Zabudnutá choroba, ktorá sa šíri kašľom: Najprv sa podobá na chrípku, potom vycerí zuby

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-28 06:00:00

Predstava, že by sme sa v 21. storočí mohli na Slovensku nakaziť tuberkulózou, je pre mnohých ľudí neprijateľná. Opak je však pravdou. Minulý rok sa týmto infekčným ochorením nakazilo 249 ľudí, z ktorých 15 pacienti na následky choroby zomreli.

Najviac chorých v rámci Slovenska lekári každoročne zaznamenávajú na východe Slovenska. Najčastejšie ide o pľúcne formy tuberkulózy, ale objavujú sa aj mimopľúcne, pričom sa ochorenie nevyhýba ani deťom. Podľa odborníkov sú najväčším problémom prípady nákazou multirezistentnými kmeňmi tuberkulóznych mykobaktérií a X liekovo rezistentnými formami.

Čítajte viac: Za dlhodobým kašľom môže byť skrytá diagnóza, varuje fyzioterapeutka

„Na Slovensku síce zaznamenávame pokles výskytu tuberkulózy, no narástol počet pacientov so zmutovanými rezistentnými formami tuberkulózy, pri ktorých bežné lieky nie sú účinné,“ spresnil pre Vyšetrenie Ivan Solovič, primár I. oddelenia pneumoftizeológie v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch a konzultant WHO pre TBC. Ak sa pacient nakazí takýmto rezistentným kmeňom, jeho liečba trvá 18 až 24 mesiacov. V prípade známych, nezmutovaných foriem ochorenia, sa pacient lieči kratšie, resp. najmenej pol roka.

Ochorenie sa spočiatku prejavuje „nevinnými príznakmi“, ktoré pripomínajú chrípku – dlhodobým kašľom, zvýšenou teplotou, nočným potením, slabosťou, úbytkom na váhe a bolesťou kĺbov. V pokročilom štádiu sa objavuje vykašliavanie krvi. Nakazení sú pre svoje okolie infekční, preto je dôležité, aby aspoň prvé mesiace liečby prebiehali v izolácii. Patogény vstupujú do organizmu dýchacou cestou a šíria sa ďalej prostredníctvom kašľa infikovanej osoby.

Očkovanie už nie je povinné

Od roku 2012 už na Slovensku očkovanie proti tuberkulóze nie je povinné. Ako však pripomenul primár Solovič, vakcína nebola prevenciou nákazy, chránila a chráni len pred závažnými formami ochorenia, akou je napríklad tuberkulózny zápal mozgových blán.

Tuberkulózu vyvolávajú u ľudí aj u zvierat patogénne druhy z rodu Mycobacterium. Nakaziť sa nimi možno cez dýchacie cesty, prípadne kontaminovanou potravou alebo priamym poranenou kožou alebo sliznicou. Riziko infekcie závisí od viacerých faktorov, medzi ktoré patria miera infekčnosti zdroja, tesnosť kontaktu, množstvo inhalovaných baktérií či stav imunitného systému hostiteľa.

Prognózy sú pesimistické

Podľa údajov NÚTPCHaHCH Vyšné Hágy sa v krajinách Európskej únie počet nakazených tuberkulózou nepretržite znižuje, globálnom meradle je však od roku 2013 na vzostupe. „Podľa odhadov WHO vzniklo v roku 2016 vo svete 10,4 miliónov prípadov tuberkulózy a odhadovaný počet úmrtí bol 1,8 milióna, pričom až u 490 000 osôb sa vyvinuli multirezistentné formy tuberkulózy,“ uvádza NÚTPCHaHCH Vyšné Hágy s upozornením, že multirezistentná tuberkulóza (MDR-TB) zodpovedná za štvrtinu všetkých úmrtí spôsobených mikrobiálnou rezistenciou na celom svete. Prognózy sú pesimistické: do roku 2050 bude jedno zo štyroch úmrtí súvisiacich s mikrobiálnou rezistenciou spôsobených MDR-TB.

Na Slovensku bolo v roku 2016 hlásených 296 prípadov tuberkulózy (TBC). V roku 2010 do Národného registra pacientov s tuberkulózou nahlásili 443 prípadov tohto ochorenia, v roku 2013 zaregistrovali 401 prípadov tuberkulózy. Za roky 2010 - 2016 bolo na Slovensku zaregistrovaných 2 537 prípadov TBC. V uplynulom roku 2017 sa na Slovensku nakazilo tuberkulózou 249 ľudí. 

Hľadáme lídrov, aby sme oslobodili svet od tuberkulózy - také motto zvolila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2018 pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy. Ten je spomienkou na dátum, keď v roku 1882 nemecký lekár Robert Koch oznámil objav bacila vyvolávajúceho tuberkulózu. Napriek výraznému pokroku, ktorý sa podarilo uskutočniť v minulých desaťročiach, zostáva tuberkulóza chorobou, na ktorú denne zomiera 4 500 ľudí.

Fotogaléria


Tagy:
krv tuberkulóza kašeľ

2018-03-28 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, zh, NÚTPCHaHCH Vyšné Hágy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia