Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Choroba, ktorú prezrádzajú neisté kroky: Svitá pacientom na lepšie časy?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Skleróza multiplex (SM) je autoimunitné ochorenie centrálneho nervového systému. Pri tomto ochorení začne imunitný systém poškodzovať ochranný obal nervových vlákien (myelín). Od januára 2018 majú Európania k dispozícii novú účinnú liečbu.

 

Presnú príčinu sklerózy multiplex lekári nepoznajú, predpokladá sa spoluúčasť genetických faktorov, infekčných ochorení a vplyvu prostredia. SM je ochorenie mladých dospelých, najčastejšie začína medzi 20. a 40. rokom života. K príznakom ochorenia patria najmä problémy s chôdzou, rovnováhou a koordináciou pohybov, poruchy zraku a zmyslového vnímania, ťažkosti pri močení, bolesti, výrazná únava, poruchy pamäti a koncentrácie.

Čítajte viac: Neuveriteľné príbehy ľudí so sklerózou multiplex: Takto nenápadné ochorenie mení životy

Zhoršovanie neurologického postihnutia nazývame aj progresia ochorenia. V počiatočných fázach ochorenia sa neurologické príznaky môžu upraviť, v neskoršom priebehu je neurologické poškodenie trvalé a nevratné. Do života pacienta zasahuje znížením kvality života, schopnosti pracovať aj narušením osobných vzťahov. Zvyšujú sa priame aj nepriame náklady na zdravotnú a sociálnu starostlivosť.

Rýchlosť rozvoja progresie je individuálna u rôznych pacientov. Vyššia intenzita prejavov ochorenia (klinických aj laboratórnych) v jeho úvode vedie k výraznejšiemu postihnutiu pacienta neskôr. Preto môže včasná a účinná liečba na začiatku ochorenia spomaliť rozvoj progresie a poskytnúť pacientom šancu na lepší život.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Primárne progresívna forma ochorenia

Skleróza multiplex môže prebiehať veľmi rôznorodo. U väčšiny pacientov sa prejavuje náhlym zhoršením príznakov (relapsy) s dlhými obdobiami bez akýchkoľvek príznakov (remisie). Takýto priebeh SM nazývame relapsujúci. Je tu však aj forma ochorenia, keď sa u 10-15 percent pacientov neurologické funkcie trvale zhoršujú od začiatku, čo už v horizonte niekoľkých rokov môže viesť k výrazne obmedzenej mobilite. Túto závažnú formu ochorenia nazývame primárne progresívnou.

U primárne progresívnej SM prevažujú príznaky postihnutia chôdze a kognitívne poškodenie. Pre tento priebeh je charakeristický neskorší vek začiatku ochorenia (40 rokov), výskyt rovnaký pre obe pohlavia (relapsujúca forma postihuje viac ženy) a progresívny priebeh s kontinuálnym neurologickým zhoršovaním od začiatku (bez remisií). Taktiež býva pri tomto type SM vyššia pravdepodobnosť vzniku poškodenia v mieche, čo môže pacientovi priniesť ďalšie obmedzenia hybnosti.

Pacienti s primárne progresívnou formou majú vzhľadom na závažnejší priebeh ochorenia vyššie riziko úmrtnosti; čas od vzniku ochorenia do smrti pacienta je kratší asi o 10 rokov v porovnaní s RMS formami. Títo pacienti tiež, vzhľadom na obmedzenia v mobilite, častejšie strácajú prácu a bývajú odkázaní na pomoc okolia. Progresia u týchto pacientov postupuje rýchlejšie; priemerná doba od vzniku ochorenia po upútanie pacienta na lôžko je dvojnásobne kratšia ako pri relapsujúcej SM.

Nová účinná liečba

V minulosti boli na liečbu primárne progresívnej SM skúšané viaceré lieky, ktoré nepreukázali účinnosť na spomalenie progresie u pacientov, na rozdiel od liečby relapsujúcich foriem, na ktoré je k dispozícii mnoho liekov zo skupiny ochorenie ovplyvňujúcich terapií (DMT- Disease Modifying Therapy). V januári 2018 bola na základe výsledkov klinických štúdií v krajinách EÚ registrovaná účinná liečba, ktorá je aktuálne na Slovensku v procese získavania úhrady z verejného zdravotného poistenia.

Viac o téme: Skleróza multiplex
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9