Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najčastejší zlozvyk, ktorý každý robí po spálení od slnka: Ruky preč, inak si o toto koledujete!

Spálená pokožka sa snaží zregenerovať tak, že sa začne šúpať.
Spálená pokožka sa snaží zregenerovať tak, že sa začne šúpať. (Zdroj: profimedia.sk)

Môžete sa považovať za človeka, ktorý dbá o svoje zdravie, nech robí čokoľvek kdekoľvek. Raz za čas sa však stane, že zabudnete použiť opaľovací krém a spálená pokožka je na svete! Najprv štípe, svrbí a o pár dní sa začne šúpať...

Takto vyzerá proces hojenia

Ak sa vám pokožka začne šúpať, je to jasný signál, že ste jej uškodili. Prehnali ste to so slnkom, čoho dôsledkom ju nebezpečné UV lúče poriadne vysušili. Keďže sa snaží zregenerovať a zbaviť sa odumretej časti, po čase sa začne šúpať.

"Spálenie kože nadmernou expozíciou UV žiareniu  (slnečnému žiareniu ) sa o niekoľko hodín po ožiarení prejaví na nekrytých miestach kože ostro ohraničeným začervenaním kože, až pľuzgiermi. Subjektívne dotyčný pociťuje intenzívne pálenie až bolesť. Prejavy dosahujú maximum do 24 hodín a hoja sa ošúpaním spálenej kože," povedala dermatologička MUDr. Michaela Blaško.

Bohužiaľ, už ju v tomto stave nezastavíte. Jediné, čo môžete spraviť, je dopomôcť k tomu, aby nepekné šúpanie nebolo až tak viditeľné a venovať svoju pozornosť zvýšenej hydratácii pokožky.

Čo sa stane, ak si ju budeme odlupovať?

Ruku ma srdce. Ak zbadáte šupiny na pokožke, čo spravíte? Väčšina ľudí má totiž jeden zlozvyk, ktorého sa nevie zbaviť. Dotýkajú sa pokožky a dopomáhajú tak k väčšiemu šúpaniu. Tým sa však vystavujete riziku!  Môžete si ľahko poškodiť kožu, ktorá je pod spálenou vrstvou. Keďže je jemná a krehká, jej šúpaním si môžte dokonca spustiť krvácanie!

"Šúpajúcu kožu nie je vhodné odtrhávať ani strihať, prípadne inak mechanicky odstraňovať, nakoľko môžeme vytvoriť ranky, cez ktoré môže ľahšie preniknúť prípadná infekcia a skomplikovať tým priebeh hojenia," upozorňuje dermatologička MUDr. Michaela Blaško.

Pokožky by ste sa nemali vôbec dotýkať, iba jemne pri natieraní výživným krémom po opaľovaní. Zvýšená hydratácia je na mieste!


Túto chybu robí takmer každý pri príprave čaju: Toto doň nepridávajte!


"V liečbe sa v akútnej fáze používa aplikácia lokálnych kortikosteroidov v kréme alebo lóciu, studené obklady, napr. z 3% bórovej vody. Dôležitá je fáza regenerácie, kedy je vhodná aplikácia krému s hojivým účinkom, napr. s obsahom zinku," radí odborníčka.

Ako ju chrániť?

Oblasť na pokožke, ktorá bola poškodená UV žiarením sa lieči tak, že sa na mieste tvorí úplne nová vrstvua kože, ktorá nahradí mŕtvu povrchovú vrstvu. Nové kožné bunky nahradia poškodenú kožu. Približne po 4-7 dňoch sa vytvorí nová vrstva. V priebehu celého procesu je nová vrstva kože veľmi jemná.

"Novovzniknutá koža je ružová, tenká, krehká, náchylnejšia na zranenie aj opätovné spálenie, preto ju nevystavujeme priamemu slnečnému žiareniu, ale chránime ju nielen aplikáciou krémov s vysokým UV faktorom 50 z lekárne , ale aj mechanicky- nosením vhodného odevu, napr. z ľanu," povedala odborníčka.

Od pigmentových škvŕn po nádory

MUDr. Michaela Blaško zároveň upozorňuje na opakované spálenia kože! V tom prípade vznikajú nepekné pigmentové škvrny, tzv. lentigo solaris, chronické zmeny kože- tzv. fotostarnutie, photoaging- koža nadobúda žltavú farbu, póry sú rozšírené, prípadne na takejto koži vznikajú aktinické keratózy, na miestach kože dlhodobo vystavovaných slnečnému žiareniu. Hlavne u ľudí s bledou kožou, vlasmi a modrými očami môže vzniknúť spinocelulárny karcinóm kože.

"Okrem aktinických keratóz sa na koži dlhodobo a opakovane vystavenej nadmernej dávke UV žiarenia môžu objaviť bazaliómy - ide o najčastejšie kožné karcinómy s dobrou prognózou, nakoľko nemajú tendenciu k tvorbe metastáz. Tieto nádory vznikajú prevažne v solárnej lokalizácii na klinicky normálnej koži hlavne v oblasti hlavy, ušníc, ramien, dekoltu a pod."

Čítajte tiež: Sprcha po opaľovaní ako najväčšia chyba? Toto už nerobte, inak vám to telo čoskoro zráta!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9