Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nebezpečný ružový škodca: Prekvapí vás negatívna stránka ibuprofenu!

Ibuprofen môže prispieť k celiakii.
Ibuprofen môže prispieť k celiakii. (Zdroj: thinkstock.com)

Neexistuje snáď nikto, kto by ešte nesiahol po ibuprofene v nádeji, že ho zbaví bolesti. Mnohí ho považujú za spoľahlivý liek. Nasledujúce zistenie nedávnej štúdie vás rozhodne nepoteší a pravdepodobne liek vymeníte za iný...

Ibuprofen patrí medzi nesteroidné protizápalové látky (skratka NSA, NSAID). Slúži ako prvá pomoc pri bolestiach hlavy, zubov, kĺbov či pri menštruácii. Najnovší prieskum však naznačuje jeho negatívnu stránku!

Môže spôsobiť celiakiu

Niekoľko štúdií si posvietilo na nesteroidné protizápalové lieky, vrátane ibuprofenu. Bohužiaľ, neprišli na nič pozitívne. Ako uvádza magazín The Daily Beast, po 20-tich rokoch výskumu zistili vedci fakt, že ibuprofen môže prispieť k tzv. syndrómu deravého čreva a celiakii.

Podľa americkej organizácie National Institues of Health ibuprofen a ostatné protizápalové lieky na nesteroidnej báze oslabujú sliznicu črevných stien. Následne vznikne syndróm deravého čreva, ktorý sa prejavuje zvýšením priepustnosti čriev, čo môže viesť k črevným zápalom, nežiaducim autoimunitným reakciám, ale aj k celiakii.

Keď sa zvýši priepustnosť čriev, črevná stena sa otvára pre toxíny či čiastočky nestrávenej potravy. Ľudské telo na to odpovie zvýšenou imunitnou reakciou. Výsledok je nepríjemný. Sliznica čreva je zapálená, máme nedostatok enzýmov potrebných na trávenie a objaví sa potravinová intolerancia.

V súvislosti s oslabenými črevami hovoria vedci o rozvoji celiakie. Ide o trvalú neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, atď. Každý, kto má celiakiu vie, aká je nepríjemné s ňou žiť. Musia sa totiž vyhýbať výrobkom obsahujúcim obilniny s lepkom. V súčasnosti je už veľa výrobkov spracovaných s pšenicou, takže lepok sa môže objaviť vo všetkom od ovsených vločiek, zálievke na šalát až po šampón a rúž.

U osôb s celiakiou konzumácia lepku spúšťa imunitnú odpoveď v tráviacom systéme. Táto reakcia spôsobuje zápal čriev, čo vedie k nadúvaniu, hnačkám, vracaniu, straty hmotnosti a poškodeniu črevnej výstelky. Najviac preto pomáha bezlepková diéta.

Kto je najviac ohrozený?

Pozor by si mali dávať aj tí, ktorí si zvyknú dať ibuprofen po cvičení. Je totiž preukázané, že riziko oslabených čriev spolu s rizikom poškodenia ich povrchu sa zvyšuje v závislosti od fyzickej námahy a výkonu.

Doktor Alessio Fasano z Centra pre výskum celiakie potvrdzuje výsledky výskumu a varuje pred mnohými vedľajšími účinkami, ktoré majú nesteroidné protizápalové látky. Tie môžu ovplyvniť spomínanú priepustnosť čriev, čím sa do obehu dostáva viac lepku. Hlavne u tých, ktorí sú citliví a majú genetickú predispozíciu, sa môže nakoniec rozvinúť intolerancia lepku a celiakia.

Všetko s mierou

Dr. Alessio Fasano upozorňuje, aby sme nepreháňali užívanie liekov, určených na tlmenie bolesti, horúčky a zápalov. Neberte ich často pri každej, čo i len mierne zvýšenej teplote! Aj tu platí zlaté pravidlo: všetko s mierou.

Podľa doktora by si mali pacienti položiť otázku: „Aké sú výhody a nevýhody užívania tohto lieku? Pre ľudí, ktorí trpia chronickými zápalmi a nemôžu neustále brať steroidy, môžu byť prospešné. Avšak tí, ktorí majú napríklad často nádchu, by ich radšej mali vynechať.“

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9