Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Známa tabletka má veľkú silu: Zachráni nás pred najrozšírenejším typom rakoviny!

Aspirín ako nový liek v prevencii rakoviny.
Aspirín ako nový liek v prevencii rakoviny. (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci, ktorí analyzovali všetky dostupné dôkazy z klinických štúdií, zhodnotili výhody a nevýhody užívania jedného z najznámejších liekov - aspirínu. Predpokladajú, že u ľudí, ktorí ho berú 10 rokov, by mohol pomôcť znížiť výskyt rakoviny hrubého čreva!

Znižuje riziko rakoviny

Už malá dávka aspirínu môže znížiť riziko vzniku rakoviny čreva, žalúdka a karcinómu pažeráka, ale môže tiež zabrániť aj úmrtiu na tieto choroby! Ak by ľudia užívali liek pravidelne po dobu 10 rokov, mohlo by byť konkrétne o 35 % menej prípadov rakoviny hrubého čreva a o 40 % menej úmrtí na toto ochorenie. Taktiež by bolo o 30 % menej prípadov rakoviny pažeráka a žalúdka a od 35-50 % menej úmrtí na ne.

Profesor Jack Cuzick, vedúci strediska pre prevenciu rakoviny na Queen Mary University v Londýne upozorňuje, že takéto účinky bude mať aspirín pri dennej dávke 75 až 100 mg a pri pravidelnom užívaní po dobu najmenej 5 rokov. Štúdia ukazuje, že ak by všetci vo veku medzi 50 a 65 rokov začali užívať tento liek denne a najlepšie 10 rokov, tak by sa znížil výskyt rakoviny, mŕtvice a infarktu u mužov asi o 9 % a u žien o 7 %.

Môže mať nežiadúce účinky

Vedci však varujú, že dlhodobé užívanie aspirínu zvyšuje riziko krvácania do žalúdka a môže prispieť k vzniku peptických vredov. Profesor Cuzick povedal, že to závisí od celej rady faktorov a nemusí sa týkať každého. Pozor by si mali dať hlavne tí, ktorí majú žalúdočné problémy. Radšej sa poraďte s lekárom pred začatím jeho užívania!

Aj ke´d dlhodobé užívanie aspirínu môže mať nežiadúce účinky, pred rakovinou sa môžete uchrániť aj iným spôsobom. Jednou z možností je skoncovať s fajčením a odstrániť obezitu - aj to je účinná prevencia pred zákernou chorobou.

O aký liek ide?

Aspirín patrí medzi najznámejšie a najpoužívateľnejšie lieky, ktoré sú lacné a ľahko dostupné. Tento liek sa zvyčajne používa proti rôznym bolestiam alebo na zníženie horúčky. Aspirín znižuje riziko zrazenín v cievach, tým ich chráni pred infarktom a mozgovou mŕtvicou. Je často predpisovaný ľuďom so srdcovými ochoreniami.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9