Bude chemoterapia už len minulosťou? Obrovské zmeny v liečbe pacientov!

Chemoterapia by mohla byť vďaka jednému projektu onedlho minulosťou.
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-07 20:00:00

Pacienti s nádorovým ochorením už onedlho nebudú musieť podstúpiť chemoterapiu a pocítiť tak na vlastnej koži jej vedľajšie účinky! Sú o tom presvedčení odborníci z britskej vlády, ktorí chystajú veľký projekt.

O pár rokov nové spôsoby liečenia

Vedci predpovedajú, že za 20 rokov už nebudeme o chemoterapii nič počuť! Britská vláda zahájila veľký projekt mapovania genetickej príčiny ochorenia. Chcú spraviť podrobný prieskum 100-tisíc genómov, aby našli gény zodpovedné za rakovinu a zriedkavé choroby.

Ako sa uvádza v britskom denníku The Daily Telegraph, podľa premiéra Davida Camerona tento prieskum odhalí moc DNA. Profesor Jeremy Farrer z Welcome Trust zase očakáva, že dôjde k veľkým zmenám v liečbe pacientov. Projekt by mal byť dokončený v roku 2018.

Za dvadsať rokov budú namiesto chemoterapie existovať iné spôsoby liečenia. Tie umožnia oveľa cielenejší prístup k liečbe. Vtedy sa len obzrieme a pomyslíme si: Bože, čo to bolo za dobu?“ povedal profesor Jeremy Farrer, riaditeľ z Welcome Trust.

Sústredí sa na rakovinu

Projekt bude financovaný nemalou čiastkou – až 300-miliónov libier. Sú doň zapojené univerzity vo Veľkej Británii spolu s ministerstvom zdravotníctva, Welcome Trust, nemocnicou na Great Ormond Street a Radou pre lekársky výskum. Nasledujúce roky chcú preskúmať genetickú výbavu 40-tisíc ľudí s rakovinou a inými zriedkavými chorobami a tiež 35-tisíc ich blízkych príbuzných.

Výskum bude primárne venovaný hlavne zákernej rakovine, ktorá ročne pripraví o život tisícky ľudí. vedci budú skúmať genetickú výbavu nielen zdravých, ale i rakovinotvorných buniek. V bunkách ľudského tela sú zakódované tri miliardy písmen genetickej abecedy, ktoré vytvárajú približne 20-tisíc génov a DNA medzi nimi.

Zatiaľ existuje jeden liek

O niekoľko rokov by tak mohli byť invazívne lieky a ich ničivé vedľajšie účinky nahradené sofistikovanými liekmi, ktoré môžu opraviť jednotlivé chybné gény. V súčasnosti existuje jediný liek herceptin, ktorý sa dáva ženám trpiacim určitým typom rakoviny prsníka, charakterizovaným nadmernou aktivitou génu HER2. Liek obmedzuje túto aktivitu.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-07 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia