Ortopéd Tomáš Jakubík o liečbe menisku: Trendom je zachovať to, čo je telu prirodzené

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-12 16:00:00

Ortopédia sa tak ako ostatné medicínske špecializácie stále vyvíja. Pokiaľ ide o starostlivosť o pohybový aparát, ešte donedávna prevládali v tomto odbore operačné zákroky a nahrádzanie poškodených častí organizmu umelými. Ale situácia sa zmenila.

S poškodením niektorej časti pohybového aparátu sa ortopédi stretávajú denne bez ohľadu na ročné obdobie. V zime je možno viac pacientov vo vyššom veku, ktorí utrpeli úraz v dôsledku pádu na klzkom povrchu, no aktívni ľudia plnia ambulancie bez ohľadu na ročné obdobie. Chcú byť fit, športujú, ale nie vždy správnym spôsobom a výsledkom môže byť buď úraz, teda náhle poškodenie pohybového aparátu, alebo pri dlhodobo nevhodnej a nesprávnej záťaži degeneratívne poškodenie. Samostatnou kapitolou sú ľudia bez pohybu a s nadváhou. V ich prípade je skutočne len otázkou času, kedy tiež budú musieť vyhľadať ortopéda. Napríklad kvôli problémom s meniskusom.

Čítajte viac: Neuveriteľné, čo všetko ovplyvňuje kĺby: Cvičenie ani zďaleka nenapraví problémy!

Laici si pod meniskusom predstavujú „ochorenie“, respektíve poškodenie kolena, v skutočnosti je to súčasť organizmu. „Meniskus má každý z nás, dokonca aj prasiatko. V každom kolene sú dva a prirovnal by som ich k mantinelom, ktoré udržujú koleno v správnom postavení tak, aby nedošlo k nadmerným rotačným točivým pohybom,“ vysvetľuje ortopéd Tomáš Jakubík z Clinica Orthopedica. „Sú z väzivovej hmoty, ktorá sa hustotou blíži ku chrupavke a obkolesuje vonkajší a vnútorný kondyl – teda kĺbový výbežok. Spolu s ostatnými väzivami je úlohou menisku udržať stabilitu. To je jeho primárna funkcia.“ Ďalej bráni priamemu kontaktu tvrdých plôch pri pohybe. „Ide o to, aby kĺbne plochy na seba nedorážali v plnej sile. A neposlednou funkciou menisku je zabezpečiť pohyb synoviálnej tekutiny, jej obtekanie okolo plôch v kolennom kĺbe,“ spresňuje ortopéd s najvyššou špecializáciou v odbore.

Poškodenie menisku

Nie je náhoda, že ľudia si meniskus spájajú s poškodením kolena, pretože je to pomerne častý problém. Ako nastane? „Dochádza k nemu vtedy, keď je meniskus preťažený rotačnými pohybmi, má zabrať a on nevládze,“ hovorí odborník zo špecializovanej ortopedickej nemocnice Clinica Orthopedica. „Poškodenie vzniká buď jedným nadmerným rotačným pohybom, ktorý meniskus natrhne, alebo je výsledkom mnohých drobných opakovaných pohybov - vznikne degeneratívne opotrebenie menisku.“ Či problém vznikol tak alebo onak, treba ho riešiť. Ale ako? Návšteva špecialistu je nevyhnutná a podľa doktora Jakubíka hrá rozhodujúcu úlohu čas. Čím skôr človek vyhľadá lekára, ktorý ho správne zdiagnostikuje a nastaví terapiu, tým vyššia je šanca, že sa meniskus správne zahojí a pacient nebude mať zníženú kvalitu života a bolesti.

Nové trendy

„Prvé stupne poškodenia menisku, ktoré sa neprejavujú na jeho vonkajších častiach a ešte nedráždia chrupavku, sa dajú zistiť iba magnetickou rezonanciou a riešia sa konzervatívne,“ hovorí doktor Jakubík. „Keď je viac poškodený, čo vie šikovný ortopéd zistiť aj manuálne, je veľká pravdepodobnosť, že bude nevyhnutné do kolena mechanicky vliezť, urobiť artroskopiu a meniskus ošetriť.“

Artroskopia je najmodernejšia miniinvazívna operačná metóda ošetrenia mäkkých častí kĺbov, pri ktorej sa do kĺbu zavádza tenký optický prístroj – artroskop. „Voľakedy sa to robilo otvorenou cestou, potom sa vyvinula technika, ktorá sa volá arteroskopia, čiže pozeranie dovnútra kĺbu, aby sa zistilo, v akom je stave. A teraz vieme týmto spôsobom meniskus aj ,opraviť'ʻ. Z dvoch malých centimetrových rezov prebehne krátka operácia, trvá maximálne pol hodiny, a meniskus sa dá ošetriť.“

Skúsený ortopéd pritom kladie dôraz práve na slovo „ošetriť“. V minulosti sa často pristupovalo k odstráneniu menisku, potom k jeho nahrádzaniu umelým meniskom. Ale od toho sa dnes upúšťa. „V organizme má meniskus svoju úlohu, preto sa ho všetci lekári snažia zachovať. Jeho neprítomnosť v kolene totiž zvyšuje poškodzovanie chrupavky, čo vedie k ďalším problémom. Moderná medicína preto začala príliš poškodený meniskus nahrádzať. Lenže zistilo sa, že aj tak je lepšie zachovať pôvodný.“

Zázraky na počkanie?

Vôbec nie, ale veda, roky praxe a skúseností. „To znamená zachovať z menisku, čo sa len dá. Samozrejme, pokiaľ je rozdrvený a nezošiteľný, vyberá sa, ale hlavná priorita je meniskus zošiť. Všetky dobré pracoviská sa snažia nenahrádzať umelými orgánmi, ale zachovať v organizme, čo sa dá,“ ozrejmuje aktuálne trendy v ortopédii špecialista.

Pre tento postup je však nevyhnutné, aby malo pracovisko, kam príde pacient, okamžite k dispozícii magnetickú rezonanciu. „To, či sa bude dať meniskus zašiť a ako bude potom fungovať, do veľkej miery záleží od toho, koľko času uplynulo medzi poškodením a nápravou. Povedal by som, že táto premenná je doslova esenciálna,“ je presvedčený ortopéd. „Čim bližšie je meniskus k puzdru, odkiaľ je vyživovaný, tým väčšia je šanca, že sa pekne vyhojí. Preto je dobre mať magnetickú rezonanciu, aby sa dalo vyšetrenie urobiť do 24 hodín po úraze a následne sa rozhodnúť, či je nutná operácia, ktorá prebehne v priebehu nasledujúcich 24 hodín. Rýchlosť zdiagnostikovania a umiestnenie menisku ovplyvňujú výsledok operácie aj jeho ďalšiu funkčnosť.“

Rekonvalescencia

Snahy meniskus neodstraňovať, ale zašiť a zachovať, zmenili aj spôsob a dobu rekonvalescencie. Tá sa predĺžila, ale z dobrého dôvodu. „Rekonvalescencia po šití menisku je až šesť týždňov. Po jeho vybratí je čas kratší, keď koleno odpuchne a naplní sa tekutinou, môže sa postupne začať zaťažovať. Ale po šití je nevyhnutný 6-týždňový pokojový režim, až potom môže prísť na rad naberanie svalovej sily a postupné zaťažovanie kolena,“ upozorňuje lekár zo špecializovanej ortopedickej nemocnice Clinica Orthopedica.

Problémami s meniskom trpia rovnako muži ako ženy, možno muži o niečo viac, pretože zvyčajne ide o poškodenie v dôsledku športu a muži sú športovo aktívnejší, respektíve si pritom na seba dávajú menší pozor. „Poznáme aj degeneratívne poškodenia menisku, to sa týka skôr starších ľudí,“ dopĺňa ortopéd. Degeneratívne poškodenie menisku znamená, že je zasiahnutý aj jeho okraj, vonkajšie časti, a preto často bolesti pretrvávajú aj po operácii.

„Dlhodobo poškodený meniskus ničí chrupavku, rovnako ako zle zoperovaný meniskus. Poškodenie je potom pomerne veľké a nezvratné.“ A ďalšia liečba je otázna. „Keď je chrupavka veľmi zničená, je otázka, či pacientovi artroskopicky vyberieme chrupavku, ako to robia na mnohých pracoviskách, hoci je isté, že do pol roka bude musieť podstúpiť operačnú výmenu kĺbu. Ešte stále ostáva medzi odborníkmi otvorenou otázkou možnosť, či nie je jednoduchšie radšej hneď v prvom kroku urobiť výmenu kĺbu. Podľa mňa je vhodné u mladších ľudí meniskus šiť a u starších viac diskutovať o ďalšom postupe. Je potrebné ale doplniť, že ku každému pacientovi musíme pristupovať a pristupujeme individuálne, keďže každý organizmus je odlišný a každý pacient má iný, individuálny problém, hovorí skúsený ortopéd.

Starostlivosť o kĺby

Úplne najlepšie je, samozrejme, vôbec sa do tejto situácie nedostať. Čo pomáha? Šport. Čo škodí? Šport...

„Najdôležitejším pilierom starostlivosti o kĺby je optimálny pomer medzi záťažou a schopnosťou znášať záťaž,“ vysvetľuje ďalej doktor Tomáš Jakubík. Lebo nie je stokilový človek ako stokilový človek. „Keď má človek sto kíl v tuku a keď má sto kíl vo svaloch, je to rozdiel. Silný sval pomáha organizmu znášať napätie v kĺboch a menej ich poškodzuje, respektíve až nepoškodzuje. Ale pasívny stokilový človek sediaci za počítačom je pre svoje kĺby pohromou. Musia znášať celú ťarchu jeho tela!“

Prevenciou je teda nemať zbytočne nadváhu a športovať kvôli udržaniu optimálnej svalovej sily. „Športová aktivita by mala byť primeraná hmotnosti, zdravotnému stavu, veku, pohybovým návykom aj schopnosti mentálne znášať vybraný druh športu. Potom si kĺby spevňujeme. K tomu môžeme pridať výživu, teda vyberať si také jedlá a doplnky stravy, aby kĺby dostali to, čo potrebujú,“ uzatvára skúsený ortopéd.

Kto netuší, čo je pre neho adekvátna a primeraná športová aktivita, môže napríklad využiť služby fyziterapeuta alebo ešte lepšie, fyziotrénera. Jeho špecializáciou sú vhodné cviky s vlastnou váhou a bez neprimeraného zaťažovania svalov. Navyše, je zorientovaný vo všetkých látkach, ktoré kĺby potrebujú na svoju výživu.

Fotogaléria


Tagy:
meniskus ortopéd Tomáš Jakubík

2018-09-12 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, archív T. Jakubíka  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia