Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Éra chemoterapie sa blíži ku koncu, predpovedá onkológ: Novou nádejou je imunoterapia

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Liečba rakoviny pľúc a melanómu prostredníctvom imunoterapie priniesla nové pozitívne výsledky, ktoré nedávno prezentovali na konferencii Americkej spoločnosti pre klinickú onkológiu (ASCO) v americkom Chicagu. Imunoterapia je typ biologickej liečby, ktorá na boj s rakovinou, infekciami alebo inými ochoreniami využíva imunitný systém organizmu.

 

Míľnik v liečbe rakoviny pľúc

Za pozitívnymi správami je liek s účinnou látkou anti-PD-1, pembrolizumab. V klinickej štúdii lekári skúmali 1 274 pacientov s pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC), v ktorých nádore bola dokázaná prítomnosť markera PD-L1. Výsledky ukázali, že pacienti, ktorí sa liečili imunoterapiou, mali o 19 percent nižšie riziko úmrtia v porovnaní s pacientami liečenými štandardnou chemoterapiou, a to pri menej častom výskyte nežiaducich účinkov.

Čítajte viac: Príbeh Slovenky s rakovinou vyráža dych: Lekári už nado mnou lámali palicu

„Toto je skutočný míľnik,“ povedal pre agentúru Reuters onkológ John Heymach z Centra pre liečbu rakoviny MD Anderson v Houstone. „Éra, v ktorej je chemoterapia jedinou možnosťou pre pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc, sa blíži ku koncu,“ dodal. „Nielenže pacienti žijú dlhšie, ale tiež dostávajú liečbu, ktorá má podstatne nižšiu toxicitu,“ zhodnotil výsledky testovaní.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina kože bez dostupnej liečby

Účinná látka pembrolizumab pomáha aj pri liečbe rakoviny kože, melanómu. To, že táto liečba prináša pacientom benefit je známe a dnes je vo svete považovaná za štandard liečby. Prezentované však boli ďalšie povzbudzujúce údaje o dlhodobom prežívaní pacientov. Medián prežívania sa oproti historickým údajom pri liečbe chemoterapiou pri imunoterapeutickej liečbe zvýšil z 6 až 9 mesiacov na takmer 39 mesiacov u pacientov, u ktorých bola  imunoterapia použitá ako prvá možnosť liečby. Pacienti tak môžu získať 2,5 rokov života navyše.

Na Slovensku trpí rakovinou kože asi deväťtisíc ľudí a viac ako tisíc pacientov pribudne každý rok. Pacienti s melanómom v pokročilom štádiu pritom nemajú na Slovensku žiadnu kategorizovanú liečbu. Imunoterapia je síce dostupná aj na Slovensku, ale ako v jedinej krajine V4 nie je hradená v rámci štandardnej úhrady. Pacienta ňou môžu liečiť, iba ak to schváli zdravotná poisťovňa.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako funguje imunoterapia

Imunoterapia je liečba, ktorá podporuje imunitný systém tela tak, aby proti rakovine bojoval sám. Ide o pomerne novú metódu; s účinnou látkou anti-PD-1 lekári pracujú od roku 2013. Liečba pomáha aj v pokročilých štádiách nádorových ochorení, pri ktorých bolo doteraz len málo možností; navyše s neuspokojivými výsledkami a radom vedľajších účinkov.

Imunoterapia sa na rozdiel od mnohých doterajších spôsobov nezameriava na konkrétnu časť tela, ktorú choroba postihla. Učí imunitný systém vyhľadať napadnuté bunky a bojovať proti chorobe kdekoľvek v tele sa nachádza. Pri súčasnom napredovaní výskumu je veľká nádej, že práve imunoterapia prinesie v nasledujúcom období ďalší pokrok v liečbe onkologických ochorení.

Viac o téme: Rakovina pľúcMelanómImunoterapia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9