Účinnosť liekov môžu ovplyvniť potraviny: Na tieto zabudnite!

Pozor na nebezpečné kombinácie jedál a liekov!
Zdroj: thinkstock.com
2014-05-21 10:50:00

Niektoré lieky sa neznášajú dobre s určitými potravinami. Preto sa môže stať, že vám pilulka na alergiu nemusí zabrať. Vinu hľadajte v tom, čo ste práve zjedli! Ak sa určité lieky zmiešajú s nevhodnými potravinami, môžu pôsobiť toxicky.

Citrusy a lieky proti kašľu

Ak beriete lieky na cholesterol, určite ich nezapíjajte grapefruitovým džúsom! Takisto by ste sa mali vyvarovať citrónom, pomarančom, limetkám a pomelu, ak si práve dávate nejakú tabletku proti kašľu. Môže sa totiž stať, že zablokujú enzým, ktorý štiepi statíny a utlmí  účinky lieku. Liečivo sa potom hromadí v krvi a zvyšuje sa riziko vedľajších účinkov ako ospalosť, halucinácie či poškodenie svalov.

Mliečne výrobky a antibiotiká

Niektoré antibiotiká sa viažu na vápnik, železo a ďalšie minerály, ktoré sa nachádzajú v mliečnych potravinách. To zabraňuje vstrebávaniu antibiotík a nakoniec znižuje ich schopnosť bojovať s infekciou. Keď dostanete nový recept na akné alebo infekcie, opýtajte sa lekára, či liek nepatrí do triedy známej ako tetracyklín alebo fluorochinolíny. Ak áno, vyhnite sa mlieku, jogurtu a syru 2 hodiny pred a po užití pilulky. A porozprávajte sa so svojím lekárnikom o správnom načasovaní, ak budete brať multivitamíny s minerálmi.

Údené mäso a antidepresíva

Pozrite sa na obal svojho lieku. Ak patrí do skupiny inhibítorov monoaminooxidázy, nekombinujte ho s potravinami bohatými na aminokyseliny tyramín.  Môže spôsobiť život ohrozujúce výkyvy krvného tlaku. Bohužiaľ, do zoznamu zakázaných potravín patrí aj klobása a údený losos, ale aj červené víno, kapusta, párky v rožku, dlhozrejúce syry, sójová omáčka a čapované pivo. Našťastie, rybie konzervy alebo fľaškové pivo vám pravdepodobne neublížia.

Čokoláda a ritalín

Ritalín sa klasifikuje ako narkotikum kategórie 2 – teda rovnako ako kokaín, marfium a amfetamíny. Ak si idete dať pilulku, no dostali ste chuť na čokoládový dezert, pribrzdite! Čokoláda obsahuje stimulant s názvom teobromín. Ich skombinovaním si koledujete o malér. Môžete byť nervózni, podráždení a mať záchvaty.

Jablková šťava a lieky na alergiu

Nektár z jabĺk, pomarančov a grapefruitov si dajte až po štyroch hodinách po užití tabletky na sennú nádchu. Tieto šťavy blokujú peptid, ktorý dopravuje liek z vášho čreva do krvného obehu. Výsledkom nedostatku absorpcie je až o 70 percent menej účinný liek na alergiu.

Škorica a warfarín

Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi warfarín, ktorý sa predpisuje na prevenciu alebo liečbu zrazeniny, by mali vedieť o tom, že tento liek blokuje vitamín K. To znamená, že by mali mať zabezpečený príjem tohto vitamínu, nesmú zabúdať na konzumáciu listovej zeleniny alebo brokolice. Pozor však na konzumáciu čínskej škorice (typ Cassia)! Obsahuje veľké množstvo zlúčeniny s názvom kumarín, ktorá môže spôsobiť poškodenie pečene. Ak beriete warfarín, prejdite radšej na iný typ škorice – na cejlónsku škoricu, ktorá je pre vás bezpečnejšia.

Alkohol a paracetamol

Obzvlášť nebezpečná kombinácia, ak sa rozhodnete do seba kopnúť jeden pohárik alkoholu s liekom obsahujúcim paracetamol! Dajte si odstup aspoň 6 hodín. Najhoršie je, ak pijete alkohol každý deň a zároveň sa liečite klasickými liekmi s účinnou látkou. Pravidelná kombinácia alkoholu a týchto liekov môže viesť k ochoreniu obličiek a pečene! Paracetamol nájdete napr. v coldrexe, panadole či paralene.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-05-21 10:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: menshealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia