Vedci zistili, prečo v skutočnosti máme akné!

Zaujíma vás, prečo niekto akné má a niekto nie?
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-27 06:00:00

Je červené, dokáže nepekne napuchnúť a objaviť sa práve na takom mieste, aby neuniklo žiadnemu pohľadu. Akné by pokojne mohlo dostať prívlastok - zákerné. Bojuje s ním prevažná väčšina ľudí. Prečo ním takmer každý trpí?

Vyrážky nie sú práve najpríjemnejšie. Na jednej strane sú bolestivé a na druhej, nevyzerajú práve najlepšie a ohlásia sa vtedy, keď to najmenej čakáme. A niet pochýb o tom, že nám o svojej existencii dajú vedieť a určite ich neprehliadneme. Vedia o tom svoje hlavne teenegeri a mladí ľudia. Akné však nie je cudzie ani pre dospelých ľudí, ktorí s ním bojujú už od puberty. Nevedia sa ich zbaviť už niekoľko rokov, aj keď využívajú všetky možné zbrane.

Podľa štatistík má problémy s touto kožnou chorobou až osemdesiat percent populácie vo veku od jedenásť až tridsať rokov. Doteraz nebolo jednoznačné, prečo vlastne vyrážky vznikajú a ako sa dajú úplne zastaviť. Existuje množstvo spôsobov liečby a prevencie, ktoré síce príznaky zmiernia, no úplne neodstránia. Odborníci z Kalifornie však tentokrát prichádzajú s novým zistením, prečo nimi trpí takmer každý!

V hlavnej úlohe baktérie

Výskum, realizovaný na pôde Kalifornskej univerzity v San Diegu odhalil, že akné spôsobujú baktérie na pokožke. Tie sa zachytia v upchatých póroch a obklopené olejmi a bez prísunu kyslíka uvoľnia mastné kyseliny, ktoré vyvolávajú zápal, t.j. akné.


Vianočné trhy útočia na organizmus: Bráňte sa, kým nie je neskoro!


"Je veľkou záhadou, prečo tolerujeme tieto baktérie na pokožke," povedal vedúci výskumník Dr. Richard Gallo, dočasný predseda dermatológie na University of California v San Diegu. "Zvyčajne s nimi fungujeme v mieri, no niekedy sa to naruší a dostaneme infekciu," pokračuje odborník.

Väčšinou sú baktérie úplne neškodné. Ak sú však bez vzduchu v prostredí, ktoré je mastné, ako napr. vlasové folikuly, naštartujú zápal. Vlasové folikuly sa nachádzajú aj na dlaniach a chodidlách. Každý človek má rozdielne folikuly a to je ten dôvod, prečo niektorí mávajú väčšie problémy s akné ako iní.

V laboratórnych experimentoch vedci tiež zistili, že za určitých podmienok baktérie vylučujú mastné kyseliny, ktoré inhibujú dva enzýmy v keratínocytoch - v bunkách, ktoré tvoria prevažnú časť z vonkajšej vrstvy kože. Maz na tvári sa niekedy premení na mastné kyseliny, ktoré prispejú k zapáleným kožným bunkách a k vzniku akné. Napríklad tínedžeri majú viac akné práve počas puberty, lebo v tomto období produkujú ich sexuálne hormóny viac mazu ako zvyčajne. Štúdia bola zverejnená v časopise Science Immunology.

Dr. Adam Friedman je profesor dermatológie na George Washington University School of Medicine  and Health Sciences vo Washingtone. Ako povedal, tieto výsledky otvoria dvere pre ďalší výskum a možno budú mať vedci v rukách novú účinnú liečbu na akné.

Je možné buď utlmiť mastné kyseliny alebo zablokovať ich vplyv na kožu. Treba však myslieť na to, že každý je iný a na ochorenie kože reaguje rozdielne. Ktovie, možno sa čoskoro dočkáme nielen liečby, ale aj prevencie pred tvorbou akné. 

Čítajte tiež: Krása, čo stojí zdravie: Neuveriteľné, ako nás kabelka ničí!

2016-11-27 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: medicalxpress.com, newscientist.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia