Známe sladidlo môže poraziť zákernú chorobu: Mohlo by byť dokonca účinnejšie ako antibiotiká

Stévia by mohla byť liekom proti zákernej chorobe!
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-07 12:00:00

Je zákerná, prefíkaná a dokáže oklamať aj lekárov. Stačí malé, nevinné uštipnutie kliešťa, ktoré ani nezacítite. Lymská borelióza je v tomto období, kedy sú kliešte aktívne, aktuálnou témou. Vedci tvrdia, že držia v rukách účinný liek proti tejto chorobe! Údajne je ním sladidlo, ktoré bežne používame v kuchyni.


Keď sa choroba hlási o slovo, vôbec nemusíte o tom tušiť. Zákernosť lymskej boreliózy nepozná hraníc – dokonale napodobňuje množstvo ochorení. Ide o bakteriálne ochorenie, prenášané predovšetkým kliešťami. Baktérie sa rozmnožujú veľmi pomaly, preto prebieha borelióza zdĺhavo vo viacerých fázach. Typickým znakom je veľké sčervenanie s výrazným okrajom po infikovaní v oblasti miesta bodnutia. Neskôr, niekedy aj po mesiacoch či dokonca rokoch môže dôjsť k účasti iných orgánov: nervov, kĺbov, srdca, očí, atď.

Čítajte tiež: Pravda o hygiene v MHD: Zisťovali sme, ako často dezinfikujú vozidlá v Bratislave

Sladidlo ako zbraň

Klinické testy ukázali, čo by mohlo pomôcť prekonať túto zákernú chorobu! Podľa vedcov by účinnou zbraňou mohla byť stévia! Stévia je alternatíva cukru, toto prírodné sladidlo dodá nápojom či pokrmom sladkú chuť, neobsahuje žiadne kalórie a je zdravé. Zvyčajne po stévii siahajú ľudia, ktorí sa chcú zbaviť prebytočných kilogramov.

Lymská borelióza je jednou z najrýchlejšie rastúcich infekcií v západnom svete, spôsobených uštipnutím kliešťa. Profesorka, ktorá bojovala s chorobou až 15 rokov, verí, že našla riešenie v podobe stévie. Dr. Eva Sapiová, akademická a výskumná pracovníčka na univerzite v New Haven vykonala testy sladidla a zistila, že stévia bojuje proti baktériám Borrelia borgdorferi, ktoré spôsobujú lymskú boreliózu. Sladká látka sa ukázala dokonca oveľa účinnejšia pri zabíjaní baktérií ako antibiotiká!

Jej výskum bol prvýkrát publikovaný v časopise European Journal of Microbiology and Immunology v roku 2015, kedy ona a jej tím výskumníkov zistili, že ide o najlepšiu liečbu. Výskumy sa uskutočnili v Hyde Parku v New Yorku Dr. Richardom Horowitzom, lekárom, špecializujúcim sa na lymskú boreliózu a liečbu pacientov s týmto ochorením.

Boj s chorobou ju doviedol k novému lieku

O liek sa začala zaujímať Dr. Sapiová v roku 2002, keď jej bola diagnostikovaná choroba.

„Tesne po tom, ako som prvýkrát začala pracovať na plný úväzok a robila som výskum na univerzite v New Havene som mala závrate, trpela som nevoľnosťou a únavou. Dokonca som začala mať problémy s pamäťou,“ priznala sa Dr. Sapiová, ktorej po mesiacoch rôznych testov diagnostikovali Lymskú boreliózu.

Ako odborníčka ďalej dodala, vyzeralo to tak, že sa lekári vzdali. Nemala totiž žiadne fyzické príznaky, len neurologické. Nakoniec jej urobili MRI a bolo to jasné.


Najnebezpečnejšia poloha pre mužov: Keď divokú vášeň vystrieda boj o život


„Bola som zdesená tým, keď som sa dozvedela, že existuje veľa výskumov lymskej boreliózy, ale nie sú známe žiadne lieky,“ povedala odborníčka.

Dr. Sapiová prešla mnohými liečbami, vrátane antimikrobiálneho lieku, použitia infračervenej sauny a zmeny životného štýlu. Akonáhle mala silu, pustila sa do výskumu choroby, aby našla liek. Odštartovala spoluprácu s dvoma študentmi – odobrali rastlinný výťažok zo stévie a zistili jej účinok na lymskú boreliózu. Dr. Sapiová tak prišla na to, že špecifický extrakt Stevia je účinný pri zabíjaní baktérie Borrelia burgdorferi, spôsobujúcej Lymskú boreliózu. Neskôr sa zrealizoval prieskum a tím odborníkov zistil, že sa Stévia používa v Japonsku už po celé stáročia ako mikrobiologická zbraň.

„Ľudia dlho hľadali liek, tak je vzrušujúce, že sme sa priblížili k ceste, ktorá by mohla zabrániť celosvetovej epidémii za pár rokov,“ dodala odborníčka.

Výskumu sa zúčastnilo 200 ľudí s ochorením. Ukázalo sa, že všetky symptómy sa u pacientov výrazne zlepšili. Sladidlo, bežne používané v kuchyni, má teda väčšiu silu ako sa predpokladalo...

2017-08-07 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia