Príbeh Slovenky s rakovinou vyráža dych: Lekári už nado mnou lámali palicu

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: Getteimyges.com
2018-05-22 06:00:00

Slovenskí pacienti trpiaci nevyliečiteľným alebo závažným ochorením mávajú často zviazané ruky. Niekedy im ostáva málo času na uzdravenie, inokedy chýbajú terapeutické možnosti. Vďaka novej bezplatnej online poradni by sa to mohlo zmeniť. Chorí sa totiž budú môcť k inovatívnej liečbe dostať ľahšie.

 

Mnohí pacienti so závažným ochorením sa neraz ocitajú v pasci bezmocnosti. Nevedia, že dostupná liečba nemusí byť jediným terapeutickým riešením. Nádejou pre nich môžu byť klinické štúdie, ktoré budú odteraz verejnosti ľahšie dostupné. V praxi to znamená, že sa pacient môže zapojiť do medzinárodného výskumu, ktorého súčasťou je inovatívna liečba.

Čítajte viac: Najväčšie mýty o rakovine kože neplatia: Zmeny, ktoré varujú ešte pred vznikom choroby!

Novú bezplatnú online poradňu zriadila pri príležitosti Svetového dňa klinických skúšaní Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP). Projekt poradne spúšťa v spolupráci s Asociáciou na ochranu práv pacientov SR.

Po troch týždňoch prišla ako iný človek

O možnosti zapojiť sa do klinického výskumu sa pred štyrmi rokmi dozvedela aj pacientka Emília Eliášová, ktorej päť rokov dozadu diagnostikovali melanóm. V tom čase o prebiehajúcich klinických skúšaniach na Slovensku netušila a doma nemala ani internet. Našťastie, jej syn poznal lekára, vďaka ktorému sa rodina dozvedela o novej nádeji.

„Chemoterapia mi veľmi dobre zaberala prvé tri mesiace, ale po nich prestala účinkovať a môj stav sa rapídne zhoršil,“ spomína pacientka, ktorá sa lieči pod dohľadom odborníčky z Nitry. „Keď som za primárkou prišla prvýkrát, priviezli ma na vozíku,“ opisuje žena, ktorá v čase progresie choroby výrazne schudla 20 kilogramov a lekári nad ňou už lámali palicu. „Ale po troch týždňoch od užívania lieku, ktorý mi schválilo ministerstvo zdravotníctva, som prišla na kontrolu po vlastných... Za tri týždne som bola úplne iný človek,“ dodáva s tým, že počas liečby nemala žiadne vážne vedľajšie účinky, pred ktorými ju varovali.

Za Českom výrazne zaostávame

Do klinických skúšaní sa ročne zapojí okolo 9 000 slovenských pacientov (podľa štatistických záznamov u nás v roku 2016 prebiehalo necelých 200 klinických štúdií). To je asi tretina v porovnaní so susednou Českou republikou. Podľa slov doktorky Tamary Milly z Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP SR) sa na Slovensku najčastejšie vykonávajú klinické štúdie v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami, ale tiež s ochoreniami ako diabetes či rakovina.

Klinické skúšanie prebieha v niekoľkých fázach za veľmi prísnych podmienok. Jeho cieľom je dokázať efektívnosť a bezpečnosť lieku či liečebného postupu. Bez toho by regulátori liek pre použitie v bežnej praxi neschválili a pacienti by tak nemali šancu dostať sa k potrebnej liečbe. Kým sa nový liek uvedie na trh, prejde 12 až 13 rokov. „Priemerné náklady na vývoj jedného lieku dosahujú až 2 miliardy amerických dolárov, ktoré hradí výlučne výrobca. Liečba a zdravotná starostlivosť poskytnutá v rámci klinického skúšania tak finančne nezaťažuje ani pacientov, ani zdravotné poisťovne,“ vysvetľuje Katarína Slezáková, výkonná riaditeľka AIFP.

Klinické skúšania majú veľký prínos pre spoločnosť, ktorým je nielen prístup k inovatívnej liečbe, ale tiež šetrenie nákladov na liečbu a vyšetrenia pacientov, získanie investícii zo zahraničia na realizáciu takýchto výskumov, ako aj možnosť zapojenia sa do medzinárodných projektov a zvyšovania kvalifikácie lekárov. Z účasti na klinickom skúšaní však môže profitovať aj samotný pacient. Výskum sa často týka ochorení, na ktoré v súčasnosti liečba neexistuje. Pacient sa tak môže dostať k liečbe, ktorá bude dostupná na trhu až o niekoľko rokov. Okrem nádeje na úspešnú liečbu mu účasť v klinickom skúšaní ponúka lepšiu zdravotnú starostlivosť a pravidelné časté kontroly u lekára.

Dostupnejšie informácie vďaka online poradni

Bezplatná online poradňa zriadená v rámci webovej stránky Asociácie inovatívneho farmaceutického prieskumu (http://www.aifp.sk/sk/klinicke-skusanie-formular/) má uľahčiť pacientom a ich ošetrujúcim lekárom hľadanie informácii o aktuálnych a relevantných klinických skúšaniach prebiehajúcich na Slovensku, a tiež zjednodušiť proces prepojenia pacienta a jeho lekára s výskumnými centrami. „Naším cieľom je pomôcť pacientom, aby jednoduchým spôsobom vedeli získať informácie o relevantných klinických skúšaniach na Slovensku,“ hovorí riaditeľka AIFP. „Pacient vyplní na stránke formulár, na základe ktorého mu budú vyhľadané prebiehajúce klinické skúšania so zreteľom na jeho diagnózu z nezávislých a verejne dostupných zdrojov. Tento proces zabezpečuje skupina vyškolených študentov medicíny, ktorá už niekoľko rokov riadi poradňu aj v Českej republike a svoje postupy budú konzultovať s lekármi z AIFP,“ vysvetľuje proces fungovania poradne.

Komunikácia pacienta s ošetrujúcim lekárom

Ošetrujúci lekár je významným a neodmysliteľným článkom v liečebnom procese svojho pacienta. Preto bude súčasťou spätného e-mailu z poradne jedna príloha určená práve lekárovi, ktorý následne pomôže pacientovi kontaktovať sa na príslušné centrum a zhodnotiť s danými odborníkmi, či je alebo nie je pacient vhodným pre účasť v prebiehajúcom klinickom skúšaní. „Bezpečnosť pacienta v klinickom výskume je zásadná. Pre účasť v klinickom skúšaní musí pacient spĺňať prísne kritériá. Komunikáciu medzi informovaným pacientom, informovaným ošetrujúcim lekárom a lekármi zapojenými do štúdie preto považujeme za kľúčovú,“ uzatvára Katarína Slezáková.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
klinické skúšania klinické štúdie na Slovensku

2018-05-22 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia