Koniec nevyliečiteľnému ochoreniu: Prevratný objav, ktorý chráni pred poškodením buniek

Zdroj: pixabay.com
2018-02-25 15:30:00

Výskumníci zistili, že molekula v lieku niklosamid môže byť schopná chrániť pred poškodením neurónov, ktoré sa spájajú s Parkinsonovou chorobou. Tieto zistenia sú významné a približujú nás k spomaleniu alebo dokonca zastaveniu neurodegenerácie, ku ktorej dochádza pri tejto chorobe!

Národné inštitúty zdravia (NIH) odhadujú, že približne 500 000 dospelých ľudí v Spojených štátoch trpí Parkinsonovou chorobou a každý rok je diagnostikovaných asi 50 000 ľudí. Toto ochorenie síce zatiaľ nemá liek, ale výskumníci sa snažia lepšie pochopiť priebeh choroby a navrhnúť lieky, ktoré spomaľujú degeneráciu neurónov.

Čítajte tiež: Odborníci bijú na poplach: Je načase skončiť s mamografiou!

Nedávno sa vedci sústredili na kľúčový proteín nazvaný PINK1, o ktorom sa predpokladá, že má ochrannú úlohu proti neurodegenerácii, píše medicalnewstoday.com. Začiatkom tohto roka výskumníci na univerzite v Dundee v Austrálii skúmali úlohu PINK1 v nádeji, že "povedie k vývoju nových liekov, ktoré by mohli byť navrhnuté tak, aby boli schopné "zaktívniť PINK1 v prospech pacientov s Parkinsonovou chorobou." Teraz, výskumníci z tej istej univerzity v spolupráci s vedcami na Cardiffskej univerzite našli taký liek!

Tím bol vedený Dr. Youcefom Mehellom z University of Cardiff School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences a Dr Miratulom Muqiomt, ktorý je konzultantom a neurológom na MRC Protein Phosphorylation a Ubiquitylation Unit na škole School of Life Sciences na University of Dundee.

Zvyšujú výkon proteínu v mozgu

Vedci naznačujú, že liek, ktorý sa bežne používa na liečbu infekcií pásomnice, nás môže priviesť bližšie k zastaveniu neurodegenerácie súvisiacej s Parkinsonovou chorobou. Erica Barini je prvým autorom príspevku a zistenia sú teraz uverejnené v časopise iChemBioChem.

Liek sa nazýva niklosamid a nový výskum ukazuje, že obsahuje molekulu, ktorá účinne aktivuje proteín PINK1. Okrem toho štúdia ukazuje, že liečivo a jeho analógy môžu zvýšiť výkon PINK1 v mozgových bunkách a neurónoch.

"Pozoruhodné," píšu autori, "Prvýkrát sme zistili aktiváciu proteínu PINK1 v neurónoch a ukázali, že to môže byť vyvolané malými molekulami."

Niclosamid je schválený a používa sa bezpečne u ľudí na liečbu infekcie hlístami alebo pásomnicou asi 50 rokov. Liečivo je v súčasnosti testované na liečbu rôznych rakovín a reumatoidnej artritídy.

"Naše údaje naznačujú, že niklosamid a/alebo jeho analógy môžu mať terapeutický prínos pri spomalení Parkinsonovej choroby," píše Barini a jeho kolegovia.

Pomocou niklosamidu prvýkrát demonštujeme, že proteín PINK1 je aktívny  v primárnych neurónoch, ako uviedli autori. Vedci konštatujú, že "naše zistenia naznačujú, že niklosamid a jeho analógy sú robustné zlúčeniny a môžu sľubovať terapeutickú stratégiu pri Parkinsonovej chorobe a súvisiacich poruchách."

Ako dodal odborník, ide o vzrušujúcu fázu výskumu a vyzerá to tak, že by liek mohol mať dlhodobý vplyv na životy pacientov.

Fotogaléria

2018-02-25 15:30:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia