Slováci psoriázu veľakrát ignorujú: Nechty môžu signalizovať bolestivé ochorenie

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-06 06:00:00

Jedno z najrozšírenejších kožných ochorení môže bolieť a v najťažších prípadoch aj zabíjať. Psoriázu netreba podceňovať, zhodujú sa odborníci. Nejde iba o esteticky nevábne ochorenie. Ľudia s nechtovou psoriázou totiž často končia v ambulancii reumatológa. Okrem toho sa psoriáza spája aj so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych a metabolických ochorení.

 

Psoriáza je chronické zápalové ochorenie celého organizmu, ktoré celosvetovo postihuje okolo 125 miliónov ľudí. Trápi približne každého 50. človeka. Podľa odhadov ňou na Slovensku trpí okolo 200-tisíc ľudí, z ktorých vyhľadá lekársku pomoc len tretina. Zhruba 30 až 40 percent pacientov prichádza do ambulancií lekárov s nechtovou formou psoriázy, upozornil Juraj Péč, prednosta Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine na tlačovej konferencii organizovanej pod záštitou Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti.

Čítajte viac: Toto ste o vypadávaní vlasov zrejme nevedeli: Kedy už je zle?!

Ako spresnil, ide o ochorenie, u ktorého zohráva veľký význam genetika. Problematické gény, ktorých je u psoriázy niekoľko, môžu celý život spať a človek ani nemusí vedieť, že je ich nositeľom. Niekedy sa môžu v rodine prejaviť až u 3. alebo 4. generácie. Takmer vždy však ochorenie nastupuje po takzvanom spúšťači. Najčastejšie ide o hnisavú streptokokovú angínu a v neposlednom rade pri jeho vzniku úraduje stres – aj preto sa príznaky psoriázy prvýkrát zvyknú objavovať počas stresujúcich životných etáp, akými sú napríklad maturita, štátnice, nástup do prvého zamestnania či rozvod.  Ďalším významným spúšťačom psoriázy sú infekcie. Riziko predstavujú aj zápalové ochorenia, poranenia kože, lieky na vysoký krvný tlak (predovšetkým betablokátory), antimalariká alebo soli zlata.

Príznak ďalších zdravotných problémov   

Psoriáza nechtov môže byť príznakom nekontrolovaného zápalu a ťažších foriem ochorenia. „U 80 až 90 percent psoriatických pacientov sa problémy s nechtami môžu vyskytnúť. Niekedy sa objavujú hneď a počas celej liečby nemiznú, inokedy sa objavujú a zase strácajú v individuálnych intervaloch. Typickými zmenami na nechtoch sú malé poklesnutia nechtovej platničky, čo sa prejaví tvorbou malých jamiek v nechte. Ochorenie tým vytvára akoby bodkované nechty alebo na nich tvorí tzv. olejové škvrny – ohraničené žltohnedé odlupovanie nechtovej platničky,“ vysvetlil Péč.

Práve psoriáza nechtov často signalizuje, že sa ochorenie prejaví aj na kĺboch v podobe psoriatickej artritídy. „Príznaky psoriatickej artritídy sa u ľudí, ktorí majú postihnuté nechty, objavujú až trikrát častejšie. Súčasná medicína má viaceré účinné diagnostické metódy, jednou z nich je ultrasonografické zobrazovanie postihnutých kĺbov, ktoré nám umožňuje ochorenie diagnostikovať včas,“ doplnil Martin Žlnay, reumatológ z Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch.

„Liečba psoriázy nechtov je trochu ťažšia ako pri psoriáze kože. Ak by sme sa pozreli na čísla, prejavy na nechtoch sa podarí zmierniť asi v polovici prípadov. Ak nezaberá lokálna liečba, treba vyskúšať konvenčnú systémovú liečbu. Najúspešnejšia však zostáva biologická liečba,“ spresnil Péč.

Príbeh Ľuboša so psoriázou

Možností liečby je viac, pri miernejšej forme psoriázy sa začína s lokálnou terapiou v podobe aplikácie mastí a krémov, ktoré hydratujú pokožku, zmierňujú svrbenie a potláčajú zápal. Ak lokálna liečba nezaberá, nasleduje fototerapia. Pri systémovej liečbe pacient dlhodobo užíva lieky, pričom je nutné monitorovať obličkové a pečeňové parametre. Možnosti uzatvára biologické liečba, ktorá zasahuje do imunologických procesov v tele a blokuje ich, čím spomaľuje priebeh ochorenia a jeho aktivitu.

Mnohí z pacientov sa sťažujú aj na psychologické aspekty ochorenia. Viacerí majú pocit hanby, neradi upozorňujú alebo odhaľujú svoju pokožku a cítia sa nepríjemne, keď majú niekomu podať ruku. Jedným z tých, u ktorých sa psoriáza objavila v mladom veku, je aj Ľuboš, ktorý s ňou bojuje už 27 rokov. Ochorenie ho prekvapilo, pretože v jeho rodine ho nikto predtým nemal.

„Som prvý exemplár v našej rodine. Ochorenie som dostal v roku 1990, ešte keď som slúžil ako vojak u 23. tankového pluku na Šumave. Prejavilo sa mi vo vlasoch, hlavu som mal ako jednu veľkú šupinu a následne som musel byť hospitalizovaný. Odvtedy som bol hospitalizovaný ešte niekoľkokrát, lebo choroba neustupovala. Pred piatimi rokmi sa ochorenie dostalo do ďalšieho štádia, z kože sa mi prenieslo na kĺby. Liečim sa a snažím sa s ním bojovať,“ opísal Ľuboš, ktorý je otcom dvoch dcér. Žiaľ, psoriázu má aj jedna z jeho dcér.

Deň otvorených dverí

Psoriatickí pacienti by sa mali vyhýbať konzumácii alkoholu a fajčeniu. Mali by sa zdravšie stravovať a športovať. Veľa psoriatikov totiž trápi obezita, cukrovka, vyšší krvný tlak a zvýšený cholesterol. Prevenciou ochorenia je zdravý životný štýl a vyhýbanie sa stresujúcim situáciám.

„Na Slovensku sa bude 27. októbra konať Deň otvorených dverí v centrách biologickej liečby psoriázy a vybraných dermatovenerologických ambulanciách. Odborníci budú v špecializovaných ambulanciách k dispozícii pre všetkých záujemcov, ktorí sa chcú nechať vyšetriť, diagnostikovať a hľadať ďalšie spôsoby liečby,“ dodal prednosta Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine. Nie je potrebný žiadny výmenný lístok od všeobecného lekára – stačí sa zaregistrovať na www.derma.sk, kde nájdete viac informácií.

Čo o psoriáze možno neviete

  • Psoriáza nie je nákazlivá, dokáže sa však prenášať genetickou cestou
  • Prejavy choroby zmierňuje pobyt pri mori v kombinácii so slnečným žiarením a relaxom
  • Psoriatikom pomáha aj minerálna voda s vysokým obsahom sírovodíka
  • Niektorí pacienti majú dobré skúsenosti s ichtyoterapiou
  • Psoriáza sa vyskytuje aj u ľudí, ktorí ju nemajú v rodinnej anamnéze (približne dve percentá pacientov)

Fotogaléria


Tagy:
koža nechty psoriáza psoriatická artritída

2017-10-06 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia