, bedier, členkov, lakťov alebo zápästí prvou voľbou aj v prípade profesionálnych športovcov.

Vybavenie operačnej sály v kamióne Arthrex. Foto: SITA/Diana Černáková
Zobraziť galériu (5)
Vybavenie operačnej sály v kamióne Arthrex. Foto: SITA/Diana Černáková  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Kamión do vybraných slovenských nemocníc priviezla spoločnosť Arthrex, ktorá má v Európe celkovo štyri takéto mobilné laboratóriá, v ktorých dokáže ročne vyškoliť okolo 4-tisíc lekárov. „Od začiatku svojej existencie kladie naša spoločnosť obrovský dôraz na vzdelávanie lekárov. Jasným dôkazom je najväčšie európske tréningové centrum v Mníchove, kde je k dispozícii 45 plne vybavených operačných staníc,“ uviedol Tomáš Mucha, riaditeľ spoločnosti Arthrex pre Českú republiku a Slovensko.

Operačný kamión spoločnosti Arthrex pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Foto: SITA/Diana Černáková
Zobraziť galériu (5)
Operačný kamión spoločnosti Arthrex pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Foto: SITA/Diana Černáková  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Viac o téme: Operačný kamiónArthrex
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9