Neubližujte svojim ušiam: Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri ich čistení!

uši
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-19 12:15:00

Je nepríjemný a prekáža nám nám. Preto to nenecháme len tak a snažíme sa to vyriešiť jednoduchým čistením uší. Je však ušný maz skutočne pre nás zdraviu škodlivý? Budete prekvapením, ako je to s čistením uší.

Ušný maz je hrubšej konzistencie, niet divu, prečo mnohí siahajú po vatových tyčinkách. Je tu však jeden háčik. Vaše uši a sluch sú v ohrození s každým pokusom odstránenia mazu. Bubienok a malé kosti stredného ucha zvané sluchové kostičky sa môžu ľahko poškodiť a dokonca môžu vyžadovať chirurgický zákrok na ich opravu, vysvetľuje Boris Chernobilsky, MD, asistent klinického profesora na otolaryngológii na Icahn School of Medicine v New Yorku.

"V najhoršom prípade môže dôjsť k úniku tekutiny z vnútorného ucha. Následkom by mohli byť závažné závrate a trvalá strata sluchu," upozorňuje odborník.

Taktiež koža zvukovodu je veľmi tenká, takže môže dôjsť k jej porušeniu. Ak sa tak stane, môže dôjsť k bolestivej ušnej infekcii.

Ak si chcete udržať uši v perfektnom stave, mali by ste zbaviť nasledovných návykov.

Pokus o pravidelné čistenie

Väčšina ľudí vlastne ani nepotrebuje pravidelné čistenie uší.

"Uši sú samočistiace. V tejto časti tela prináša pokožka vosk a kožné nečistoty von z kanáliku do vonkajšieho ucha," vysvetľuje Dr. Chernobilsky.

Niektorí ľudia majú viac ušného mazu ako ostatní, no na druhej strane uši vytvárajú také množstvo, aké sami potrebujú. Žltooranžová látka známa ako ušný maz chráni pokožku v ušnom kanáliku.

"Je to akoby prírodné pleťové mlieko. Ušný maz má tiež vlastnosti, ktoré zabíjajú určité druhy baktérií a bránia rastu plesní," tvrdí odborník.

Namiesto toho, aby ste vo svojich zvukovodoch hľadali poklad, počkajte, kým sa ušný maz vyplaví na povrch. Potom ucho len jemne očistite.


Čo s nami naozaj spraví cvičenie? Stačí len jedna hodina a očakávajte tieto zmeny!


Vkladanie vatových tampónov

Vatové tampóny patria do kúpeľne, no nie sú vhodné na použitie v ušiach. Dokonca sa to uvádza aj na väčšine obalov, ktoré však mnohí nečítajú. Môžu poškodiť kožu, ušný bubienok a kostičky. Tampóny môžu zatlačiť maz ešte hlbšie. A ešte niečo nepríjemnejšie. Vatový tampón sa vám môže stratiť vo zvukovode. Ak k tomu dôjde, je už potrebné vyhľadať lekára.

Vkladanie akýchkoľvek špicatých predmetov

Mnohí ľudia sú schopní takmer čohokoľvek. Dlhé nechty, sponky, ihly, kľúč.. To všetko u niektorých skončí v uchu. Tieto prostriedky sú ešte horšie ako vatový tampón. Ostré predmety môžu poškodiť kožu a taktiež vnútorné a vonkajšie ucho.

Sviečky

Medzi ľuďmi sa šíri údajne účinná metóda pomocou sviečky. Po jej vložení do ucha vytvorí teplo plameňa efekt, ktorý vtiahne ušný maz do sviece. Podľa odborníka Chernobilsky ide o extrémne nebezpečný spôsob, ako sa zbaviť ušného mazu. Doktor zažil popáleniny v uchu a tiež zhorené vlasy.

Opláchnutie striekačkou

Táto metóda vyzerá bezpečne, no zdanie klame. Ucho sa môže podobať na ucho plavca, ak ho dostatočne nevysušíte. Treba si uvedomiť, že uši nie sú miestom, kde si vytvoríte vlastný zavlažovací systém.

Bezpečný spôsob, ako odstrániť ušný maz

Najlepšie je jednoducho nechať to tak. Je pravda, že u niektorých sa môže hromadiť maz rýchlejšie. Ide zvyčajne o ľudí, ktorí často používajú slúchadlá, stetoskopy alebo štuple do uší, napr. hudobníci. Ak vám však tento zdravotný problém prekáža a chcete ho riešiť, môžete raz za pár mesiacov navštíviť lekára.

Čítajte tiež: Doplatíme na každodenné sprchovanie? Odborníčka prezradila jeho odvrátenú stránku!

2016-04-19 12:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: health.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia