Smutná správa o liečbe rakoviny prsníka: Najdesivejšia obava je skutočná

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-15 18:00:00

Zvíťaziť nad rakovinou prsníka je ťažké. Podľa nových vedeckých zistení má diagnóza tendenciu recidivovať. Dokonca sa môže objaviť aj po 20 rokoch zdanlivého pokoja. Vedci tvrdia, že je len jedna cesta, ako návratu choroby zabrániť. Tá je však nepríjemná.

 

Vedci sa dlho pokúšali nájsť dôkaz, ktorý by podporil nádej, že sa rakovina prsníka po jej potlačení už nemusí vrátiť. Žiaľ, bezvýsledne. Zistili, že aj u žien s veľmi nízkym rizikom návratu ochorenia sa problém objavil znova, hoci boli viac ako 15 rokov zdravé. Šancu, že sa ochorenie neobjaví, zvyšuje len neprestajné užívanie tabletiek na jeho potlačenie, ktoré však môžu mať nepríjemné vedľajšie účinky.

Čítajte viac: Stačí jediný pohľad do podprsenky: Signály, že sa niečo deje s vaším zdravím

Podľa doktora Harolda Bursteina z bostonského Dana-Farber Cancer Institute sa rakovina prsníka zvykne vracať po piatich rokoch od skončenia liečby, uvádza Nbcnews.com. Mnohí pacienti veria, že sú po rokoch zažehnania príznakov ochorenia už „v bezpečí“. Ako však spresnila onkologička Jennifer Litton z texaského MD Anderson Cancer Center, „pre rakovinu prsníka s pozitívnymi estrogénovými receptormi ide o celoživotné pokračujúce riziko.“ Hnacím motorom rakoviny prsníka je hormón estrogén a jej recidíve zabraňujú tzv. hormonálne blokátory. Tie však spôsobujú vedľajšie účinky. Niektoré zo žien sa sťažujú na bolesti kĺbov, iné na nočné potenie či návaly horúčav.

Vedci varujú, že rakovina prsníka sa môže ohlásiť aj po 20 rokoch „spánku“ a zvykne sa prejaviť aj v iných podobách, napríklad môže napadnúť pečeň, kosti alebo pľúca. Riziko jej znovuobjavenia sa neznižuje ani po rokoch. Výsledky výskumu rakoviny prsníka boli publikované v odbornom magazíne The New England Journal of Medicine.

Diagnóz rakoviny prsníka na Slovensku pribúda

Podľa vyjadrenia Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na Slovensku stúpa počet prípadov so zhubným nádorom prsníka. Vyplýva to z evidencie gynekologických ambulancií. Oproti roku 2015, keď diagnostikovali rakovinu prsníka 2 466 ženám, narástol v roku 2016 počet pacientok na 2 730. V roku 2014 zistili ochorenie u 2 364 žien. Každý rok u nás diagnostikujú karcinóm prsníka priemerne viac ako 2 400 ženám.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina prsníka

2017-11-15 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia