Vyskúšali sme na vlastnej koži: Cibuľová kúra na boľavé mandle!

Pomôže cibuľová kúra na boľavé mandle? Vyskúšali sme a ostali sme prekvapení!
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-22 12:00:00

Z času na čas to prepadne každého z nás. Z ničoho nič príde nepríjemná ostrá bolesť k krku, ktorá znemožňuje prehĺtanie a robí z tohto prirodzeného reflexu doslova trápenie. Niekto spanikári a letí hneď do lekárne pre cmúľacie pastilky, iní vsadí na silu prírody. Vyskúšali sme niečo podobné. A zabralo!

Keď chcete obísť lekáreň 

Priznávame, že nie sme zástancami rôznych medikamentov, pokiaľ to tak riešiť nemusíme. A tiež ideme k lekárovi vtedy, ak je to už nevyhnutné a prírodné liečivá nezaberajú. 

Skôr, ako sme vyskúšali cibuľovú kúru, vyhľadali sme osvedčené recepty na boľavé mandle, spýtali sme sa známych, či im zaberá. Okrem overených zázvoro-citrónových kúr sme dostali odporúčanie na cibuľu. Vo forme čaju alebo zmesi s cukrom.

V prvom momente to nebola najlákavejšia forma liečenia, predsa len ju nemôžete aplikovať v práci. Kolegovia by to nemuseli prijať s nadšením. Preto sme ostali doma a pustili sa do cibuľového liečenia. 

Prečo práve cibuľa? 

Cibuľa je bežnou potravinou, ktorú doma máte, či už ju kupujete alebo pestujete v záhrade. Využívame ju vo väčšinou vo varení, no na zdravie má priam zázračné účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a E, karotény. Z minerálov je to najmä fosfor, železo, zinok, horčík, vápnik, sodík alebo jód. 

To, čo z nej robí skvelého pomocníka v boji proti chrípke a nádche je látka alicín, ktorá má silne antibiotické účinky. 

Okrem iného: 

  • Cibuľa je bohatá na antioxidanty – takže ak chcete byť zdravý a mlado vyzerajúci, nebojte sa jej štipľavej chuti
  • Quercetín, látka obsiahnutá v cibuli pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi, je prevenciou proti trombóze, pomáha pri astme
  • Látky obsiahnuté v cibuli pomáhajú kardiovaskulárnemu systému
  • Cibuľa ale aj cesnak či iná zelenina podobná cibuli je skvelým pomocníkom na rednutie kostí
  • Cibuľa podporuje chuť do jedla
  • V kombinácii s medom poskytujú úľavu pri rôznych ochoreniach ako prechladnutie, angína 


Cibuľový čaj a zmes s cukrom - naša voľba 

Keď sme sa rozhodovali, ktoré formy cibuľovej kúry využijeme, voľba padla na cibuľový čaj a cibuľovú zmes s cukrom.

Cibuľový čaj sme spravili veľmi jednoducho. Nemusíte sa báť štipľavej chuti alebo všeobecného zápachu z nej. Bude to síce zo začiatku nepríjemné, no ak si uvedomíme, že robíme dobre svoju zdraviu, bude sa to dať prežiť. Navyše, do hry sme zapojili ešte jedného pomocníka - med.

Jednu stredne veľkú cibuľu sme ošúpali, pokrájali na menšie kúsky. Rozdelili sme si ju na dve časti, jednu dávku čaju sme vypili na obed, jednu pred spaním.

Cibuľu sme dali do najväčšej šálky, čo sme doma mali, zaliali ju horúcou vodou, pridali lyžicu medu a počkali cca 10 minút. Potom sme čaj podľa možnosti vypili ešte teplý. Med dodal čaju príjemnú chuť, spomienkami sme sa vrátili do detských čias, kedy nám mama tento čaj pripravovala.

Ako na zmes s cukrom? 

Zmes s cukrom ma podobný priebeh. Nakrájajte cibuľu, zasypte ju dvoma lyžicami cukru, nechajte zmes odležať. Cibuľa pustí svoju šťavu, ktorú môžete ale nemusíte vyliať. Jedzte po lyžičkách, vždy keď si spomeniete. My sme jednu menšiu cibuľu "spotrebovali" počas dňa.

Výsledky nás milo prekvapili

Musíme uznať, že účinok sme nečakali až taký veľký, ako sa prejavil. Zrejme sme neboli "až" takí chorí a preto cibuľová kúra zaúčinkovala tak rýchlo. Na druhej strane je vidieť, ako rýchlo dokážu látky v cibuli zasiahnuť tam, kde treba.

Po jednom dni kúry nás hrdlo pri prehĺtaní nebolí a hoci nie sme úplne fit, horšia forma angíny nám snáď nehrozí.

Poznáte aj vy nejaké zaujímavé recepty na domáce kúry?  

Čítajte tiež: Počas mesiaca pila každý deň zelený čaj: 6 vecí, ktoré zistila, prekvapia aj vás!

2016-11-22 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia