Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tipy, ako podporiť zdravie a byť v pohode: Chladnejšie počasie nebude mať šancu!

Buďte aj v chladnejšom počasí v pohode a plní zdravia a vitality!
Buďte aj v chladnejšom počasí v pohode a plní zdravia a vitality! (Zdroj: thinkstock.com)

Jeseň ukazuje svoju tienistú tvár, vonku začína fúkať nepríjemný vietor a k tomu sa pridáva studený vzduch. Ruky akosi častejšie ukrývame vo vreckách kabátov a pomaly vyťahujeme čiapky. Pripravte sa na zimu dôkladne s našimi tipmi!

Trápia vás suché oči?

Studený vietor a chladnejšie počasie rozhodne nepomáhajú našim očiam. V lete si chránime zrak pred UV žiarením, čo mnohí pokladáme za samozrejmosť, no na špecifiká zimných mesiacov už akosi zabúdame. Čím je chladnejší vzduch, tým obsahuje menej vlhkosti. Takže naše oči ostávajú suché. Bolestivým zápalom oka môžeme predchádzať častejším žmurkaním, čím je oko viac vlhké. Rovnako nám nepridáva ani ústredné kúrenie, ktoré v miestnosti vysušuje vzduch. Tomu ale v zime nezabránite.

Zápal oka nie je nič príjemné. Ak sa k nemu pridruží svrbenie, bolesť viečok, vie znepríjemniť aj prípadné babie leto. Vykúrené miestnosti spôsobujú podráždenie očí a alergie. Okrem kvapiek do očí vám pomôžu aj umelé slzy, ktoré už bežne dostať v lekárni.

Netreba zabúdať ani na slnečné okuliare.

„Dioptrické alebo slnečné okuliare môžu prispieť k zníženiu prúdenia vzduchu a tým aj odparovaním vlhkosti okolo očí,“ dodáva Julian Stevens, očný chirurg z Moorfields Eye Hospital.

Zmeňte zubnú pastu

Nie že by tá súčasná nebola dobrá. Zuby sú však počas zimy vystavované studenému vzduchu. Môže tak dôjsť k poškodeniu skloviny či ustupujúcim ďasnám. V drogériách siahnite po pastách, ktoré sú určené na citlivé zuby. Dokážu „upchávať“ mikroskopické otvory v zuboch.

„ Je dobré zmeniť pastu aspoň raz ročne, keď sme náchylní na citlivosť,“ dodal Dr. Okoye, zubár pracujúci v London Smiling Dental Group.


Odborník o mäse, ktoré údajne spôsobuje rakovinu: Nemalo by sa zakazovať!


Kýchaniu v hromadnej doprave sa nevyhnete

Je dokázané, že ľudia niekedy nedokážu poriadne rozoznať chrípku od nádchy. Preto aj napriek tomu chodia do práce, cestujú mestskou hromadnou dopravou a v prípade chrípkového ochorenia šíria nákazu ďalej.

Ak v autobuse sedíte vedľa niekoho, kto je evidentne chorý a neustále kýcha, je na mieste presadnúť si. Možno to na prvý pohľad vyzerá nezdvorilo, no v prvom rade je dôležité chrániť seba.

Niekedy sa to nedá. Preto ak niekto kýchne, odvráťte hlavu aspoň na desať sekúnd. Toľko údajne trvá, kým sa baktérie či vírusy rozptýlia po okolí, takže nebudete priamo ohrozený.

Raňajkujte pri lampe

Ráno, najmä počas zimy, je pre mnohých vstať z postele doslova nadľudský výkon. Vonku ešte tma a ukrutná zima, komu by sa chcelo?

„V zime by ste mali mať svetelnú terapiu pomocou lampy, ktorá napodobňuje prirodzené denné svetlo. Som presvedčená, že sa s ňou dokážeme vyrovnať s krátkosťou zimných dní,“ tvrdí Dr. Sarah Almond, konzultantka detského chirurga na Alder Hey v Liverpoole.

Zimné slnko nám totiž neposkytuje toľko vitamínu D, ktoré inak naše telo produkuje pri reakcii na slnečné svetlo. Ak teda v zime zle spíte, vyskúšajte túto terapiu svetlom. Denné svetlo pomáha vytvoriť melatonín, hormón, ktorý pomáha regulovať našu náladu a spánok. Výsledky svetelnej terapie sú viditeľné už po prvých piatich dňoch. Zmierňuje sa únava, začína sa zvyšovať fyzická aktivita a zlepšuje sa nálada.

Čítajte tiež: Výhody unikátnej zeleniny: Dobré dôvody, prečo jesť zeler každý deň!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9