Pliaga menom herpes: Prvú infekciu si často ani nevšimneme, varuje lekárka

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-21 14:00:00

Kto herpes minimálne raz zažil, tento stav dôverne pozná. Začína svrbivým pocitom na pere, ktorý o pár minút vyústi do drobných pľuzgierikov. Tie potom sprevádza nepríjemné a bolestivé pálenie či pichanie. Podľa odhadov trpí vírusovým ochorením herpes simplex približne pol miliardy ľudí vo veku od 15 do 49 rokov. Výnimkou nie sú, žiaľ, ani deti.

 

Kedy herpes útočí?

Herpes je ochorenie, ktoré je spôsobené vírusom Herpes simplex. Poznáme dva typy tohto vírusu – prvým je herpes simplex 1, ktorý spôsobuje najmä dobre známy herpes na pere a druhým typom je herpes simplex 2, ktorý zase spôsobuje veľmi nebezpečný herpes v genitálnej oblasti. Problémom herpetických vírusov je, že vírus po prvotnej infekcii pretrváva v organizme po celý život v nervových uzlinách. Kto sa ním nakazí, má ho v sebe už po celý život.

Čítajte viac: Túto sexuálnu praktiku z postele radšej vyžeňte: Pre ženy rozkoš, pre mužov gilotína

K reaktivácii vírusu dochádza pri oslabení nášho imunitného systému, pričom spúšťacie faktory môžu byť rôzne - napríklad chlad, UV žiarenie, horúčka, menzes, stomatologický zákrok, stres, fyzická záťaž, hormonálna nerovnováha, trauma či chronické ochorenia. „K prvému infikovaniu vírusom môže dôjsť kedykoľvek počas života. Často sa to stáva už v detskom veku, pričom prvá infekcia prebieha väčšinou bez príznakov,“ uvádza imunologička a alergiologička z Pneumo – Alergo Centra v Bratislave, doktorka Zuzana Rennerová.

Pozor na herpesy v oblasti genitálií!

Herpes v genitálnej oblasti sa objavuje až v období adolescencie a dospelosti v nadväznosti na pohlavný styk. Nakazení pritom ani nemusia vedieť, že toto ochorenie majú a pri pohlavnom styku ho môžu ďalej prenášať na svojich partnerov. Primárna infekcia prebieha veľmi často bez akýchkoľvek prejavov. Zväčša sa však príznaky trvajúce 1-2 dni prejavujú pálením, mravčením, svrbením, bolesťou, prípadne aj únavou, teplotou a bolesťou regionálnych lymfatických uzlín. Následne dochádza k výsypu pľuzgierikov, ktoré do 5-7 dní spontánne ustupujú.

Vedci pravdepodobne našli liek na herpesy

V uplynulých rokoch sa v médiách objavili správy, že vedci z austrálskej univerzity objavili účinný liek v boji proti herpetickým vírusom. Jeho nositeľom má byť tasmánsky slimák, ktorému v žilách koluje modrá krv plná proteínov a tie majú obrovskú antivírusovú silu. Tieto látky by údajne dokázali bez problémov zabiť aj vírus zodpovedný za herpes. Informácie o ich aplikovaní do praxe však zatiaľ neexistujú. „Spomínané slimáky podľa výskumu obsahujú virostatické látky, ktoré by pravdepodobne mohli zmierniť prejavy, alebo obmedziť recidívy herpesu, ale zatiaľ je to otázka výskumu a nie dostupnej liečby s potvrdenou efektivitou,“ dodáva doktorka Rennerová.

Pľuzgieriky určite neprepichujte

Pravda je bohužiaľ taká, že vírus z organizmu nevieme odstrániť. Dokážeme však zmierniť jeho prejavy a skrátiť dĺžku hojenia včasným podávaním lokálnych antivirotík. Účinné sú v tomto prípade aj rôzni „domáci pomocníci“ ako napríklad čajovníkový olej, koreň sladkého drievka či aloe vera gél.  V prípade, že má herpes ťažký priebeh, odporúča sa prijímať antivirotiká v podobe tabletiek. Pri veľmi častých recidívach (viac ako 6-krát ročne) je možné siahnuť aj po dlhodobej antivirotickej liečbe, o nej rozhoduje lekár na základe frekvencie, ale aj závažnosti prejavov a celkového stavu pacienta. Niektorí z nás skúšajú rôzne metódy či prípravky, ktoré by im pomohli herpesy čo najskôr zahojiť. Jednou z týchto metód je prepichovanie pľuzgierikov, ktoré však odborníčka z Pneumo - Alergo Centra v Bratislave neodporúča. „Okrem podávania virostatík sa zatiaľ žiadne iné opatrenia neukázali ako dostatočne účinné, ani efektívne, či už na zmiernenie prejavov, alebo zabráneniu recidív,“ dodáva.


Tagy:
opar herpes simplex

2018-05-21 14:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Falck

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia