Dajte zbohom opakovaným zápalom v nose a krku: Najnovším trendom je baktérioterapia!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-17 06:00:00

Éra antibiotík sa pomaly chýli ku koncu. Nielen kvôli bakteriálnej rezistencii sa čoraz častejšie hovorí o probiotickej terapii ochorení, a to aj v súvislosti so zápalmi horných dýchacích ciest. Na svete je nový, revolučný typ liečby.

Mikroflóru nemáme len v črevách. Myriady priateľských či nepriateľských baktérií osídľujú aj náš nosohltan. Ak v ňom zavládnu nepokoje a moci nad zdravím sa chopia záškodné baktérie, čoskoro sa ozvú v podobe ochorenia.

Čítajte viac: Najklamlivejší mýtus o chrípke: Pravda o tom, či vírus zahubí mrazivé počasie!

Problémy sa začali, keď môj syn nastúpil do škôlky, hovorí Vlaďka, mama dnes už 9-ročného syna. „Nasledoval cyklus týždeň škôlka a tri týždne doma, neustále sople, až ma zúfalstvo doviedlo k tomu, že som pani riaditeľku nahovorila, aby do škôlky zakúpila germicídny žiarič,“ spomína s tým, že jej pokus o likvidáciu baktérií v ovzduší nevyšiel. Len čo sa jej syn objavil v škôlke, o pár dní bol znova chorý.

Situácia bola o to horšia, že chlapec 10-krát do roka bezvýsledne absolvoval röntgen horných dýchacích ciest. Ani vyšetrenie u imunológa neodhalilo vinníka a jeho stav sa nezlepšil ani po výbere nosnej mandle. „Už som sa chytala aj slamky,“ dopĺňa Vlaďka, ktorá synovi objednávala špeciálne vitamíny až z Ameriky.

Zlom nastal vtedy, keď sa dozvedela o tzv. baktérioterapii. Odkedy chlapec absolvoval prvú trojmesačnú probiotickú kúru, jeho stav sa zlepšil až o 80 percent, hodnotí mama malého pacienta, ktorého „priateľské“ baktérie zachránili od nekonečného ranného soplenia a kýchania.

Tri najnebezpečnejšie baktérie

Ako povedal otorinolaryngológ Ján Soják z bratislavskej Polikliniky Šustekova, „na nosovej a nosohltanovej sliznici žijú tisíce baktérií – saprofytické, potenciálne patogénne aj patogénne.“ Keď na sliznici začnú prevládať patogénne baktérie, vzniká zápalové ochorenie (zápal prínosových dutín, nosohltanových mandlí alebo zápal stredného ucha).

Opakované zápaly nosohltanovej oblasti a stredného ucha obyčajne vyvolávajú tri patogénne baktérie: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae a Moraxella catarrhalis. Bežné antibiotiká sú proti nim neúčinné. Nevýhodou antibiotickej liečby je, že redukuje všetky baktérie, čiže aj saprofytické kmene, a súčasne oslabuje sliznicu. Tá je potom náchylnejšia na vznik opakovaných infekcií.

Čo je baktérioterapia?

Baktérioterapia je nová stratégia liečby častých infekcií horných dýchacích ciest pomocou tzv. prirodzenej biologickej bariéry, teda pomocou nosových probiotík. Princípom liečby je obnovenie a posilnenie mikroflóry nosohltanovej sliznice, aby dokázala odolávať patogénom v ovzduší.

Základom baktérioterapie je probiotická substancia obsahujúca živé saprofytické baktérie - Streptococcus salivarius 24SMBc a Streptococcus oralis 89a so schopnosťou brániť patogénom v množení sa na sliznici nosa.

Keď je mikroflóra v nosohltane zdravá, chráni sliznicu pred vírusmi aj baktériami. Saprofyty totiž dokážu kolonizovať sliznicu a produkovať látky, ktoré patogénom bránia rásť a prežívať. Zároveň vytvárajú prostredie, ktoré je pre ne nepriaznivé, hovoria lekári.

Pozitívne výsledky z praxe

Z výskumov neapolských vedcov na detských pacientoch so zápalmi stredného ucha vyplýva, že Streptococcus salivarius 24SMBc a Streptococcus oralis 89a dodaný v rámci nazálneho probiotika je schopný kolonizovať nosohltanovú sliznicu až u 95 percent liečených pacientov. Pozorovacia štúdia pediatrických ambulancií, realizovaná od novembra 2014 do marca 2015, zahŕňala 267 detí vo veku od troch do ôsmich rokov s opakovaným zápalom stredného ucha (min. tri epizódy infekcie ročne). Deti boli rozdelené do dvoch skupín. V prvej skupine pacientov liečili antibiotikami iba počas epizód zápalu stredného ucha a deti v druhej absolvovali po skončení terapie antibiotikami aj baktérioterapiu. U detí z druhej skupiny došlo k výraznejšiemu zlepšeniu – počet epizód ochorenia sa znížil u približne 90 percent pacientov. Navyše, ak sa ochorenie opakovalo, malo miernejší priebeh.

 

Fotogaléria


Tagy:
nádcha probiotikum zápal horných dýchacích ciest nosohltan baktérioterapia

2018-10-17 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia