Najväčšie chyby, ktoré robia mnohí počas choroby: Prestaňte s nimi, inak sa vám neuľaví!

Chrípka či nádcha - podobné symptómy, ktoré liečime často až prehnane. Kedy je lepšie zájsť za lekárom?
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-19 06:00:00

Kýchate, kašlete, máte upchatý nos – nič nezvyčajné, najmä ak sa počasie vonku mení ako na hojdačke. Napriek tomu, že všetko robíte tak, ako obvykle, symptómy nie a nie ustúpiť. Je na čase zamyslieť sa, či nerobíte jednu z týchto chýb.

S doplnkovou liečbou to netreba preháňať

Starať sa o seba počas prechladnutia je prirodzené. Snažíte sa do seba dostať čo najviac vitamínov, pijete čaje nato určené. Niektorí dokonca navštívia lekára a očakávajú, že im predpíše lieky. To je niekedy na škodu.

„Ľudia nechápu, že nachladnutie spontánne odznie. Naše telo je prirodzené nastavené tak, aby sa infekcie zbavilo samé,“ povedala Veronica Nieto, odborná asistentka lekárskej praxe v Texase.

Stať sa ale môže to, že napriek tomu, že beriete kvapky do nosa ale sa „dopujete“ čajom, robíte tieto chyby. Tie stoja za tým, že prechladnutie nie a nie skončiť.

Preháňate to s liekmi na prechladnutie

Vezmete si tabletku ale účinok sa do pol hodinky nedostaví. Čo spravíte? Vezmete si ďalšiu, predsa sa vám už konečne musí uľaviť!

„Ľudia nechápu, za aký čas liek skutočne začne účinkovať. Pri niektorých liekoch je to pol hodina, pri niektorých až hodina po tom, ako sme ho užili,“ povedala Nieto.

Problémom podľa nej je fakt, že chorí ľudia by chceli „hneď a všetko“ takže sú netrpezliví. Lieky berú ako okamžitú úľavu, preto ak nezaberá, myslia si, že nie je účinný.

Čo sa môže stať, ak to s liekmi preženieme?

Na túto otázku je jednoduchá odpoveď. Nebudú pôsobiť tak, akoby mali. Môže sa dokonca objaviť celý rad nových príznakov alebo sa zhoršiť tie, ktoré už máte.

Mix niektorých liekov, ktoré sú bežne dostupné v lekárňach si môžu navzájom svojimi účinkami odporovať. Paracetamol, ktorý obsahujú niektoré lieky proti bolesti, môžu vo veľkom množstve spôsobiť kožné reakcie alebo v dlhodobejšom horizonte aj poškodenie niektorých vnútorných orgánov.

Smrkáte si nos príliš silno

Keď vám pri prechladnutí „tečie“ z nosa, smrkanie považuje za dobrý spôsob ako sa hlienov čo najskôr zbaviť. Prinesie to dočasnú úľavu, o tom niet pochýb.

„Ak smrkáte energicky, tekutina sa dostáva do dutín rýchlejšie. Táto tekutina môže obsahovať baktérie a vírusy, ktoré sa dostanú do vedľajších nosných dutín a môžu spôsobiť infekciu,“ povedal Dr. Jack Gwaltney, zakladateľ webu commoncold.org.

Dobrá rada pre všetkých, ktorí si myslia, že smrkať potrebujú – pri smrkaní iba zatlačte nos, nefúkajte príliš silno.

Zabudnite na kávu, stav ešte zhoršuje

Hoci sa hovorí, že „soplík je smrteľná choroba“, najmä u mužského pokolenia, nemali by sme sa držať stereotypov. Aj ženy sa sem tam posťažujú nato, aký plný nos majú a že sa nevyspali, lebo ich trápil kašeľ.

V prvom rade prísť do práce s nádchou síce nie je nič životunebezpečné, neustále sťažovanie sa môže kolegom predsa len prekážať.

„Ak nás trápi prechladnutie alebo chrípka, naše telo potrebuje čas na rekonvalescenciu,“ dodala Veronica Nieto.

Naše telo potrebuje pokoj a hydratáciu, čo zmierňuje nie len symptómy, ale dokážu nám aj uľaviť.

Ak už v práci sedíte, považujete kávu za najlepší „povzbudzovák“? V tomto prípade sa to ale nepočíta. Kofeín spôsobí to, že sme ešte viac dehydrovaní, takže hoci sme na dobrej ceste k vyliečeniu, môže nás to vrátiť späť na začiatok. Preto sa káve počas prechladnutia vyvarujte, aspoň na určitý čas.

Pomáhate si ako viete, aj starými liekmi z lekárničky

„Niekedy pacienti siahnu po antibiotikách, ktoré majú v lekárničke z predchádzajúcej choroby,“ povedal Dr. Jack Gwaltney.

Prečo je to zle?

V prvom rade, antibiotiká neliečia vírusové ochorenia, zaberajú iba na bakteriálne infekcie. V druhom rade, to či sme naozaj chorí alebo máme iba bežnú nádchu, určuje lekár, takže tabletky nemusia vôbec zabrať a my dávame „zabrať“ svojmu organizmu.

„Antibiotiká tiež môžu potlačiť infekciu natoľko, aby sa zabránilo tomu zistiť, čo vám v skutočnosti je,“ povedal Gwaltney.

Takže sa vám nakoniec nemusí dostať dostatočnej starostlivosti. 

Čítajte tiež: Bojujte proti chrípke silou prírody: Kvety tejto rastliny vás prekvapia svojimi účinkami!

2015-10-19 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia