Koniec s jedným z najčastejších zdravotných problémov v chladnejších mesiacoch: Zatočte s ním!

Popraskané pery sa môžu zapáliť. Vlastné sliny im ani náhodou nepomôžu.
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-15 20:40:00

Na jeseň nás trápi niekoľko zdravotných problémov, sme náchylnejší na chrípky či prechladnutia. S týmto ročným obdobím však prichádzajú aj menšie problémy, ktoré však vedia poriadne potrápiť. Ako bojovať proti popraskaným perám?

Najsuchšie miesto na tvári 

Naše pery sú vonkajším vplyvom vystavované častejšie ako iné časti tváre. Sú náchylnejšie byť najsuchším miestom na tvári. Nie sú chránené hrubšou vrstvou kože ako iné časti nášho tela, preto je veľmi ťažké udržať ich vlhké a hladké.  

Na perách nemáme žiadne mazové ani potné žlazy, napriek tomu je strata vody na perách 3 – 10-krát vyššia ako na iných častiach tela.

Práve preto sa s klimatickými zmenami mení aj povrch pier, častejšie počas jesene a zimy praskajú. A stáva sa z toho naozaj závažný problém.

Čo spôsobuje farbu našich pier? 

Naše pery chráni jemná, tenká vrstva kože, ktorá chráni sliznicu pod ňou. To, že naše pery sú červené, respektíve majú inú farbu ako zvyšok tváre je preto, lebo krvné cievy sú blízko pri povrchu a kvôli transparentnej vrstve kože na perách je ich zafarbenie vidno.

Pery nám v zime zvyknú modrať a je to najmä preto, že ak telesná teplota klesne, krv sa nedostatočne okysličuje a preto pery modrajú.

Takto perám škodíte najviac! 

Najčastejšiu chybu, ktorú robíme je, že si pery zvykneme oblizovať. Máme pocit, že im „dodáme“ trošku hydratácie, obnovíme ich vlhkosť. Tieto pokusy sú ale márne. Priam ešte viac zhoršíme ich zúfalý stav!

Jazykom totiž na pery prenášame sliny, ktoré ale ničia tenkú vrstvu kože. Vlhkosť, ktorú im sliny „dodávajú“ sa vyparuje, zmýva sa prirodzená mastnota kože. 

Perám nepomáha ani slnko. Nehovoriac o tom, že ak je zamračené, máme automaticky pocit, že im ochrana v podobe balzamu s SPF nie je treba. Je to práve naopak. Ochrana pred UV žiarením je potrebná aj vtedy, ak vonku nie je zrovna 40 stupňov a my nie sme na plážach niekde v exotickej krajine.

Ak chcete vláčne pery, nerobte toto:

  • Nepoužívajte matné rúže
  • Nenoste dlhodobo nalíčené pery
  • Nekupujte si balzamy, ktoré musíte naberať prstom. Môže sa totiž stať, že na prste budú baktérie, ktoré si zbytočne prenesiete na pery

Na druhej strane by ste mali robiť tieto úkony:

  • Zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na vitamín B2 a B6
  • Liečiť kvasinkové infekcie, ktoré môžu spôsobiť popraskané pery
  • Zakrývať si pery šálom, šatkou, ktoré pomôžu v zime predísť vysúšaniu

Aj na perách môžete mať zápal

Odborne sa tomuto stavu hovorí cheilitída. Zápalové ochorenie pery sa prejavuje opuchom a začervenaním pery, tvorbou malých pľuzgierikov a krvácaním. Nevyhnú sa vám ani krvavé chrasty.

Príčinou je mikróbna infekcia, alergia na rúž, na zubnú pastu, ústnu vodu či poranenie. Najčastejšie sa lekár o toto ochorenie postará receptom na masť s vitamínmi, niekedy masti s obsahom kortikosteroidov.

Ak ochorenie prejde do horšieho štádia, kedy sa začnú tvoriť abscesy, riešenie je buď chirurgické a následná liečba antibiotikami.

Zápal pier je stav, kedy je už vhodné vyhľadať svojho praktického lekára. Inak si treba dávať pozor nato, ako sa pery „správajú“ a či máte podozrenie, že sú infikované. Ak áno, lekár je nevyhnutnou záležitosťou. Ak tento pocit nemáte a pery máte popraskané, netreba zabúdať na mantru – natierať, natierať. Problém sa nevyrieši za deň, pri troške trpezlivosti vás pery v zime nebudú trápiť.

Kým zájdete za lekárom, skúste niektorý z týchto receptov:

Čítajte tiež: Boj s roztočmi v perinách? Táto zbraň vás prekvapí svojimi úžasnými účinkami!

2015-11-15 20:40:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, nhs.uk, paulaschoice.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia