Tajomstvo odhalené: Takto nám lieky v skutočnosti zaberajú!

Ako je možné, že nám lieky po ich užití zaberú a odstránia bolesť?
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-09 06:00:00

Je jedno, či ide o lieky, ktoré nám predpísal lekár alebo sme si po ne išli do lekárne. Rátame s tým, že zafungujú a zbavia nás zdravotného problému, ktorý nás trápi. Ako presne pracujú v našom organizme, keď ich prehltneme?

Ako ibuprofen "vypína" bolesť hlavy? Čo robí antidepresívum v našom mozgu? Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, mechanizmy liekov sú jednoduché. Ide hlavne o receptory a molekuly, ktoré ich aktivujú.

Receptory

Receptory sú veľké proteínové molekuly v bunkovej stene alebo membráne. Prijímajú chemickú informáciu z iných molekúl - ako sú lieky, hormóny alebo neurotransmitery - mimo bunku. Tieto vonkajšie molekuly sa viažu na receptory na bunky, aktivujú receptor a generujú biochemický alebo elektrický signál vo vnútri bunky. Tento signál potom spôsobuje, že bunka aktivuje určité veci, inak povedané, začneme cítiť bolesť.

Agonistické lieky

Molekuly, ktoré sa viažu na špecifické receptory a spôsobujú proces v bunke, aby boli viac aktívne, sa nazývajú agonistické. Agonista je niečo, čo spôsobuje špecifické fyziologické reakcie v bunke. Môžu byť prirodzené alebo umelé. Príkladom sú endorfíny, ktoré zaraďujeme medzi prírodné agonistické látky opioidných receptorov. Avšak morfín alebo heroín je umelá agonistická látka hlavného receptoru opioidov. Umelé agonistiká sú tak štruktúrne podobné prírodným, že môžu mať rovnaký účinok na receptory. Mnohé lieky napodobňujú prirodzené agonistiká tak, aby sa mohli naviazať na ich receptory. Výsledkom je vyvolanie rovnakých alebo oveľa silnejších reakcií.

Jednoducho povedané, agonistiká sú ako kľúč, ktorý zapadá do zámku (receptor). Otvorí dvere alebo pošle biochemický alebo elektrický signál, aby vyvolal efekt. Prirodzené agonistické látky sú hlavným kľúčom na vytvorenie ďalších liečiv, ktoré spravia rovnakú prácu. Napríklad morfín nevzniká v tele, ale prirodzene sa vyskytuje v maku. Ten napodobňuje fungovanie opioidných agonistov - endorfínov, ktoré sú známymi hormónmi šťastia a predstavujú prirodzené riešenie pri boji s bolesťou.


Kedy nemá zmysel jesť zeleninu? V tomto prípade na ňu zabudnite!


Špecifické účinky, ako úľava od bolesti alebo eufória, sa objavujú, pretože opioidné receptory sú prítomné iba v niektorých častiach mozgu a tela, ktoré majú vplyv na tieto reakcie. Hlavnou účinnou látkou v konope, THC, je agonistický kanabinoidný receptor.

Antagonistické lieky

Antagonistikum je liek navrhnutý tak, aby priamo oponoval akcii agonistika. Opäť platí, že antagonista je ako kľúč, ktorý perfektne pasuje do zámku, ale nemá správny tvar na to, aby sme ním mohli otočiť. Ak je v zámku vložený tento kľúč (antagonista), správny kľúč (agonista) nemôžeme vložiť do rovnakého zámku. Akcie agonistických látok sú blokované prítomnosťou antagonistu v receptorovej molekule. Môžeme sa pozrieť na morfín. Ak niekto zažíva potenciálne smrteľné predávkovanie morfínom, opioidný antagonista receptoru s názvom naloxón môže zvrátiť účinky. Zameria sa na všetky opioidné receptory v tele. Navyše, zabraňuje morfínu naviazať sa na ne a aktivovať  ich. Vzhľadom k tomu, že receptor nemôže byť aktivovaný, keď sa v ňom nachádza antagonista, neexistuje žiadna reakcia.

Napríklad, účinky lieku Narcan môžu byť dramatické. Aj keď je obeť po predávkovaní v bezvedomí alebo v blízkosti smrti, môže sa stať plne vedomým a v stredu už počas niekoľkých sekúnd po injekcii.

Inhibítori membránového transportu

Membránové transportéry sú veľké bielkoviny zakotvené v membráne buniek, ktoré prepravujú menšie molekuly  - napríklad neurotransmitery - z vonkajšej strany bunky dovnútra. Niektoré lieky pôsobia tak, že inhibujú ich činnosť. Seketívne inhibítory serotonínu - napríklad antidepresíva fluoxetín takto pracujú. Serotonín je mozgový neurotransmiter, ktorý reguluje náladu, spánok a ďalšie funkcie, ako je telesná teplota. Uvoľňuje sa z nervov a viaže sa na sérotonínové receptory na susedných bunkách v mozgu. Aby tento proces prebehol hladko, mozog musí rýchlo vypnúť signály prichádzajúce zo serotonínu  po uvoľnení z nervov. V opačnom prípade by okamžitá kontrola mozgových a telesných funkcií bola nemožná.

Lieky, ktoré inhibujú serotonín, pôsobia tak, že sa nenaviazaný serotonín nemôže vrátiť späť do nervu. Serotonín zmení hlasitosť signálu pre zvýšenie pozitívnej nálady. Samozrejme, to bolo len v skratke povedané, skutočný spôsob, ako to vplýva na depresiu je oveľa zložitejší. Pravdou je, že väčšina liekov funguje na základe pôsobenia na rôzne druhy receptorov.

Čítajte tiež: 4 prekvapujúce výhody, prečo jesť pred spaním

2016-05-09 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia