Pili ste už vianočný stromček? Ihličie ako liečivá bomba vás dostane do kolien!

Ihličie využijete nielen na dekoráciu, ale aj pre zdravie!
Zdroj: pixabay.com
2016-11-30 06:00:00

Na navodenie správnej vianočnej atmosféry sa zvyčajne pripravujeme dlho dopredu. Začína to obvykle adventným vencom, na ktorom už horí prvá sviečka. Vetvičky ihličnanov naaranžované vo váze však ani zďaleka neslúžia len ako vianočná dekorácia!

Zdobí i lieči

Mnohí si pred vianočnými sviatkami dávajú záležať na výzdobe svojich bytov a domov. Kupujú čerstvé rezané kvety, adventné vence, vianočné gulôčky a iné ozdoby, ktoré im majú pripomínať blížiace sa najkrajšie obdobie v roku. Aj keď vianočná výzdoba zodpovedá individuálnemu vkusu, najčastejšie byty zdobia vetvičky ihličnanov či imelo. Vďaka nim si človek vytvorí také prostredie, v ktorom sa bude cítiť príjemne. Vetvičky ihličnanov nielen skrášlia miestnosť a krásne voňajú, ale majú aj inú vlastnosť, pre ktorú by sme si ich mali ceniť. Využite vianočné sviatky vo svoj prospech a nakúpte si ihličie pre zdravie!

Ihličie v mnohých evokuje vianočný stromček, no v skutočnosti je známe hlavne pre svoje liečebné vlastnosti. Ľudia ich poznali od nepamäti a kedysi mali dokonca rituálnu a magickú úlohu. Už v dávnych dobách slúžili ihličnany pre mnísov a taoistov ako potrava a liek. Dokonca aj Hippokrates im pripisoval liečivé účinky.

Ako nám pomôže?

Borovica lesná, ktorej vetvičky slúžia ako vianočná dekorácia, má spomedzi stovky ihličnanov najviac liečebných účinkov. Obsahuje vitamíny C, A a K. Lieči a harmonizuje životne dôležité orgány. Je škoda využiť ihličnany len na dekoráciu, keď dokážu aj liečiť!


Voňavé zlo na adventnom venci: Prekvapí vás, kde sa skrýva zákerná choroba!


Ak by ste namočili ihlice borovice lesnej do luhu, mali by ste nápoj, ktorý by poslúžil chorým ľuďom. Vedeli o tom už starovekí Gréci, ktorí nimi plnili hlavnice pre chorých. Kedysi slúžilo aj na obklady bolestivých údov pri reumatizme. Rozvarené ihličie sa pridávalo do kúpeľov a prikladalo na bolestivé miesta. Dokonca borovicový terpentín využívali rímske ženy ako dezodorant dychu a taktiež sa spája aj s liečbou rakoviny! Živica z borovice je zase výborná pri odstraňovaní cukrov zo zubov a ihličie môže byť použité ako privizórna zubná kefka. Tinktúry z borovice predstavujú zdravú bombu pre náš organizmus! Ak by ste narezali drevo, získali by ste živicový balzam, ktorý sa používa pri liečbe zle sa hojacich rán.

Liečivé recepty z ihličia

Borovicový čaj

Ak túžite po osviežení a zároveň chcete zrelaxovať telo, čaj z borovice je na to ideálny. Je skvelý pre mladé mamičky, ktoré trpia bolesťami hlavy alebo majú problém so spánkom, ale taktiež sa čaj odporúča aj pri nervozite a depresii. Dodá silu pre organizmus a zároveň upokojuje. Dajte tri lyžice konárikov do pol litra vody, varte 5-10 minút a nechajte vylúhovať 15-20 minút. V prípade potreby môžete ochutiť medom.

Konzumácia surového alebo v čaji vyluhovaného ihličia pomáha pri kašli, horúčke a nadmernej tvorbe hlienu.

Nápoj z borovice

Chýba vám vitamín C? Naberte silu z nápoja, ktorý si pripravíte zo zimného ihličia borovice. Ostrihajte z vetvičky ihličie, umyte a zalejte chladnou prevarenou vodou v pomere 1:3. Urobte to však rýchlo, lebo na vzduchu sa vitamín C veľmi rýchlo okysličuje. Aby sa rýchlejšie ihličie vylúhovalo, pridajte 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Nechajte odstáť 30 minút v porcelánovej nádobe, občas premiešajte. Pozor, nenechávajte ho dlhšie lúhovať, inak bude nápoj horký. Potom sceďte niekoľkokrát preloženou gázou alebo sitkom z umelej hmoty a nechajte opäť stáť niekoľko hodín, až kým nevznikne usadenina. Zlejte potom do fľaše, uzavrite a na 3 dni odložte do chladničky. Pite tento vitamínový nápoj trikrát denne po poldeci. 

Čítajte tiež: Odvrátená tvár zdravej stravy: Tieto nepríjemnosti môže narobiť zelenina!

2016-11-30 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia