Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Budú epileptické záchvaty čoskoro minulosťou? Prelomový objav vedcov!

Epileptický záchvat môže byť niekedy nespozorovateľný.
Epileptický záchvat môže byť niekedy nespozorovateľný. (Zdroj: thinkstock.com)

Človek sa pri ňom zviera v kŕčoch a hrozí, že si silnými údermi rozbije hlavu, vybije zuby či doreže ruky! Epilepsia, najčastejšie vážne neurologické ochorenie, vie byť nebezpečné a poriadne zákerné. Vyzerá to tak, že by čoskoro mohlo byť tomuto ochoreniu koniec!

Každý rok pribudne na Slovensku okolo 3-tisíc nových prípadov epilepsie! Epileptický záchvat môže byť niekedy nespozorovateľný. Inokedy zase človeka zvalí na zem.

Vďaka nového výskumu je k vývoju lieku, ktorý by zabránil epileptickým záchvatom, veľmi blízko! Ešte v roku 1998 sa dostali stovky japonských detí do nemocnice kvôli epileptickému záchvatu. Zaujímavé bolo, že príznaky sa u nich začali pri sledovaní epizódy televízneho seriálu Pokémon. Podľa lekárov mohli byť tieto symptómy zapríčinené blikajúcimi svetlami. Otázkou však ostáva, prečo záchvat nedostali aj ostatní diváci populárneho seriálu?


Nezvyčajný signál, že sa o vás pokúša mozgová porážka: Všímajte si túto časť tváre!


Molekula ako záchrana

Vedci z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme sa domnievali, že zdravé mozgy chránia pred epileptickými záchvatmi rýchlo produkované molekuly, tzv. krátke RNA (mikroRNA). Ide o triedu krátkych nekódujúcich ribonukleových kyselín, ktorá bola objavená len nedávno. Tieto kyseliny môžu brániť génom pri produkcii niektorých proteínov. Aby sa o tom vedci presvedčili, vyvinuli myši, ktoré produkovali vysoké množstvo vytipovanej molekuly miR-22. Boli im podávané antibiotiká, ktorými sa postupne znižovali úrovne molekuly. Po niekoľkých dňoch boli myši precitlivené na zlúčeniny, ktoré vyvolávajú epilepsiu. Ukázalo sa, že zvýšená hladina miR-211 u myší zohrávala kľúčovú úlohu pri ochrane mozgu pred epileptickými záchvatmi.

Ak ďalší výskum odhalí prahové hodnoty záchvatov, mohli by sa vďaka tomu vyvinúť lieky, ktoré by zvýšili produkciu miR-211 a tým pádom by znížili riziko epileptických záchvatov u ľudí. Výskum bol publikovaný v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Čítajte tiež: Odhaľte tichého zabijaka a nedajte mu šancu: Takto by mal vyzerať normálny krvný tlak podľa veku!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9