Malé potvorky útočia: Votrelci vo vlasoch sú čoraz odolnejší!

Obdobie vší sa vracia
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-01 06:00:00

Školský rok je v plnom prúde, no s ním aj obdobie vší! Ak máte doma školopovinné deti, je veľmi pravdepodobné, že so všami budete zvádzať boj.

Voš hlavová

Na človeku parazitujú dva základné druhy vší. Jedná sa o Voš detskú (Pediculus capitis), ktorá žije vo vlasatej časti hlavy a ďalšia je Voš šatníková (Pediculus humanus), ktorá žije v spodnej bielizni. Vši sú hnedošedý, bezkrídkly parazitický hmyz, ktorý žije na tele cicavcov a živí sa krvou svojho hostiteľa. Veľkosť vší sa pohybuje v rozpätí od 0,4–6,5 milimetrov.

Vývoj vší z vajíčok cez larválne štádia až k dospelému jedincovi trvá priemerne 20 dní. Dospelé samičky žijú približne 3 dni.

U koho je výskyt vší najčastejší?

Voš detská žije predovšetkým vo vlasoch detí najčastejšie vo veku od 2 až 12 rokov. Ľahký prenos u detí v tejto vekovej kategórii je preto, že deti sa často pri hrách dotýkajú hlavami. Preto je práve začiatok školského roka charakteristický zvýšeným výskytom vší u detí.

Vši vo vlasoch - pedikulóza

Zavšivavenie sa odborne nazýva pedikulóza. Vši obsadia vlasy hostiteľov všetkých vekových skupín bez ohľadu na sociálny status, či úroveň hygieny. Pedikulózu je nutné liečiť hneď na začiatku, inak sa vši rýchlo rozmnožia a liečba bude trvať dlhšie.

Na prenos je potrebný priamy kontakt vlasov chorého a zdravého človeka k akému dochádza najmä u detí pri kolektívnych hrách, práci v škole, a pod. Prenos vzduchom nie je možný.

Prenos vší

Dospelá voš lezie a dokáže prejsť na nového hostiteľa, kde nakladie nové hnidy a životný cyklus vši sa opakuje. Prenos pomocou tkanín ako sú čiapky, uteráky, posteľná bielizeň, bytový textil, do ktorých sa voš dokáže zachytiť.

Stačí, ak je v kolektíve jedno dieťa, u ktorého rodičia trocha zanedbajú starostlivosť a je nakazený celý okruh detí, v ktorom sa vyskytuje. Voš mimo vlasy prežije asi 24 hodín.

Aké sú príznaky?

Príznakom pedikulózy je svrbenie vo vlasoch, hlavne za ušami a na krku.

Červené škvrny na vlasovej pokožke sa tiež často vyskytujú. Škriabanie hlavy nie je správnou cestou, ako sa zbaviť pocitu svrbenia. Radšej si zabezpečte špeciálne prípravky na odstránenie týchto parazitov alebo navštívte praktického lekára, ktorý vám poradí.

Voš šatová

Voš šatová je nositeľom nebezpečného škvrnitého týfusu a plesní. Vie skákať a zvyčajne postihuje tých, ktorí nemajú dobrú hygienu.

Sú odolnejšie

Odborníci hovoria, že zvýšenú odolnosť týchto parazitov mohli spôsobiť genetické mutácie ich DNA. Opakuje sa to pravidelne každých 10-15 rokov.

Prevencia proti všiam

  • Kratší účes.
  • Častejšie umývanie vlasov.
  • Dodržiavanie hygieny v kaderníctve.
  • Pri výskyte vší okamžite ošetriť hlavu.

Ako sa ich zbaviť?

V lekárni si zadováže radšej novšie druhy prípravkov na ničenie týchto nepríjemných parazitov. Používajte však vždy len jeden prípravok. Procedúru umývania špeciálnym prípravkom je nutné po 8 až 10 dňoch znova zopakovať, aby sa zničili aj vši, ktoré sa medzi tým vyliahli. Po každom umytí vlasy nezabudnite vyčesávať hustým hrebeňom, tzv. všiváčikom. Myslite aj na pranie, dôkladné čistenie a dezinfekciu hrebeňov a vyváranie posteľnej bielizne, uterákov a oblečenia.

Ak zistíte, že dieťa prinieslo neželaného parazita domov, ihneď skontrolujte vlasy všetkým členom domácnosti. Každý jeden z nich si musí umyť vlasy špeciálnym šampónom proti všiam podľa návodu. Dieťa do vyriešenia problému nesmie do detského kolektívu.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-10-01 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red., ÚVZ SR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia