Najlepších pomocníkov na bežné choroby máte v kuchyni!

Na akné zaberá citrónová šťava, na suchú pokožku vločky. Čo s modrinami?
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-29 06:00:00

Niekedy stačí naozaj málo. Na bežné problémy ako bolesť hlavy či akné nepotrebujete lieky, drahé krémy, prášky či okamžitú pomoc lekára. Prekvapí vás, koľko „kuchynských“ pomocníkov môžete využiť v boji proti migréne či pokazenému žalúdku.

Migréna? Skúste aloe vera

Uznávame, že migréna nie je najpríjemnejšia. Asi ako každá bolesť, ktorú pociťujete, či už ide o hlavu alebo akúkoľvek končatinu.

Aloe vera je črepníková rastlinka, ktorá má v domácnosti viacero využití, medzi inými potláča bolesť hlavy. „Vďačiť“ zato môžete sterolom, látkam, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mnohých rastlinách, zelenine, v obilninách, orechoch či ovocí. Steroly znižujú hladinu cholesterolu, majú aj protizápalový účinok.

„Aloe uvoľňuje svalstvo a bolesti či migrény sú spôsobené svalovými kŕčmi v oblasti hlavy a krku,“ hovorí skúsený neurológ doktor Fayyaz Ahmed.

Práve upokojujúce účinky tejto rastlinky podporujú uvoľnenie svalov. Účinné je to najmä pri potieraní si spánkov priamo gélom z aloe, ktorý nájdete v listoch rastlinky. To, či aloe na váš problém účinkuje však zistíte sami, odporúčanie tu však je.

Podráždený žalúdok? Ryžová voda!

Zdá sa, že aj obyčajná ryža môže byť záchrancom. Niektorí z nás si pamätajú, ako nám mamy varili suchú ryžu v časoch, keď nás ako malých skolila chrípka či prechladnutie. Aspoň sme do seba dostali živiny.

Počas každej choroby, ktorá sa týka žalúdka či tráviaceho ústrojenstva, strácame veľa vody. Môžeme byť dehydrovaní, no nie je to len o vode. Strácame aj soli, ktoré sú pre fungovanie organizmu dôležité.

Gastroenterológ Christopher Hawkey odporúča piť ryžovú vodu. Tú, ktorú získame prevarením samotnej potraviny.

 „Ryža obsahuje karbohydráty, ktoré sa v tele menia na cukor a tento vzniknutý cukor pomáha absorpčnému mechanizmu v črevách,“ povedal Hawkey.

To pomáha zvyšovať nie len absorpciu vody ale aj soli. A k nám sa dostane aspoň aká taká energia.

Dajte variť ryžu podľa návodu, pridajte soľ. Zlejte vodu z ryže a pite ju po celý deň.

Ekzém a suchá pokožka? Vločky!

Ak vašu pokožku trápi ekzém alebo sa neviete zbaviť suchej pokožky ako babský recept sa odporúčajú ovsené vločky.

„Ovos obsahuje látky, ktoré účinkujú proti svrbeniu, obsahujú aj oleje, ktoré zvláčňujú – teda zvlhčujú suchú pokožku,“ hovorí Anthony Bewley, dermatológ z Londýna.

Ak vás neláka „kúpeľ“ vo vločkách, dajte si ich do látkového vrecúška alebo ponožky, namočte ju do vody a prikladajte na suché miesta na pokožke alebo na ložiská ekzémov. Ak chcete „risknúť“ kúpeľ, strávte v ňom cca 20 minút, dlhšie iba v prípade, ak trpíte na extrémne suchú pokožku.

Na akné použite citrónovú šťavu

Akné spôsobuje problém nie len mladistvým, bojuje s nimi aj dospelý človek. Domácim receptom na nepekné akné je napríklad citrónová šťava.

Citrónová šťava má antibakteriálne účinky, takže môže odstrániť baktérie na pokožke, ktoré prispievajú k rozvoju akné,“ povedal Anthony Bewley.

Nemali by sme to však s potieraním pokožky preháňať, pretože citrónová šťava dokáže poškodiť zdravú pokožku. Preto ak trpíte miernym akné, dajte do šálky vody pár kvapiek šťavy a vatou jemne potierajte raz za deň aknóznu časť pleti. Bohužiaľ, zlá správa je, že ťažké formy aknóznej pleti tento recept nelieči. Ten treba liečiť po dohode s lekárom.

Na podliatiny funguje ocot

Sem tam sa stane, že sa na našom tele objaví modrina. Stačí že sa buchneme a modrá škvrna je na svete. Modriny vznikajú prasknutím kapilár pod kožou. Ako na ne ale funguje ocot?

Ocot samotný pomáha stimulovať prietok krvi, čiže napomáha „rozídeniu“ zrazeniny pod kožou. Stačí, ak si obväz namočený v octe necháte na pokožke pôsobiť približne 20 minút a opakovať každý deň niekoľkokrát.

Na očný jačmeň skúste čajové vrecúška

Jačmenné zrno už každý videl. Nepríjemný výrastok na oku robí iba šarapatu, preto s ním treba čím skôr preč. Pomôcť by mali čajové vrecúška.

„Myšlienka použiť teplé čajový sáčok na jačmenné zrno je tá, aby sa vrecúško správalo ako obklad a teplom sa mohol hnis dostať na povrch,“ hovorí dermatológ Bewley.

Tanín, ktorý čaj obsahuje, môže tiež zmenšiť veľkosť zrna na oku. Vrecúško prikladajte na oko teplé a pokúste sa ho tam nechať až dovtedy, kým nevychladne.

Čítajte tiež: Vedci zistili, prečo v skutočnosti máme akné!

2016-11-29 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: dailymail.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia