O našom zdraví prezradí veľa: Podľa farby jazyka spoznáte, či je čas zájsť k lekárovi!

Farba vášho jazyka povie o vašom zdraví veľa. Kedy je na čase zájsť pre istotu za lekárom?
Zdroj: pixabay.com
2016-07-21 11:45:00

Jazyk o našom zdraví napovie viac, ako sme si mysleli. Podľa jeho farby môžete zistiť, čo vám asi je alebo čo vás môže v budúcnosti potrápiť. Zmenil farbu alebo sa na ňom vytvorili hrčky? S niektorými zmenami by ste mali zájsť za lekárom.

Čo ak: mám jazyk červený ako jahoda?

Znamenať by to mohlo: vo väčšine prípadov to znamená, že máme v tele nedostatok dôležitých vitamínov. Lesklý, jasne červený jazyk je príznakom chýbajúceho železa alebo vitamínu B12.

„Ak trpíte nedostatkom týchto vitamínov, na jazyku nebudete mat papily, preto jazyk vyzerá akoby bol hladky“ povedala Naomi Ramer, riaditeľka Oral & Maxillofacial pathology v Mount Sinai Hospital.

V závažnejších prípadoch môže tento stva vyvolať bolesti, najmä ak jete horúce alebo korenisté jedlo. Podľa lekára nedostatkom vitamínu B12 trpia vegetariáni, keďže niektoré druhy mäsa ho obsahujú viac ako dosť. Samozrejme, nedostatok B12 môže byť spôsobiť aj autoimúnne ochorenia tráviaceho traktu, pretože žalúdok vtedy nedokáže vstrebať všetky vitamíny, ktoré dostaneme s potravou do tela.

Čo ak: má jazyk tmavé sfarbenie

Znamenať by to mohlo: Nemusíte sa ľakať, ide o nahromadené baktérie, ktoré sú príčinou nedostatočnej hygieny ústnej dutiny. Papily, malé výčnelky na jazyku bývajú pokryté malými chĺpkami, ktoré môžu byť tmavé. Ich sfarbenie však nie je dôvodom na paniku.

Papily môžu niekedy zrásť, čo znamená, že potrava ich zafarbí, spôsobí nepríjemný dych alebo chuťové abnormality.

„Typické tmavé zafarbenie spôsobuje aj fajčenie, pitie kávy či čaju, zlú zubnú hygienu,“ povedal Jack Der-Sarkissian, všeobecný lekár z Kalifornie.

Podľa neho sa stačí zbaviť niektorého zo zlozvykov a jazyku venovať väčšiu pozornosť.

Čo ak: mám jazyk posiaty bielymi hrudkami?

Znamenať by to mohlo: Trpíte kvasinkovou infekciou, pretože sa v ústnej dudine premnožili kvasinky, čo sa najčastejšie stáva v momente, ako užívate antibiotiká.

„Náš jazyk je domovom prirodzene sa vyskytujúcich baktérií a kvasiniek. Užívaním antibiotík selektívne zabíjame baktérie, no dovolíme tým premnožiť sa kvasinkám, ktoré ich nezabijú,“ povedala detská otolaryngologička Amanda Tylor z Washington Township Medical Foundation.

K opuchom či bolesti dôjde vtedy, ak má dotyčná osoba oslabený imunitný systém. Najčastejšie sa tento stav vyskytuje u malých detí, ľudí s cukrovkou, starších osôb alebo tých, ktorí prekonali chemoterapiu. Ak máte podozrenie, že máte v ústach afty, je dobré vyhľadať svojho lekára.

Čo ak: mám na jazyku vrásky?

Znamenať by to mohlo: jazyk jednoducho začína starnúť. Prasklinky a trhlinky na jazyku zvyčajne bývajú neškodné, vytvoriť sa môžu aj vtedy, ak ústnu hygienu zanedbávame a o zuby či jazyk sa vôbec nestaráme.

Vytvoriť sa môže plesňová infekcia, ktorá spôsobuje bolesť, zápach či pálenie na jazyku, no vylieči ju lokálna antimykotická liečba.

Menšie trhliny na jazyku môže spôsobiť aj zubná náhrada, preto je dobré uistiť sa, že sedí ako má, dodržiavať pitný režim a venovať pozornosť nie len zubom, ale celkovo celej ústnej dutine.

Čo ak: mám na jazyku malé biele škvrny?

Znamenať by to mohlo: jedli ste niečo, čo váš jazyk drždi. Pokiaľ vás tieto biele škvrny nebolia, sú spôsobené prebytkom rastu buniek. Tento stav poznajú najmä fajčiari a býva to neklamný znak toho, že sa niečo deje.

„Ak ste fajčiar, vaše telo sa vám snaži povedať, že sa začínajú vytvárať prekancerózne lézie,“ hovorí Amanda Tylorová.

Dobrou správou je, že mnohých prípadoch sa leukoplakia, ako sa tomuto stavu hovorí, dá zvrátiť aj tým, že prestaneme fajčiť.

Nefajčíte? Tieto škvrny môže spôsobovať zub a odery na jazyku, ak to však trvá dlhšie, je nutné objednať sa k zubárovi.

Čo ak: mám na jazyku perzistentné červené lézie

Znamenať by to mohlo: rakovina jazyka. Nezamieňajte si ich s aftami, pretože tie možno liečiť rôznymi náplasťami, červené lézie patria do rúk lekárov.

„S rakovinou jazyka si ľudia často predstavujú staršieho a nezdravého človeka. Ak ste ale mladý a zdravý a objavia sa u vás, znamená to, že niečo nie je v poriadku. Videla som lézie aj u 17 ročného dievčaťa,“ hovorí lekárka Tylorová.

Zvyčajne sa táto choroba objavuje pri ľuďoch, ktorí fajčia či žujú tabakm, orálna rakovina však vzniká aj vírusom HPV. Podstatná je návšteva lekára, ktorý ju môže podchytiť včas a začať ju liečiť.

Čo ak: mám na jazyku rôzne hrbolčeky alebo naopak diery?

Znamenať by to mohlo: ak ste žena, prechádzate menopauzou. Ženy v tomto období zažívajú pálenie jazyka 7-krát častejšie ako iní ľudia, preto je tejto stav v menopauze normálny, spôsobuje ho hormonálna zmena.

Druhou možnosťou, prečo sa vám hrobolčeky na jazyku tvoria je, že si vytvárate alergiu na niektorú zložku zubnej pasty. Je teda jasné, žeby ste ju urýchlene mali vymeniť. Stať sa to ale môže nečakane.

„Niekto môže používať jeden druh pasty celý život a zrazu ho začne bolieť ústna dutina,“ hovorí Tylorová.

Prechod na nový druh pasty môže zmierniť podráždenie, no v niektorých prípadoch musíte zájsť za lekárom a ten vám predpíše potrebnú liečbu.

Čo ak: mám bolestivé vredy na jazyku?

Znamenať by to mohlo: že váš život oplyvňuje stres. Mnohí ľudia trpia tiež aftami – bolestivými oblasťami, na jazyku (no vyskytnúť sa môžu aj inde), ktoré bolia prvé štyri či päť dní, potom ustupujú a do niekoľkých týždňov zmiznú úplne.

Lekári presne nevedia, prečo sa vredy tvoria, zrejme to má čo dočinenia s vírusovým pôvodom. Nie sú nákazlivé, no netreba si ich mýliť s oparom, ktorý na partnera môžete pokojne preniesť. 

Čítajte tiež: Čo sa deje s telom počas pobytu na slnku? Skryté procesy, o ktorých ste nevedeli!

2016-07-21 11:45:00  |  Text: Katka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: red, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia