Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záujem o očkovanie dramaticky klesá: Hrozivý scenár, ktorý môže nastať v najbližších rokoch!

Stále menej detí je zaočkovaných proti nebezpečným chorobám.
Stále menej detí je zaočkovaných proti nebezpečným chorobám. (Zdroj: profimedia.sk)

Zaočkovať svoje deti? Desivá predstava! Stále viac rodičov ho odmieta zo strachu z nežiaducich účinkov. Čo sa však stane, ak bude zaočkovanosť u detí v rámci povinného očkovania na Slovensku stále klesať? Podľa Úradu verejného zdravotníctva treba rátať s hrozivým scenárom.


Epidemiológovia upozorňujú na nízky záujem o očkovanie! Ako sa uvádza v správe Úradu verejného zdravotníctva SR, celoslovenské výsledky zaočkovanosti pri všetkých druhoch pravidelného povinného očkovania prekročili hranicu 95 percent s výnimkou základného očkovania proti MMR - ročník narodenia 2012, kde celoslovenská zaočkovanosť dosiahla 94,1 percenta.

Čoho sa boja?

I napriek poučeniu pediatrov o jeho význame či antivakcinačným aktivitám rodičia odmietajú povinné očkovanie detí. Výsledkom je stále nižšia zaočkovanosť v niektorých regiónoch na Slovensku. Môžu sa epidemiológovia snažiť a informovať rodičov o možných rizikách, napriek tomu si nedajú povedať.

Prekvapivé dôvody, prečo rodičia odmietajú očkovanie:

  • Očkovacie látky sú podľa nich škodlivé a obsahujú toxické látky.
  • Môžu vyvolať nežiaduce účinky, oslabujú imunitný systém.
  • Niektorí si dokonca myslia, že ochorenia, proti ktorým sa povinne očkuje, patria medzi bežné detské ochorenia. Očkovanie proti nim predstavuje zbytočné riziko.
  • Sú aj takí, ktorí očkovanie neodmietajú, no žiadajú lekárov, aby ho odložili radšej na neskôr, keď bude dieťa staršie.

Určitý problém predstavuje aj prístup rómskych rodičov k očkovaniu či spolupráca pediatrov so sociálnymi odbormi a rómskymi asistentmi, ktorá sa nezlepšuje,

Prvé dôsledky!

Fakt, že niektorí neabsolvovali potrebné očkovania, sa už prejavil. Minulý rok, predovšetkým na východnom Slovensku, sa objavilo niekoľko prípadov akútneho vírusového ochorenia – mumps. Ide o ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré postupne prechádza do bolestivého zápalu príušnice. Hrozí nehnisavý zápal mozgových blán a zápal podžalúdkovej žľazy. V roku 2013 bolo evidovaných až 218 takýchto prípadov. Pritom, kedysi bol výskyt mumpsu na Slovensku len sporadický.

Práve MMR vakcínu proti osýpkam, mumpsu a ružienke najčastejšie odmietajú rodičia. Odporcovia očkovania tvrdia, že táto trojzložková očkovacia látka, ktorá by sa mala podávať deťom medzi 14. až 17. mesiacom života, pričom preočkovanosť je v 11. rokoch, sa môže podpísať pod vznik autizmu. Napriek tomu, že v minulosti ÚVZ SR poukázal na viacero svetových štúdií, ktoré to nepotvrdili, stále viac ľudí verí v negatívne vedľajšie účinky tejto vakcíny.


Narovnajte chrbát a schudnite v páse! To všetko vďaka jednoduchému cviku!


Hrozivý dopad v najbližšej budúcnosti!

Neustále klesanie zaočkovanosti  môže mať hrozivý dopad. Deti sa na Slovensku povinne očkujú proti desiatim ochoreniam, vrátane detskej obrny, čierneho kašľa, osýpok či rubeoly. Ak bude zaočkovanosť klesať, môžeme očakávať vznik infekčných ochorení, ktoré sa na Slovensku nevyskytujú už desaťročia! Predpoklad pre šírenie nebezpečných ochorení tvorí hranica zaočkovanosti 90 percent. Pokles pod túto hodnotu vedie ku vzniku epidémii. Vrátili by sa také choroby, ako osýpky, záškrt a obrna!

„V prípade poklesu zaočkovanosti proti vybraným prenosným ochoreniam pod odporúčanú hranicu možno očakávať zhoršenie epidemiologickej situácie na Slovensku, čo môže mať závažný dosah na zdravotný stav celej populácie so vzostupom chorobnosti a úmrtnosti na infekčné ochorenia, so vznikom epidémií, ako aj objavením sa takých infekčných ochorení, ktoré sa na Slovensku vďaka očkovaniu nevyskytujú už celé desaťročia, alebo len v minimálnej miere (detská prenosná obrna, záškrt, osýpky, ružienka, mumps). Medzinárodné cestovanie, obchod a migrácia neočkovaných osôb zvyšujú riziko vzniku a šírenia prenosných ochorení a riziko vzniku epidémií,“ povedala na záver Mgr. Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Je len otázkou času, kedy vypuknú epidémie

Zlú situáciu si uvedomujú aj pediatri.

"S týmto problémom bojujeme na detských ambulanciách už pár rokov a vôbec nás to neteší. Veľa rokov dozadu sme mali preočkovanie detí na veľmi vysokej úrovni a preto sme sa vôbec nestretávali s čiernym kašľom, mumsom, osýpkami... Teraz sa situácia zmenila, kolektívna imunita klesá práve kôli odmietaniu očkovania," povedala pediatrička MUDr. Jana Snopková.

Ako ďalej lekárka dodala, keď sú zaočkované všetky deti, je minimálna pravdepodobnosť nákazy, ak je však diera v preočkovanosti, stúpa pravdepodobnosť nákazy.

"Je mi ľúto, že rodičia hľadajú pseudodôvody, prečo nezaočkovať, pričom benefit z očkovania je neporovnateľný s rizikami. Časom to táto generácia rodičov pochopí, avšak na úkor zdravia detí. Je to pri tomto trende len otázka času, kedy vypuknú epidémie, aké sme ti mali pred 50-60 rokmi. Mnohí starší lekári si ešte pamätajú, ako sa im deti dusili a umierali pri žáškrte alebo čiernom kašli. A títo lekári vnímajú objav vakcinológie ako výrazný krok vpred, pretože, keby vtedy tieto vakcíny mali, tie deti by žili."

Čítajte tiež: Čo dokážu spraviť dve lyžice kokosového oleja s našou postavou? Hystéria okolo tropického ovocia pokračuje!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9