Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prehltnutie ešte nie je zárukou, že liek bude fungovať: Tieto tekutiny zmaria ich účinok!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Do boja proti prechladnutiu a virózam zvykneme nasadiť celý arzenál pomocníkov. Kroky smerujú k lekárničke, kde sa spoliehame na tabletky, ktoré nás čo najskôr zbavia zdravotného problému. Prehltneme liek a rátame minúty, len nech už je tá bolesť preč! Stále nič? Zrejme za to môže tekutina, ktorou ste zapili tabletku!


Pri užití tabletky je dôležité vypiť veľa tekutín. V opačnom prípade sa môže liek zaseknúť v pažeráku, čím sa rozpustí na mieste, kde sa nemá. Môže sa tiež ľahko stať, že vám uviazne v krku. Zapite ju dvoma pohármi vody a príp. zajedzte kúskom chleba!

Čítajte tiež: Hrozivý objav v plastových fľašiach s pitnou vodou: Prísada, po ktorej vás prejde smäd!

Mlieko určite vynechajte

Najlepšie spravíte, ak tabletku zapijete obyčajnou čistou vodou. Ak by ste ju užili s inou tekutinou, mohla by mať pre vás i negatívny účinok! Nevhodným nápojom je rozhodne mlieko, keďže obsahuje vápnik, ktorý keď sa skombinuje s látkou v lieku, môže zabrániť jej účinku. Navyše, trikrát dlhšie bude trvať, kým sa tabletka po zapití v tele rozpustí, čo je spôsobené tukom, ktorý obsahuje mlieko.

Čo môže spôsobiť čaj a káva?

Popri mlieku sa na zapíjanie liekov neodporúča ani čaj a káva. Ak aspirín či iný liek proti bolesti zapijete čajom, môže to spôsobiť pálenie záhy a bolesť žalúdka. Liek vám nemusí vôbec zabrať, keďže čaj blokuje látky typu aspirín. Ak liek zapijete kávou alebo čajom bez kofeínu, liek sa vám môže v tele rozpustiť  a nemusí vám však tak rýchlo zabrať.

Aspirín je skvelá pomoc,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zeleninová šťava nie!

Ovocné a zeleninové šťavy tiež nie sú práve najlepšou voľbou. Ak by ste liek zapili grapefruitovou šťavou, môže účinok lieku oslabiť alebo naopak zvýšiť. Z kombinácie čerstvej zeleninovej šťavy a lieku vás zase môže bolieť pečeň a slezina, čo je skoro rovnaké ako v prípade užitia alkoholu s liekom. Samozrejme, že kombinácia zeleninovej šťavy a lieku nie je až taká agresívna.

Pri zapíjaní liekov určite uprednostnite obyčajnú pitnú vodu. Iné nápoje nemusia v konečnom dôsledku dobre vplývať na vstrebávanie liekov. Opýtajte sa na to svojho lekára!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9